MENÜ

Darısı Tokyo'ya

Olimpiyat tarihinde en fazla madalya aldığı 4. olimpiyatı geride bırakan Türkiye, Rio 2016’yı 1’i altın, 3’ü gümüş ve 4’ü bronz olmak üzere toplam 8 madalyayla tamamladı. Artık yeni hedef, 2020 Tokyo’da çok daha büyük başarılar kazanmak olacak.

Darısı Tokyo'ya

Brezilya’nın ev sahipliğinde organize edilen 2016 Rio Olimpiyatları’nda 8 madalya kazanan Türk Milli Takımı, Londra 1948 (12), Atina 2004 (11) ve Roma 1960’dan (9) sonra toplam madalya sayısı bakımından en başarılı 4. performansına imza attı. 2012 Londra Olimpiyatları’nda 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazanan milliler, Rio 2016’yı 1’i altın, 3’ü gümüş ve 4’ü bronz olmak üzere toplam 8 madalyayla bitirdi. Türkiye, ABD’nin 46’sı altın, 121 madalyayla zirvede tamamladığı Rio 2016’daki altın madalya sıralamasında 41’inci, toplam madalya listesinde ise 34’üncü oldu. Olimpiyatlar tarihinde Rio 2016’ya kadar 38 altın, 25 gümüş ve 23 bronz madalya kazanan Türkiye, Rio’nun ardından bu sayıyı 94’e yükseltti.

Güreşte adeta coştuk

Oyunlarda kazanılan 8 madalyanın büyük bölümünü güreşçiler elde etti. Türkiye, 52 yılın en iyi güreş performansına imza atarken, Taha Akgül de 125 kilo serbest stilde Olimpiyat şampiyonluğuna erişti. Ayrıca güreşte 130 kilo grekoromende Rıza Kayaalp ve 86 kilo serbestte Selim Yaşar gümüş, 98 kilo grekoromende Cenk İldem ve 74 kilo serbestte Soner Demirtaş Türkiye’ye bronz madalya sevinci yaşattı. Güreş dışında halterde Daniyar İsmailov’la gümüş, tekvandoda Nur Tatar’la ve atletizmde Jasmani Copello Escobar ile de bronz madalya kazandık. Artık hedef, Japonya’nın Başkent’i Tokyo’da 2020’de düzenlenecek Olimpiyatlar olacak. Daha güçlü bir şekilde buradaki organizasyona hazırlanacak sporcularımız, madalya sayısını daha yukarılara çekmeye çalışacak.

Taha’nın hedefi ilk 10

Altın madalya sahibi güreşçimiz Taha Akgül, Türkiye’ye bu başarıyı yaşattığı için mutlu olduğunu belirterek, “Kariyerimdeki tek eksik, olimpiyat madalyasına ulaştım. Final maçından sonra hiç uyuyamadım. Hâlâ inanamıyorum. Artık Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonuyum. Bu madalyayı ülkeme kazandırdığım için mutluyum” diye konuştu. Akgül, Türkiye’nin büyük bir ülke olduklarını belirterek, “Madalya sıralamasında ilk 10’a girmemiz gerekiyor. Umarım 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda bunu başarırız” vurgusunu yaptı.

Demirtaş: Bronzu rüyamda gördüm

Erkekler serbest stil 74 kiloda bronz madalya kazanan milli güreşçi Soner Demirtaş, elde ettiği başarıyı 7 yıl önce rüyasında gördüğünü söyledi. Demirtaş, “Olimpiyatlarda bronz madalya kazandığımı o dönem rüyamda gördüm. Uyandığımda her şey gerçekmiş gibi mutluydum, yüzüm gülüyordu. O zaman, ’inşallah bu gerçek olur’ diye dua ettim. Aradan 7 yıl geçti. Rabbimin bu günleri nasip edeceği demek ki o zamandan belliymiş” ifadelerini kullandı.

Kaan Terzioğlu: Bizlere umut oldu

Türkiye Olimpiyat Kafilesi’nin ana sponsoru olan Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Olimpiyat Oyunları’nda gelen her başarı, birlik ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bize umut oldu. Sporcularımızın performansları yüzümüzü güldürürken, kafilemizin ana sponsoru olarak çorbada bizim de tuzumuz olduğu için ayrıca gururluyuz. Türk sporunun gelişmesi için sporun bütün paylaşanlarıyla bir olmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.

‘Koş Capello koş’ demiş

Türkiye’ye atletizm branşında tek madalyayı kazandıran Yasmani Copello Escobar, başarısının sırrının çok yoğun çalışmak olduğunu söyledi. Erkekler 400 metre engellide madalyaya ulaşan Escobar, “İtalya’da bir ay çalıştım. Sonra Antalya’ya gelerek çok sıkı idmanlar yaptım. Yarış sırasında Türk halkının beni televizyondan izlediğini ve başarılı olmamı istediğini hissettim. Kendime, ’koş Copello koş’ dedim. Madalyayı alınca çok mutlu oldum” dedi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ