MENÜ

Güreşte yenilik zamanı

Dünya Güreş Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rodica Maria Yakşi, "45-50 yıllık bir faaliyet takvimimiz var, bunun güncellenmesi yönünde karar aldık. Futbol ve basketbolda olduğu gibi güreşte de gözlemci uygulamasına geçmek istiyoruz" dedi.

Güreşte yenilik zamanı

Dünya Güreş Birliği (UWW) Yönetim Kurulu Üyesi Rodica Maria Yakşi, UWW Olağan Genel Kongresi’nde güreşin mevcut faaliyet takviminin değiştirilmesi yönünde karar alındığını söyledi.

Fransa’nın Macon kentinde gerçekleştirilen UWW Genel Kurulu’nda 6 yıllığına yeniden yönetim kurulu üyeliğine seçilen Yakşi, AA muhabirine, güreşin gelişimi, olimpiyatlar ve faaliyet takvimiyle ilgili açıklamada bulundu.

"45-50 yıllık bir faaliyet takvimimiz var, bu takvimin güncellenmesi yönünde karar aldık." diyen Yakşi, "Toplantıda hakem ve antrenör eğitimleri de görüşüldü. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda görev yapabilecek şekilde uluslararası genç hakemlerin yetiştirilmesine önem vereceğiz. Ayrıca Afganistan’da ilk kez antrenör ve hakem kursu açılacak. Bunun fonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından karşılanacak." ifadelerini kullandı.

Rodica Maria Yakşi, "Yine IOC’den özel fon alarak, Afrika ve Latin ülkeleri ile Asya ve Okyanusya kıtalarındaki ülkelerde de güreşin gelişmesi için çalışacağız. Olimpik olmayan güreş disiplinlerinin gelişmesi ve daha aktif olması için şampiyonalar düzenleyeceğiz. Bunun yanında futbol ve basketbolda olduğu gibi güreşte de gözlemci uygulamasına geçmek istiyoruz." diye konuştu.

Serbest ve grekoromen stil

Şampiyonalarda serbest ve grekoromen stilin aynı anda yapılmasının zamanla ilgili sıkıntılara neden olduğunu belirten Yakşi, şöyle devam etti:

"Örneğin grekoromen güreşçiler bir günde beş ve üzeri maç yapıyor. Sporcu çok yorulduğu için final maçlarında seyir zevki azalıyor. Daha keyifli maçlar için 1. gün elemelerin, 2. gün ise repesaj ve final karşılaşmalarının yapılması yönünde düşünce hakim. Serbest ve grekoromen stilde şampiyonaların farklı tarihlerde düzenlenmesine yönelik düşünceler var."

Yakşi, kadın güreşinin dünya genelinde yaygınlaştırılması için IOC destekli projelere önem vereceklerini belirtti. Toplantıda 2016 Rio Olimpiyatları ve sonuçlarını da masaya yatırdıklarını dile getiren Yakşi, olimpiyatlarda görev alan hakemlere ilişkin şikayetlere de değinerek, "Rio’daki hakemlere yönelik şikayetler etik komisyon tarafından analiz edilecek. Buradan çıkacak karara göre hakemlere ceza ya da men uygulaması yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ