MENÜ

Phelps'ten altın jübile

Olimpiyat tarihinin efsane ismi Michael Phelps, 2016 Rio’da dün son yarışına çıktı. 4x100m karışıkta olimpiyattaki 23. altını, toplamda ise 28 madalyasını kazanan ABD’li yüzücü, alkışlar arasında veda ederken, gözyaşlarını da tutamadı.

Phelps'ten altın jübile

Yaşayan efsane Michael Phelps... Sadece yüzmede değil, olimpiyat tarihinde de yeni bir çağ açtı. 19 yaşında katıldığı 2004 Atina Oyunları’nda tanınmaya başladı ancak efsaneleştiği yıl; 2008 oldu. Pekin’e bir olimpiyatta 7 altın madalya kazanan Mark Spitz’in rekorunu kırmak için gelmişti. 8 dalda yarışıyordu ve fire şansı yoktu. Havuzun ‘Hiperaktif çocuğu’ dediğini de yaptı, 8 altın madalyayı hem de 7 dünya rekoru kırarak boynuna taktı. İşte bu tarihi rekor, herkesin dikkatini Michael Phelps’in üzerine çekmişti. Ardından birçok sansasyonel olayla gündeme gelse de, müthiş yetenek yeni hedefini de çoktan belirlemişti.

2012 Londra’da unvanı kaptı

2012 Londra’da ‘Olimpiyatlarda en çok altın ve madalya kazanan sporcu’ unvanını eline geçirecekti. O dönemde, kötü haberlerle anılması bazı spekülasyonları da beraberinde getirdi; ‘Acaba beklenen performansı gösterebilecek miydi?’ Evet Phelps zaman zaman geçilse de, hedefini ulaştı. 2012 Londra’da kariyerindeki toplam madalya sayısını 22’ye çıkartarak, olimpiyatın toplamda en çok madalya ve 16 altınla da en çok altın madalya kazanan sporcu unvanını eline geçirmişti. Bu olimpiyat sonrası da yüzmeyi bıraktığını açıklamıştı. 2 yıllık bir süre içinde golf yapmayı denemiş ancak yeniden havuza girme kararı vermişti. 2014’e geri dönüş yapmıştı. Ve bu süreçte çalışmalarını sürdüren Phelps, geri dönüşünün en büyük sınavını 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda müthiş bir şekilde verdi.

2016 Rio’da rekoru geliştirdi...

Phelps, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda yine en çok konuşulan isimdi. Olimpiyat kariyerinde son yarışı için önceki gece havuza giren Phelps, takım arkdaşlarıyla birlikte 4x100m karışıkta altın madalya kazanarak jübile yaptı. Phelps böylece 2016 Rio’yu 5 altın, 1 gümüşle tamamladı ve olimpiyat tarihinin en madalya (28) ve altın (23) kazanan sporcu unvanını iyice geliştirmeyi başardı. Phelps ayrıca milattan önceki rekorları da kırdı. Bireysel branşta 13. altın kazanan Phelps ayrıca, 2168 yıl önce kırılan bir rekoru tarihe gömdü. Antik olimpiyat oyunlarında koşucu Rodoslu Leonidas ‘stadion’ (yaklaşık 200m), ‘diaulos’ (yaklaşık 400m) ve ‘hoplitodromos’ (zırhlı araç yarışı) dallarında yarışmış ve M.Ö. 164-160-152 yıllarında 12 kez birinci olmuştu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ