MENÜ

Rusya'ya Soçi uyarısı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, Rusya’nın devlet desteğiyle doping yaptığına ilişkin son dönemde ortaya çıkan iddiaların kanıtlanması halinde birçok spor federasyonunun men veya ihraç cezası alabileceğini söyledi.

Rusya'ya Soçi uyarısı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, Rusya’nın devlet desteğiyle doping yaptığına ilişkin son dönemde ortaya çıkan iddiaların kanıtlanması halinde birçok spor federasyonunun men veya ihraç cezası alabileceğini söyledi.

IOC’nin internet sitesine konuşan Bach, Soçi’de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları’nda Rus sporcuların devlet desteği?yle doping yaptığı iddialarının çok endişe verici olduğunu vurgulayarak, "Doğruysa, hayal edilemeyecek derecede yüksek boyutta suç işlendi." dedi.

IOC’nin dopinge karşı sıfır tolerans politikasının olduğunu hatırlatan Bach, "Bu politika, sporcuları sadece bireysel olarak değil, tüm çevresiyle kapsıyor. Böyle bir eylemde bulunulması halinde doping yapan, ömür boyu olimpiyatlara katılamama ve yüksek para cezaları alabilir. Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF) Rusya’ya verdiği gibi birçok federasyonun askıyı alınması veya ihraç edilmesi gibi durumlar da göz ardı edilmemeli." ifadelerini kullandı.

Başkan Bach, IOC’nin, Soçi iddialarını araştırma konusunda Dünya Dopingle Mücadele Ajansına (WADA) tam yetki verdiğini ve Rusya Spor Bakanlığından organizasyonda doping kullanılmadığı konusunda tam güvence aldıklarını da belirtti.

WADA’nın yapacağı araştırmanın sonuçlarının çok önemli olduğunu kaydeden Bach, "Rus atletlerin Rio’daki Olimpiyat Oyunları’na katılıp katılmayacağına ilişkin karara, WADA’nın soruşturmasının sonuçları büyük etki yapacak. Başka spor branşlarında da organize bir sistem içinde doping yapıldığı tespit edilirse uluslararası federasyonlar ve IOC, kolektif sorumlulukla bireysel adalet arasında çok zorlu bir seçim yapmak zorunda kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS’teki "60 Minutes" (60 Dakika) isimli programda Soçi hakkında ortaya atılan iddiada, Rusya Dopingle Mücadele Ajansının (RUSADA) eski çalışanı Vitaly Stepanov, elinde Moskova Doping Kontrol Laboratuvarının eski başkanı Grigory Rodchenkov’a ait kayıtlar olduğunu öne sürmüştü.

Rus bir atlet olan eşi Yuliya Rusanova ile ABD’ye sığınan Stepanov, pozitif çıkan test sonuçlarını değiştirebildiğini söylediği Rodchenkov’un kayıtlarda kendisine, "Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’ndaki tüm doping kontrol süreçlerine dahil olmaya çalıştı." dediğini paylaşmıştı. Stepanov ayrıca, Rodchenkov’da 2014 Kış Olimpiyatları’nda doping yapan Rus sporcuların listesinin olduğunu ve listede altın madalya kazanan 4 ismin de bulunduğunu savunmuştu.

New York Times gazetesinde yer alan başka bir iddiada ise Soçi’de devlet desteğiyle doping kullanan en az 15 Rus sporcunun madalya aldığı öne sürülmüştü. İddiaların ardından WADA, IOC’nin desteğiyle konu hakkında soruşturma başlattığını açıklamıştı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ