MENÜ

Mehmet Demirkol: Fenerbahçe'de diziliş çok da fazla değişmedi

İki usta yazarımız Mehmet Demirkol ve Feyyaz Uçar’a sorduk: 3-5-2’li Fenerbahçe’yi beğendiniz mi?

Mehmet Demirkol: Fenerbahçe'de diziliş çok da fazla değişmedi

MEHMET DEMİRKOL

Diziliş çok da fazla değişmedi

Pereira’nın uyguladığı bu yeni sistemin farkı, dizilişteki sayıların anlattığının tersine savunmada değil. Fark hücumdaki iki santrforlu oyunda. Fenerbahçe, Zico döneminden bu yana iki hücumcu kanat oyuncusuyla oynuyordu.

Bugün de durum aynı. O zamandan bu yana hep stoper özelliği de olan bir çapayla oynuyordu. Bugün de durum çok farklı değil. Neustadter de böyle bir oyuncu. Topal döndüğünde zaten muhtemelen o oynayacak.

Dolayısıyla Fenrbahçe zaten defacto 3’lü savunmayla sahaya çıkıyordu diyebiliriz. Bu, özellikle Ersun Yanal döneminde zirve yapmıştı. Geçen sene bu sistemin istenen seviyede işlemeyişinin sebebi de Caner ve Gökhan’ın çok kötü bir sezon geçirmesindendi özellikle. Van der Wiel ve Salih’in yüksek katkısı olacağı görülüyor.

Soru işaretleri ise:

1-Monaco karşısında 2 gol atmasına rağmen Emenike ve diğer santrforların performansında.

2-10 numara takıntısının denge bozma ihtimalinde. (Bir 10 numara alınırsa santrfordan mı eksilecek yoksa orta sahadan mı?)

3-Ve tabii güvenilir bir kaleci havuzu kurulup kurulamayacağında.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FEYYAZ UÇAR

Tüm takımlarımız böyle oynamalı

Hiçbir sakıncası yok. Hatta Fenerbahçe’nin 3-5-2 oynamasında fayda var. Türk futbolunun genel problemleridir, yan toplar, duran toplar...

3 stoperle bu tehlikeyi en aza indirgediğimiz gibi, ofansta da katkı sağlayabiliriz. Türkiye’deki beklerin hemen hemen hepsi ofanstan devşirmedir. Yıllardır sağ açık ve sol açıklardan bek yapmaya çalışıyoruz. Bu çabaya son verelim, adamlar açık gibi oynasınlar!

Arada bir defansa gelip yardım etsinler. Atağa çıktıklarında zaten kademelerinde bir stoper var. 4’lü defansa oynayan takımlar göze hoş gelir. Simetrik olarak, sahaya yayılışları... Hele bir de takım boyu kısaysa, izlerken bayılırsın. Ancak biz bunu beceremiyoruz.

Hatta bana göre sadece Fenerbahçe’nin değil, tüm Türk takımlarının bu sistemi tercih etmesi gerek. Bu cesaretinden dolayı Pereira’yı kutluyorum. Fenerbahçe bu sistemle şampiyon olabilir. Bu taktikle içeride dışarıda, yağmurda, karda, çamurda, plajda her yerde oynayabilirler!

Haberin Devamı
YORUM YAZ