MENÜ

Hamilton ve Rosberg 'İstanbul' dedi!

Formula 1’in 2.5 yıldır tozunu atan Mercedes’in yıldız pilotları Hamilton ve Rosberg Türkiye’de geçirdikleri yılları unutamadıklarını belirtip, İstanbul Park’ta tekrar yarışmayı çok istediklerini söylediler.

Hamilton ve Rosberg 'İstanbul' dedi!

Formula 1’e damga vuran Mercedes’in dünya şampiyonu Lewis Hamilton ve takipçisi Nico Rosberg ile Macaristan yarışı sonrası Habertürk'e konuştu.

İşte Hamilton ve Rosberg'in açıklamaları:

Budapeşte’de kazandın ve genel klasman lideri oldun, tebrikler!

Aslında kaotik bir sıralama geçirdim. Yarışa 10. sırada başlayabilirdim ve geri dönüşüm hiç kolay olmazdı. Buna rağmen kazandığım için mutluyum. İyi bir start aldım ve uzun düzlük sonunda şansımı iyi kullandım.

Macaristan’da beş yarış zaferi gördün. Hungaroring’i senin için bu kadar özel yapan şey ne?

Bu ülkeyi ve pisti seviyorum. Burada olmak beni mutlu ediyor ve bu da performansıma olumlu yansıyor diyebilirim. Budapeşte’de yaşayabilirim bile. Dünyadaki favori üç kentimden biri...

Diğer kentler hangileri?

Tokyo ve tabii ki Londra... Ama Budapeşte’nin romantizmine hayranım. Dün gece biraz dolaşma fırsatım oldu. Köprüler gerçekten etkileyiciydi. Pist de fantastik. Eski bir pist ve özellikle yenilenmiyor. Bu klasik havası çok hoş. Eski bir bina gibi. Karakteri ve tarihi var. Benim sürüş stilime uygun. Tribünlerin müthiş desteğiyle sonuç iyi oluyor.

Kentler demişken İstanbul’u ve Türkiye Grand Prix’sini sormanın zamanı geldi. İstanbul’un yarış takviminde olmasına ne diyorsun? 2010’da kazanmıştın ve sanırım güzel anıların var.

İstanbul’un takvimde olmaması bence utanç verici bir durum. Yeni pistler içinde en iyi pist olduğunu söyleyebilirim. Sürüş keyfi yüksek, kaliteli bir pist. Efsanevi 8. virajı hala hatırlıyorum. Hepimizi heyecanlandıran bir pistti. Ayrıca Avrupa’da Boğaz kıyısında kalıp, Asya’da yarışma fikri de havalıydı. Otelden manzaramız unutulmazdı. Kesinlikle F1’in İstanbul’a dönmesini isterim.

‘BOŞA HARCANMIŞ PARA’

Herman Tilke’nin tasarladığı pist için çevresiyle birlikte ciddi bir yatırım yapılmıştı.

Bu kadar yüksek yatırımın boş yere yapılması işin asıl utanç verici kısmı bence. Sadece İstanbul değil, Hindistan’a bakın. Halkı fakir bir ülkede büyük yatırımla pist yapıldı ve sadece birkaç kez kullanılabildi. Şimdi boş duruyor. Orada sokaktaki çocukların F1 izleme şansı yok. Keşke piste harcanan bu para, sokaktaki o çocukların ihtiyaçları için harcansaydı. Böyle atıl kalan yatırımlar boşa harcanmış paralardır. Umarım yakın gelecekte İstanbul pisti de tekrar F1 için kullanılabilir.

Sezona şanssız başladın fakat ardından üst üste yarışlar kazandın. Momentumu yakaladığını söyleyebilir miyiz?

Sezonu tüm teknik detalyarıyla birlikte uzun bir yolculuk olarak düşünmek lazım. Sezon başında bir takım engellerle karşılaştık. Artık ekip olarak ısındık! Nico iyi başladı ve hala öyle gidiyor. Evet belki momentumu yakaladık ama bundan sonrası daha zor olacak. Sürekli en iyisini vermen gerekiyor fakat her zaman en iyisi olamazsın. Yarışlar arasında geçen zamanda duygular değişiyor. Mutlu, mutsuz; iyi, kötü günler geçiriyorsunuz. Hiçbir zaman ne olacağını tam olarak tahmin edemezsin.

Mercedes olarak son 2.5 yılı domine ettiniz. Bu işin sırrı nedir?

Bu işin mucizevi bir tarafı yok. Asıl soru, hazırlığa kim erkenden başlıyor. Ne kadar erken başlarsanız, aracı geliştirmeniz ve yeni kuralları uyum sağlamanız o kadar kolay oluyor. Geçen yıl biz de testlere erken başladık ve takım olarak çok iyi iş çıkardık. İşin tek sırrı, çok sıkı çalışmak.

Gelecek sezon uygulanacak yeni kurallar pilotları nasıl etkileyecek?

Yeni kurallar, herşeyi baştan şekillendirecek. Neler olacağını göreceğiz. Belki biz, belki Red Bull veya Ferrari öne çıkacak. Yeni kurallar pilotları fiziksel olarak da zorlayacak. Bu iyi birşey. Öteki türlü önemli olan tek şey otomobilinizin sürati oluyor.

‘BİR GÜN FORMULA 1’İN SUPERMAN’İ OLABİLİRİM!’

F1 profilinde Süperman’in kahramanın olduğunu söylüyorsun. Senin için de F1’in Süperman’i diyebilir miyiz?

Aslında Süperman benim süper kahramanlar arasındaki favorim. Çocukluğumda Süperman olmayı hayal ederdim. Yeteneklerine hayrandım. Formula 1’in Süperman’i olmak olmak konusuna gelince, şu anda değilim ama üzerine çalışıyorum! Belki bir gün olabilirim.

‘NİCO İLE BİRBİRİMİZE SAYGI DUYUYORUZ’

Rosberg’in yeni kontratı hakkında ne düşünüyorsun?


Aslında beni fazla ilgilendirmiyor. İşime bakıyorum. Nasıl bir kontrat olduğunu bilmiyorum. Sadece iki yıllık olduğunu duydum. Doğrusu takım için iyi birşey. Yeni bir takım arkadaşına alışmak kolay olmazdı. Nico’yu yakından tanıyorum.

Nico ile çocukluk arkadaşı sayılırsınız. Pist dışında ilişkiniz nasıl?

Çocukken farklı insanlardık, şimdi farklıyız. Küçükken oyun oynuyorduk belki de ama şimdi büyüdük ve dünya şampiyonluğu için yarışıyoruz. Bazen işimiz kolay olmuyor. Belki yakın arkadaş değiliz ama birbirimize saygı duyuyoruz.

‘LEWiS iLE ARKADAS DEGiLiZ!’

Sezona harika başladın sonra Hamilton’a yakalandın. Sezonun ikinci yarısında neler olur?

Lewis iyi bir sürücü ve dünya şampiyonu. Onu geçebilmek kolay değil. Zorlu bir mücadele vereceğim. Belki olur, belki olmaz ama ben sonuna kadar zorlayacağım.

Bu sezon Mercedes’te ilk şampiyonluğunu yaşayacağın konusunda kendine güveniyor musun?

Tabii ki güveniyorum, ben her zaman kendime güvenirim. Elimden geleni yaparım ve sonrasını fazla düşünmem. Çünkü zirveye çıkmak için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor, şans da bunlardan biri. Bu arada İstanbul yarışıyla ilgili durum nedir?

Henüz yeni bir gelişme yok ama ben de sana İstanbul Park ve Türkiye GP’si ile ilgili fikirlerini soracaktım.

Bence harika bir pist. İstanbul da fantastik bir kent. Doğrusu orada yarışmayı özlüyorum. Sadece ben değil, diğer pilotlar, takımlar ve markalar da özlüyor. Pazar akşamları Boğaz kıyısında yaptığımız partileri hatırlıyorum. Çevreyi gezme fırsatım da olmuştu, gerçekte güzel bir şehir.

2018’e dek Mercedes’te 8 yıl geçirmiş olacaksın. Neler değişti?

Tamemen farklı bir kişi oldum. Hem tecrübe kazandım, kendime güvenim geliştim ve daha iyi bir insan oldum sanırım. Çok şey öğrendim.

Artık 1 yaşında bir kızın var. Bu durum seni pistte daha temkinli olmaya itiyor mu?

Hayır, hiçbir şey değişmedi. İşimi yaparken sadece işimi düşünürüm. Evime gittiğimde mutlu olurum ve bu mutluluk işime yansır. Bunun dışında evli ve çocuklu olmak işim üzerinde bir fark yaratmadı.

Yeni kural değişiklikleri hakkında ne düşünüyorsun?

Araçlar kesinlikle daha hızlı olacak. Biz de öyle. Fakat kimin en hızlı olacağını şimdiden bilmek zor. Pilotlar için de zorlayıcı olacak. Bir anlamda F1’de yeni ve beyaz bir sayfa açılacak. Şu andaki duruma bakılırsa böyle kalsa bizim işimize gelirdi ama pilot olarak daha hızlı olacağımız için mutluyum.

F1’in seyir zevki için kurallar basitleştirilmeli mi?

Bence bunu düşünmeliyiz. Seyircilerin daha çok ilgisini çekecekse, kuralların azaltılması ve basitleştirilmesi bir yöntem olabilir.

Mercedes’in bu kadar başarılı olmasını neye bağlıyorsun?

Başarılı şirketlerin büyük liderleri, organizasyonu, çalışanları, stratejisi olmalı. Mercedes’te biz hepsine sahibiz. Sekiz yıl önce Mercedes’te bu projeye başlarken hiçbir yerde değildik. Şimdi zirvedeyiz. Bu tamamen takım çalışmasının eseri.

Hamilton ile uzun zamandır arkadaşsınız, ilişkiniz nasıl?

Artık arkadaş değiliz! Sadece aynı takımda çalışıyoruz ve doğal olarak birbirimize saygı duyuyoruz. Pistte de rakibiz, hepsi bu...

‘BAYERN MÜNİH’TE OYNAMAK İSTERDİM’

Pilot olmasaydın, futbolcu olmak istediğini söylüyorsun. Hangi takım ve mevki?

Bayern Mühin ve forvet tabii ki...

Türkiye’de de birçok Alman futbolcu var. Mario Gomez mesela... Mario Gomez, Beşiktaş’tan ayrılmaya karar verdi. Bu konu hakkında neler söylersin?
Ooo bunu duyduğuma çok üzüldüm. Beşiktaşlı futbolseverler de hiç mutlu olmamıştır sanırım...

Kaynak: Habertürk

Haberin Devamı
YORUM YAZ