MENÜ

Tekvandonun olimpiyat madalyalı sporcuları Rio'da

2016 Rio Olimpiyatları’nda Türkiye’yi tekvandoda, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nın altın madalyalı ismi Servet Tazegül ve gümüş madalyalı Nur Tatar temsil edecek.

Tekvandonun olimpiyat madalyalı sporcuları Rio'da

Türkiye, olimpiyatlar için erkeklerde ve kadınlarda 4’er kotadan sadece 2’sini alabilirken, 2012 Londra Olimpiyatları’nda başarılı olan 2 sporcusundan yine madalya bekliyor.

Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok kota almanın önemli olmadığını, kotaları iyi değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

Dünyada kota alamayan ülkelerin olduğuna dikkat çeken Şahin, "2012 Londra Olimpiyatları’na 3 sporcuyla katılmıştık. Başarılı sporcuların kota alması daha önemli. Rio’ya kota alan Servet Tazegül ve Nur Tatar, Londra’da altın ve gümüş madalya kazanmıştı." dedi.

Avrupa’da kota almanın çok zor olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Tekvandoda kotalar 4 yıllık süreçte alınıyor. Puanlar çok zor elde ediliyor. İtalya geçen olimpiyatlarda şampiyon çıkarmasına rağmen Rio için kota alamadı. Türkiye geçmişteki şampiyonlarını muhafaza ederek kotalarını aldı. Çok kota almak önemli değil, kotaları iyi değerlendirmek önemli. Son olimpiyatlarda 12 madalyanın, 6’sını Avrupalı sporcuları aldı."

Başkan Şahin, geçmişteki başarıların tekrarı için sporcularını en iyi şekilde hazırladıklarını belirterek, "En üstü hedefliyoruz. Sporda hiçbir zaman öngörü geçerli değildir. Çocuklarımız ellerinden geleni yapacaktır. Bunun için çalışıyoruz. Bu sporcular geçmişte kendilerini ispat ettiler." şeklinde konuştu.

Toplamda 11, resmi olarak 6 madalya

Tekvando, 1988 Seul ve 1992 Barcelona Olimpiyatları’nda gösteri amaçlı yer alırken, 2000 Sidney Olimpiyatları’ndan itibaren oyunlara resmi olarak kabul edildi.

Olimpiyat oyunları tarihinde tekvandoda Türkiye’nin toplamda 11, resmi olarak ise 6 madalyası bulunuyor.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) internet sayfasında yer alan bilgilere göre, 1998 Seul ve 1992 Barcelona Olimpiyatları’na toplam 14 sporcuyla katılan Tekvando Milli Takımı, bu iki organizasyonda, 4 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 5 madalya elde etti.

Tekvandonun olimpiyatlara resmi olarak dahil edildiği 2000 yılından bu yana yapılan 4 olimpiyat oyununda, 6 madalya toplayan Türkiye, ilk derecesini, 2000 Sidney Olimpiyatları’nda, kadınlar 57 kiloda Hamide Tosun ile kazandı. Bronz madalya alan Hamide, resmi anlamda olimpiyat madalyalı ilk Türk tekvandocu oldu.

2004 Atina Olimpiyatları’nda, erkekler 80 kiloda Bahri Tanrıkulu, ikinci olarak tekvandoda, Türkiye’ye olimpiyatlardaki ilk gümüş madalyasını getirdi.

2008 Pekin Olimpiyatları’nda Bahri’nin kız kardeşi Azize Tanrıkulu, 57 kiloda gümüş madalya alırken, erkekler 68 kiloda Servet Tazegül, bronz madalya kazandı.

Servet, 2012 Londra Olimpiyatları’nda altın madalya kazanarak tarihe geçti. Servet, olimpiyat şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk tekvandocu olurken, kadınlar 67 kiloda Nur Tatar ise 2. sırada yer aldı.

Sporcular ve madalyalar

Olimpiyatlarda 2’si gayri resmi olmak üzere 6 kez yer alan tekvandoda, Türkiye’yi temsil eden sporcular ve madalyaları şöyle:

1988 Seul Olimpiyatları (8 sporcu, 2 gümüş madalya): Züheyla Tan (51 kiloda 2. oldu), Cengiz Yağız (64 kiloda 2. oldu), Ali Şahin, Harun Ateş, Turgut Uçan, Şakir Bezci, Şener Özsoy, Metin Şahin
1992 Barcelona Olimpiyatları (6 sporcu, 2 gümüş ve 1 bronz madalya):
Ayşegül Ergin (55 kiloda 2. oldu), Ekrem Boyalı (tüy sıklette 2. oldu), Arzu Tan (47 kiloda 3. oldu), Abbe Kıvrık, Ali Şahin, Metin Şahin
2000 Sidney Olimpiyatları (2 sporcu, 1 bronz madalya): Hamide Tosun (57 kiloda 3. oldu), Döndü Güvenç
2004 Atina Olimpiyatları (1 sporcu, 1 gümüş): Bahri Tanrıkulu (80 kiloda 2. oldu)
2008 Pekin Olimpiyatları (4 sporcu, 1 gümüş ve 1 bronz): AzizeTanrıkulu (57 kiloda 2. oldu), Servet Tazegül (68 kiloda 3. oldu), Sibel Güler, Bahri Tanrıkulu.
2012 Londra Olimpiyatları (3 sporcu, 1 altın ve 1 gümüş): Servet Tazegül (68 kiloda şampiyon oldu), Nur Tatar (67 kiloda 2. oldu), Bahri Tanrıkulu

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ