MENÜ

Gençlere hızlı hücum dersi

“Academy İstanbul” antrenmanlarında bu hafta konu hızlı hücuma çıkmaydı. Gençler kavurucu sıcağa rağmen doludizgin çalışırken, bir futbolcunun nasıl düşüneceğini de öğrendiler.

Gençlere hızlı hücum dersi

Türkiye’nin amatör futbolcular için hazırlanmış antrenman programı “Nike Academy İstanbul” tüm hızı ile devam ediyor. Genç futbolcuların sahip olması gereken teknik, zeka, pozisyon ve güç becerilerini geliştirmeye yönelik idmanların her hafta farklı bir konsepti var. Bu haftanın konsepti, artık dünyada pek çok takımın benimsediği hızlı hücumdu. Hızlı hücum kulağa basitmiş gibi gelebilir. Ancak işin içerisinde çok fazla değişken var ve idmanlarda bu değişkenlerin hepsinin üzerinde teker teker duruluyor. Topun kontrolü, pas süresini azaltma, doğru yerde durma, doğru koşuyu yapmak bunlardan sadece birkaçı. Çalışmanın amacını antrenörlerden Emrah Gültekin “Bir atlet düz koşu yapar. Futbolcunun ise asimetrik koşu yapması gereklidir. Oyuncuların bu asimetrik koşuları mükemmel hale getirip, hızlı düşünmelerini istiyoruz. Sadece düşünmek değil, vücuttaki oksijeni doğru kullanmaları için de onları eğitiyoruz. Birinci depar ile yedincisi arasındaki nabız farkları çok büyük olmamalı” diyerek özetledi.

Futbolcu gibi hareket etmek

Ama her şeyden önemlisi, sahadaki bir futbolcunun düşünce tarzını, bu gençlere aşılayabilmek. Antrenörler idman sonrası yapılan maçlarda, yanlış bir uygulama gördükleri zaman günün konseptine göre uyarılar yapıyor. Eğer yapılan hücum amaca uygun değilse, pozisyon yüzde 100 gollük olsa dahi oyun durduruluyor. Çünkü önemli olan gol değil, gole gidiş yolu. Sahadaki 11 kişinin de aynı düşünce tarzına sahip olmasını istiyorlar. Çünkü bir kişi bile aksarsa, oyun sıkıntıya girebilir.

Kaleci sayısında artış

“Academy İstanbul”da çok kaliteli kaleciler var. Başantrenör Utku Kolkoparan da bundan çok memnun. Hali hazırda kaleci antrenörü olan ve ‘scouting’ çalışmaları da yürüten Utku Kolkaparan, “Geçtiğimiz yıllarda kaleci sayımız çok azdı. Şu anda 10 tane gelecek vadede kaleci ile çalışıyoruz. File bekçileri üzerinde durmak benim görevim” diyerek memnuniyeti dile getirdi.

Uzaklardan gelen eldivenler

Bu kaleci bolluğunun içerisinde iki isim ise dikkat çekiyor; ikisi de sadece bu idmanlar için şehir değiştiriyorlar! 19 yaşındaki Murat Çalışkan Kocaeli’nden Beylerbeyi’ne dört vasıta ile geliyor. Yolu gidiş-dönüş 7 saat sürmesine rağmen suratında en ufak bir pişmanlık yok. Kocaelispor patentli olan Murat “Çektiğim yola değiyor. Bu idmanlar olmasa kendimi geliştirme imkanım olmaz. Bireysel çalışmalara devam ediyorum ama Nike Academy İstanbul bana çok şey katıyor” dedi. Uzaklardan gelen bir başka kaleci ise Yağız Efe Öztaş. Tekirdağ ’da yaşayan Yağız, mevkidaşı gibi 4 vasıta ile 7 saat süren bir yolculuk yapmak zorunda. Halen Tekirdağspor formasını terleten 16 yaşındaki eldiven “Beni buraya Utku Hoca çağırdı. Beraber, Bucaspor’da Türkiye dördüncüsü olmuştuk. Hayalim Premier Lig’de forma giyebilmek” sözleriyle hedeflerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Tabii ki bu iki kalecinin de ortak motivasyonu “Academy İstanbul” sonrası İngiltere ’de yapılacak olan kamp çalışmaları. Bakalım ikisi de Birmingham’a gidebilecek mi? Bunu öğrenmemiz için biraz daha zamana ihtiyacımız var.


Gençlere hızlı hücum dersi



Murat Çalışkan, Yağız Efe Öztaş



Gençlere hızlı hücum dersi



‘Kondisyon bizim için önemli’

“Academy İstanbul”da gençlerle birlikte çalışan antrenörlerden Emrah Gültekin, fiziksel dayanıklılığın önemine vurgu yaptı. Gültekin “Oyuncuların kondisyon açısından eksiklerini görme ve giderme konusunda çoğu altyapıdan ilerideyiz. Avrupa standartlarında kondisyon ve fiziksel dayanıklılık çalışmaları yapıyoruz” diyerek amaçları doğrultusunda ilerlediklerini belirtti.

Gençlere hızlı hücum dersi



22 kişiyle devam

Dört haftası geride kalan “Academy İstanbul” antrenmanlarında kadro 22 kişiye indiriliyor. Akademiye devam edecek olan isimler, üç altyapı hocası tarafından yoğun uğraşlar sonrasında belirlendi. Yüzlerce gencin katıldığı “Academy İstanbul”da kalan dört haftada seçilen 22 genç yetenek, kıyasıya bir mücadeleye girecek ve adlarını İngiltere’de düzenlenecek kamp listesine yazdırmaya çalışacaklar.


Gençlere hızlı hücum dersi






Şifre T.Z.P.G

Dünyanın sayılı futbol uzmanları ile ortaklaşa çalışan “Nike Academy İstanbul”da idmanların şifresi T.Z.P.G olarak belirlendi. “Teknik”, “Zeka”, “Pozisyon” ve “Güç”ün baş harflerinden yola çıkarak bulunan T.Z.P.G, komple bir futbolcunun öncelikli olarak geliştirmesi gereken beceriler olarak belirlenmiş ve antrenmanların başlıca amaçlarından bir tanesi de her oyuncunun bu dört yönünü kusursuza yakın bir hale getirmek.


Ege Çubukçu

Haberin Devamı
YORUM YAZ