MENÜ

İşte Rio 2016'ya damga vuran olaylar

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda rekorlar, alınan madalyalar bir yana yaşanan ilkler ve ilginç olaylar da, oyunlara damga vuruyor.

İşte Rio 2016'ya damga vuran olaylar

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda rekorlar, alınan madalyalar bir yana yaşanan ilkler ve ilginç olaylar da, oyunlara damga vuruyor.

Özellikle de başarının sonucunun altın madalya olması bu olayları daha da değerli kılıyor. İşte önceki gecenin yıldızları...

Yüzmenin ilk siyahi şampiyonu!

Siyahiler neden yüzemez? sorusunun cevabını Simone Manuel şampiyonlukla verdi. Nefesleri kesen 100m serbest finalinde ABD’li yüzücü Simone Manuel ve 16 yaşındaki Kanadalı Penny Oleksiak, 52.70’lik dereceleriyle altın madalyayı paylaşırken, tarihi başarılara da imza attı. Manuel, başarısıyla aynı zamanda olimpiyatlar tarihinde yüzme dalında altın madalya kazanan ilk siyahi kadın sporcu oldu. 2000 yılında doğan Penny Oleksiak da bir ilke imza attı. Kanadalı yüzücü 21. yüzyılda doğan ve olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçti.

2168 yıllık rekoru kırdı

Yaşayan efsane Michael Phelps, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda yine en çok konuşulan isimdi. Olimpiyat tarihinin en çok madalya ve altın kazanan sporcusu unvanını elinde bulunduran ABD’li yüzücü, bu rekoru daha da geliştirdi. En son 200m karışıkta birincilik kürsüsüne çıkan Phelps böylece bu olimpiyattaki 4., toplamda 22.altınını kazandı. Takım halinde kazandığı altın madalyalar hariç bireysel olarak 13 altın kazanan Phelps ayrıca, 2168 yıl önce kırılan bir rekoru tarihe gömdü. Antik olimpiyat oyunlarında koşucu Rodoslu Leonidas ‘stadion’ (yaklaşık 200m), ‘diaulos’ (yaklaşık 400m) ve ‘hoplitodromos’ (zırhlı araç yarışı) dallarında yarışmış ve M.Ö. 164-160-152 yıllarında 12 kez birinci olmuştu.

Fiji’de bayram getiren zafer

Fiji yedili ragbi takımı, ülkelerine tarihi bir gün yaşattı. Final maçında Büyük Britanya’yı 43-7 gibi farklı bir skorla mağlup eden Fijililer, ülkelerine tarihinin ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı. Bu güne kadar 13 kez yaz olimpiyat oyunlarına katılan Okyanusya kıtasının temsilcisi bu gune kadar hiç madalya kazanamamıştı. 1956 Melbourne Olimpiyatları’ndan beri bu günü bekleyen Fijililer, kazanılan altın madalyayı sokaklarda doyasıya kutladı. Fiji’nin Oyunlardaki ilk madalyasını yaklaşık 100 yıl sömürgesi olduğu ve ülkeye ragbi sporunu getiren Büyük Britanyalılar’a karşı kazanması ise vatandaşlarının sevincini bir kat daha arttırdı. Fiji Hükümeti ayrıca madalyanın kazanıldığı 11 Temmuz gününü ulusal bayram ilan etmek için girişimlere başlandığını da açıkladı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ