MENÜ

Fatih Terim'den Arda Turan açıklaması

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Rusya maçı öncesi düzenlediği basın toplantısında, "Yaz aylarında sayın başkana gerekeni ilettim. Ancak Türk futbolu için planlamalar yapmaya devam ettik" diyerek, Yıldırım Demirören'e istifasını sunduğunu ancak kabul görmediği mesajını aktardı. Terim; kadroya almadığı Arda Turan ve diğer 5 isimle ilgili de konuştu.

Fatih Terim'den Arda Turan açıklaması

Yarın 21.15'te Rusya'yla karşılaşacak A Milli Takımımız'da bu müsabaka öncesi Fatih Terim ile Enes Ünal basın toplantısı düzenledi. Teknik patron Terim'in kadro seçimi tartışma konusu olmuştu. Tecrübeli hocanın bu konu hakkındaki soruları yanıtladı.

Fatih Terim'le birlikte basın toplantısına katılan Enes Ünal, "Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Şans bulursam en iyisini yapacağım" dedi.

Avrupa ile Türkiye'yi kıyaslayan Enes şunları söyledi: "Hata yapma şansınız var." Enes Ünal şöyle devam etti:

"Her sezon kampına City ile başlıyorum. Benim için en iyi seçeneğin Hollanda olduğunu düşünüyorum. Genç futbolcular için en iyi lig. Eğer bu ligde kendimi kanıtlarsam daha farklı düşüncelerimiz var. Bu şekilde belli bir koordine içerisinde ilerlemeyi düşünüyoruz."

'Önemli bir hazırlık maçında sizlerleyiz'

Fatih Terim ise "Herkese merhaba" dedikten sonra Enes'in açıklamalarından övgü dolu sözlerle bahsetti. Terim şunları söyledi: "Dünya Kupası elemelerine başlamadan önce önemli bir hazırlık maçında sizlerle beraberiz. Fransa'dan bu yana açıkçası takvim olarak bir araya gelemedik"

"1.5 ay süre geçti ama düşünsel olarak çok da iyi geçtiği söylenemez. Bu süreçte başta ben olmak üzere hepimiz Fransa'yı nasıl geçirdik, nasıl bir temsil içerisinde olduk. Bunun muhasebesini yapma şansı, imkanı bulduk."

"Konuşacak, değerlendirilecek elbette çok şey var. Bugün ve bugünümüzden sonra artık Dünya Kupası'nı konuşacağız. Ama kısaca merak ettiğiniz, bildiğiniz benim bildiğim birkaç konunun üzerinde durmak istiyorum. Zaten bu soruları soracaksınız ama bari ben bir girizgah yapayım ve sonrasında halkımızın merak ettiği tüm sorulara cevap vereyim."

"Sadece bunu futbol olarak düşünmemek lazım. Profesyonellerin milli duygularla sadece kendilerini değil. Türk halkını da temsil eden. Varolan bir performansını iki yapmak zorunda, hissetmesi gereken, sadece kazanmak için değil. Mücadele etmek içinde bir yapıda olmalıdır. Ve dahası taşıdığı Ay-Yıldız'ın, milli formanın sorumluluklarını da hem sahada hem de saha dışında hissetmesi gerekir."

'Benden daha çok biliyorsunuz'

"Benim için asıl değer, teknik direktör, futbolcu, başkan değil. Hepimizden değerli olan göğsümüzdeki Ay-Yıldız'dır. EURO 2016 öncesi verdiğim gerek Avrupa'daki mülakatlarımızda, gerek Türkiye'deki röportajlarımızda tüm yabancı ve yerli medya mensuplarına söylediğim şuydu. Ortak mesaj şuydu: Bu turnuvaya katılmak çok önemli. Biz buradayız, önemli bir başarı."

"Ancak ne Türkiye'deki mücadele, ne de grup maçlarımızdaki performansımız burası için yetmez. Bunu defalarca söyledim,. Teoride de iyi hazırlandık. Derinlemesine gerek mental gerek fizik, iyice araştıran bir anlayışla yola çıktık. Ancak zaten istediğimiz bunların hepsinin pratiğe yansımasıydı. Bundan uzak kaldık. Ne yazık ki beklentilerimizin arkasında kaldık. Çok da hoşumuza giden bir tablo çıkmadı ortaya. Bu tabloda olmaması gereken çok şeyler yaşandığını hepiniz biliyorsunuz. Hatta bazı şeyleri benden daha çok biliyorsunuz."

'Kimseyi denize atmadım'

Bugün kişiler üzerine bir açıklama yapacak değilim. Bunu benden bekleyemezsiniz. Benim konumum şikayet etme yeri değil. Ben sorunları çözerim. Yarım asıra yakın beni tanıyorsunuz. İnsanlar gelişir ama değişmez. Daha fazla bir şey kişisel olarak beklemeyelim. Ancak kıymet verdiğim konularda ben hiç geri adım atmadım."

"Bunun bedeli neyse ben ödemeye hazırım. Ben bu geminin kaptanıyım. ben hiç kimseyi seyir esnasında fırtına çıkmasına rağmen denize atmadım. Benim vazifemin gemiyi sağsalim limana yanaştırmak olduğunu düşündüğüm için en az hasarla gemiyi limana yanaştırdığımı düşünüyorum."

'İstifa ettim' mesajı

"Sayın başkana yaz aylarında çok fazla uzatmadan gereken neyse söyledim. Sayın başkan Türk futbolunun yarınlarında tekrar sorumluluklara devam edilmesi gerektiğini, planlamasını yapmaya başladık, ona karar verdik. Mutabakata vardık. Ben bana yakışanı yapmakta hiç tereddüt etmedim. Bundan da emin olabilirsiniz"

"Bazı basın mensupları arkadaşlar da geldi. Kadroda olmayan bazı oyuncularımızın özür dilemeye ilişkin.. Ancak hata bana yapılmamıştır. Türk halkına yapılmıştır."

"Milli takımın kapısı, milli takım formasını giymeye hazır ve istekli olan, kendini hazır hisseden o sorumluluğa inanan herkese açıktır. Benden sonra da böyledir. Ben olayım ya da olmayayım. Benim nezdimde bir toparlama olacaksa budur. Pardon, bir de örnek vermek istiyorum. Alt yaş milli takımları bundan sonra yarışmacı kimlikleri yerine, eğitimci bir kimlikte olacaktır. Buraya gelen tam 10 tane futbolcusu olmuştur. İnanıyorum ki bu çocuklar dışında daha onlarcası var."

Fatih Terim, "Bir gazetecinin, istifa ettiniz kabul edilmedi, diye mi anlamalıyız şeklindeki sorusuna"; "Baş sorumlu olarak ben gösteriliyorum. Ben gereği neyse başsorumlu olarak onu yaptım. Bundan ne anlarsanız. O günkü atmosfer içerisinde maalesef durum böyleydi" yanıtı verdi.

Terim şöyle devam etti: "Türk Milli Takımı, Hollanda'nın dışarıda kaldığı bir turnuvaya gidiyor. Müthiş bir başarı bence. Herkes hep dahasını istiyor. Oyuncular da istiyor ben de istiyorum. Ama grubumuz hafif filan.. Ben zaten beni tanıyanlar için gereken mesajı verdim zaten."

"Ben ısrarla söylüyorum. Dünya Kupası'nda ve Avrupa'da olan bir milli takım başarılıdır. Ayrıca bu milli takım kimsenin parasını almıyor. Katıldığı zaman 8.5 milyon lira, ayrıca turnuvaya gittiği için sponsorlardan gelen para var. Ama bu başarıyı küçümsemeyin. İnanın bana sorun başarı ya da başarısızlık değil."

Demirkol sordu, Terim cevapladı

Fatih Terim, Mehmet Demirkol'un, "Arda konusuyla ilgili daha fazla açıklama yapacak mısınız? Ayrıca Caner, Selçuk, Burak, Hakan Balta... Aynı gerekçe bunlar için de geçerli miydi?" sorusuna şu şekilde karşılık verdi:

"Mehmet kardeşimin sadece bu soruyu sormak için İstanbul'dan buraya geldiğini biliyorum. Kişisel olarak açıklama yapmayacağımı da ilettim. Ben senden, '6 aydır oynamıyorken de aldınız' şeklinde bir yorum beklerdim. Selçuk ve Hakan bunların ilk millilikleri benimledir. Neden alınmadıkları açıktır. Ne kadar istiyorsanız o kadar yazın. Demin bir tarif yaptım yukarıda. Bu tarifte olan herkes burada olur. Zamanı günü geldiği zaman hizmeti verecektir. Ama bugünkü seçimimiz budur."

"Onlar da 8 sene evvel, 10 sene evvel başka yaşlıların yerlerine oynadılar. Bu bir kişisel değil, ilkesel mesele. Bunun böyle olması gerekir."

Mehmet Demirkol'un, "Zaten şaşırtıcı olan 6 ay oynamıyorken çağırıp, bugün çağırmıyor olmanız" yorumu üzerine, Fatih Terim "Düşünün işte" demekle yetindi.


Statüyü de açıkladı

Fatih Terim daha sonra şunları söyledi: "Bu kadro herkese açık, bunun değerlerini ve ilkelerini sıraladım. Kişisel değil, ilkesel. Bu değerleri üstünde taşıyan herkese açık, taşımayan kimseye de açık değil! Denir ya bazen kulüplerde, "Ben olduğum sürece kimse bu tesislere giremez" diye. Olur mu öyle şey, burası milli takım..."

"Açıkçası zorlu bir grup. Rusya ile yapacağımız maç başlangıcı olacak. Güçlü bir takımla oynayacağız. Onlar da turnuvaya ev sahipliği yapacaklar. Beşli bir grup var elemelerde. Orada her milli maçlarda bir grup bay. Bay olan takımla Rusya hazırlık maçı oynayacak. Şöyle bir statü var. Birinciler gidecek. Artı 8 tane ikinci play off oynayacak. Bir de ev sahibi Rusya. Toplam 13 takım gidecek Avrupa'dan."

Fatih Terim, basın toplantısının final bölümünde haksız eleştirilerle ilgili de sitemini dile getirirken, ailesine yönelik hakaret ve saldırılarla ilgili rahatsızlıkların da aktardı. Teknik adam şöyle devam etti: "Kırılıyorsunuz tabi. Doğmamış çocuğa söylenenler... Birçok şeye kırılıyorsunuz tabii. İnanın söylenecek o kadar çok şey var ki..."

Mehmet Demirkol'un sorduğu, "Şu anda yaptığınız açıklamalarla, kamuoyunun tatmin olduğunu düşünüyor musunuz? Yapmış olduğunuz bu basın toplantısını bir başka teknik adam yapsa, 'Ben tamam ikna oldum' der miydiniz?" sorusuna; "Peki sen?" karşılığı verdi. Demirkol, "Ben cevap alamadım" karşılığı verdi.

Terim, şöyle devam etti: "Ben buraya Milli Takımın teknik direktörü olarak çıktım. Bahane, sebep açıklamaya çıkmadım.​ Ben bu kararı verdim. Açıkçası birçok şeyi de açıkladım. Ama kararın gerekçesini ben herkesin bildiğini düşünüyorum. Özellikle de senin bildiğini düşünüyorum. Ama sen güzel bir gazetecilik yaparak, haklı olarak benim ağzımdan duymak istiyorsun. Ama ben gerekçelerini söyledim Mehmetciğim.."


Mehmet Demirkol, geçmişte Florya'da yaşanan Melo-Riera kavgasının resmi siteden açıklandığını hatırlatarak, "Arda ile ilgili siz açık konuşmadığınız zaman. Arda'nın bundan daha büyük bir şey yaptığı fikri oluyor bende" yorumu yaptı. Bunun üzerine Fatih Terim, "O açıklanacak bir konuydu. Herkes hayatta belli kararlar veriyor. Orada 7 tane oyuncu var. Siz devamlı birini getiriyorsunuz. Ben buraya sevglii Mehmet yakıp yıkmaya değil, yapıcı ilkesel bir duruşla milli takıma katkı yapmaya çıktım" açıklaması yaptı.

Milliyet gazetesi yazarı Bilal Meşe ise, geçmişte yaşanan jip krizini hatırlatarak, "Bu prim olayına bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?" diye sonrdu. Terim, "Bu sadece prim meselesi değil. İstatistiklerin hepsinde gerideyiz. İstatistikler elimizde ve hepsinde gerideyiz. Sahadaki performansı görmemezlikten gelmemek lazım. Koşu mesafelerinde geriyiz, bire birde geriyiz. Driplingde geriyiz. Şutta geriyiz. Rakibe hücum etmede geriyiz. Geriyiz de geriyiz. Olayı sadece oraya bağlamamak lazım. Bir de ben ne zaman kendi mabedimizde yaşadıklarımızı dışarı ile paylaştım ki. Biz böyle bir karakterde zaten değiliz. O yüzden ben bu konuda sizden anlayış bekliyorum. O zaman çünkü doğru olmaz. En azından şimdi olmaz." diyerek sözlerini noktaladı.


Türkiye 0-0 Rusya

Haberin Devamı
YORUM YAZ