MENÜ

Murat Akın değil: Superman

Yaya Toure’nin ‘beyaz büyücü’ dediği, Süper Lig’e yükselmek isteyen hocaların vazgeçmediği, 5 dil konuştuğu için yabancıların çok sevdiği Murat Akın, ilginç hikayesini ve PTT 1. Lig’de destana dönüşen 7 şampiyonluğun öyküsünü FANATİK’le paylaştı.

Murat Akın değil: Superman

Dile kolay 8 sezonda 7 şampiyonluk... PTT 1. Lig’in büyücüsü oldu artık Murat Akın. Kasımpaşa’da iki kez, Ordu, Konya, Başakşehir, Kayseri ve son olarak Karabükspor. Gittiği her takımı Süper Lig’e çıkaran 29 yaşındaki oyuncu, Mavi Ateş’i de orta sahada oynamasına rağmen 8 golle sırtladı, takımının en skorer ismi oldu, Göztepe’ye attığı frikikle kariyerine bir zirve daha yazdırdı. Belçika’da başlayan, 2008’de geldiği Türkiye’de, PTT 1. Lig ile Süper Lig arasında hizmet veren bir asansöre dönüşen Murat Akın, FANATİK’e konuk oldu. Çok şaşıracağınız bir hikayesi var. Sözü uzatmadan Süperman’e bırakalım:

Yaya Toure’nin ‘beyaz büyücü’sü

“Beveren’de başladı serüvenim. Kimse bilmez. Beveren’deyken Yaya Toure ile aynı takımdaydık. Ben A Takım’a çıktığımda Yaya Toure, Eboue, Romaric, Gervinho, Boka hepsi bizdeydi. 15 yaşındaydım. Fildişi’nden gelmişlerdi. Bana, ‘beyaz büyücü’ diyordu Yaya Toure. Onlar beyaz oyuncuları aralarına çok sokmuyorlardı. Ama beni çok seviyorlardı. Romaric’le aynı evde kaldım. Takımda 4 tane beyaz vardı. Vleminckx de bizimleydi, bir tek beni sevdiler. O zamanlar santrfordum. Burada ön liberoya kadar düştüm. (Gülüyor) Çabuk oynamayı onlardan öğrendim. Mesela Benteke Türkiye’ye gelecekti ben Kasımpaşa’dayken. Söylemiştim o zaman kulübe. Almadılar, ‘Devre arasında alırız’ dediler. Adam uçtu gitti.”



‘İnanmayı bırakmadık’

“Türkiye’ye gelişim hayatımın dönüm noktası. Art arda şampiyonluklar... İnanılmaz bir his. Rabbime ne kadar şükretsem az, her sene bana şampiyonluk yaşatıyor. Karabük’le silbaştan başladık. Yeni kurulan bir ekiptik. Çok zorluklar yaşadık. Gitti, geldi. Alanya aldı, son hafta bize geldi, büyük bir heyecandı. Biz inanmayı hiç bırakmadık.”

‘Daha zengin olmadık’

“7 şampiyonluk; herkes büyük paralar kazandığımı sanıyor. İlk Kasımpaşa’ya gelmiştim, yeni geldiğim için az paraya oynadım. Sonra Ordu’ya gittim, alacaklarımı alamadım hâlâ davalığım. İkinci kez Kasımpaşa’da iyi sözleşmem vardı. İlk yatırımımı yaptım. Antalya da çok kötü geçti, Konya’da da şampiyon olduk ama durumlar kötüydü. Erciyes’ten sonra maddiyat düzeldi. Geçen sezon Kayseri ile sıkıntı yaşadık. Davam sürüyor hâlâ alamadık parayı. Karabükspor’da gününde her şeyi verdiler.”

‘Eşim ne derse o’

“Süper Lig’de hiç tutturamadım. Ya benden dolayı, ya da hocalar tercih etmiyor. Kayseri düştüğü sene, ‘Seneye oraya giderim şampiyon olurum’ demiştim. Konyaspor’a gitmeden önce Başakşehir’le anlaşıyordum ama ‘Konya’ya gideyim, orada bir şampiyonluk yaşayayım’ dedim. Sonra ikisinden de oldum. Beni tanıyanlar hep, ‘Keramet eşinde’ der. Dedikleri çıkıyor. Bir yere gitmeden önce ona sorarım. Eşimi tanıdığım günden beri zaten şampiyon oluyorum. Annem, babam bir de O... İnanmak, doğru tercihler ve temiz kalplilik olarak özetliyorum ben 7 şampiyonluğu.”

Şampiyonluğun hikayesi burada

‘Kısayım diye beni tutmadılar’

“Şampiyonluk golü bana nasip oldu. Alanya’nın öne geçtiğini duyduk, kötü olduk. Recep oyuna girmişti. ‘Öndeler değil mi?’ dedim. Yüzü düşmüştü, ‘Evet’ dedi. Bir yandan da gözümüz kulübedeydi hep. 2-2 olduklarını duyunca şampiyonluk geliyor dedim. Adanaspor maçı çok kritikti. 8 golüm var, o maçta 5 tane karşı karşıya kaçırdım. Rıza abi 90+2’de attı, ‘Kurtardın’ bizi dedim. Çünkü maçı almasaydık iş Play-Off’a kalacaktı, şampiyonluğu getiren maç oldu. Kafa golleri de attım bu sezon. Beni tutmuyorlar kısa boyluyum diye.”

‘Vurma vurma diye bağırdım’

“Türkiye’ye gelmeden önce 11 golün 7’sini frikikten atmıştım. Çok iyi vurmama rağmen Türkiye’de hiç atamadım. Oynadığım takımlarda da hep iyi frikikçiler vardı. Karabük’te de zaten Muhammet varken topun başına geçmem. Göztepe maçının ikinci yarısına çıkarken, ‘Rabbim hep uzaktan vuruyorum, bu kez şampiyonluk golü olsun’ diye dua ettim. Faul oldu, Osman çabuk kullanacaktı, ‘Vurma vurma’ dedim. Topu koydum, Rıza abi, ‘Hep bu kramponlarla atıyorsun, şampiyonluk golü de bunlarla olacak’ dedi. İsmail, ‘Kaleyi tutsun gol’ dedi. Öyle de oldu. Hep aynı kramponu giyerim.”

‘Başkana borçluyduk, ödedik’

“Ferudun Başkan bize babalık yaptı. Ona borcumuzu ödemek lazımdı. Ödedik. Verdiği her sözü tuttu. Her şeyimizle ilgilendi. Bir sene daha sözleşmem var. Süper Lig’de oynamak istiyorum artık. Bazen gece 3’e kadar oynadığımız maçı izliyorduk. Neleri daha iyi yapabiliriz konuştuk hep. Ufak sorunları hemen çözdük. Şampiyonluk böyle geliyor.”

‘Fatih hoca beni alsın Euro 2016’yı kazanalım"

“Fatih hocanın takdiridir ancak bence Ali Çamdalı milli formayı hak etti. Tabii ki mevkiisinde çok iyi oyuncular var ama eğer performansa göre ise Ali Çamdalı Fransa’da olmalı. Takdir Fatih hocanın dediğim gibi. Çok da zorlanmıştır seçerken. Beni alsın Avrupa Şampiyonu olalım. (Gülüyor) Şaka bir yana Türkiye’den en az yarı final bekliyorum.”

‘Emre gelince havlu attım’

“Sezon başı Göztepe’yle anlaşıyordum. Metin Diyadin aradı, çağırdı. Abdullah Avcı hoca, ‘sonra bakarız’ dedi. Emre Belözoğlu geldi sonra. Benim idolümdür, stilimi ona benzetirim. Başakşehir’e o gelince ben soyunma odasında havlu attım. Herkes güldü tabii. Metin hoca kararsız kalınca son gün Karabük’e gittim. Sonra Göztepe’ye hat-trick yapınca maç sonunda bana, ‘Seni almadık diye mi böyle yaptın’ dedi.” (Gülüyor)

‘Sezonun oyuncusu Nduka’

“PTT 1. Lig’de bence sezonun oyuncusu Adanaspor’dan Nduka oldu. Çok iyi oynadı. Atılan gollerin içinde hep vardı.”

‘5 dil konuşuyorum’

“İngilizce, Fransızca, Almanca, Flemenkçe ve Türkçe... Hepsini iyi konuşuyorum. Fransızcam kötü diye iki sene sınıfta kalmıştım. A Takım’a çıkınca bütün takım konuşuyordu 2 senede öğrendim.”

‘Vakit kaçıyordu...’

“Bizim takımın yüzde 80’i namaz kılar. Şampiyon olduğumuz maçtan sonra da soyunma odasında kıldık. Vakit kaçıyordu çünkü. Görüntü alınmasını istemiyorduk ama çekmişler.”

‘Arabam kiralık Golf’

“Önemli olan futbol oynarken iyi arabaya binmek değil. Futbolu bıraktıktan sonra iyi araban var mı o önemli bence. Normal Golf kullanıyorum ben şimdi. O da kiralık. Lazım değil ki araba. Karabük’e gidince sattım.”

İşte Süperman’in çıkardığı takımlar

2008-2009 Kasımpaşa
2010-2011 Ordu
2011-2012 Kasımpaşa
2012-2013 Konya
2013-2014 Başakşehir
2014-2015 Kayseri
2015-2016 Karabük

Ö.Necati Albayrak



Haberin Devamı
YORUM YAZ