MENÜ

Ergin Ataman: Kapıdan kovdular, bacadan girdik!

Galatasaray Odeabank ile Eurocup şampiyonu olup kariyerinin üçüncü Avrupa Kupası’nı kazanan Ergin Ataman, FANATİK’e konuştu. Başarılı coach, şampiyonluğun hikayesini anlattı...

Ergin Ataman: Kapıdan kovdular, bacadan girdik!

Galatasaray Odeabank ile Eurocup şampiyonu olup kariyerinin üçüncü Avrupa Kupası’nı kazanan Ergin Ataman, FANATİK’e konuştu. Başarılı coach, şampiyonluğun hikayesini anlattı...

Geçen yıl Euroleague’e alınmadıkları zaman üzüldüklerini ve gururlarının kırıldığını ifade eden Ergin Ataman, “Bu haksızlık beni motive etti. ‘Eurocup’ı kazanır, yine geliriz’ dedim. Geldik. Seneye de Euroleague’i almak istiyoruz” diye konuştu.

'Farklı motivasyon yöntemlerim var'

Sezon başında ‘Eurocup’ı alır, Euroleague’e gideriz’ demiştiniz. Bu hedefe nasıl ulaştınız?

Biz son üç yılda Euroleague’de çok iyi sonuçlar aldık. İki kez Top 16 oynadık, bir kez de çeyrek finale kaldık. Abdi İpekçi’yi hep doldurduk. Hak etmediğimiz bir şekilde dışarıda bırakıldık. Wild Card’ı bizim almamız gerekiyordu. Üzüldük, gururumuz da kırıldı. Ben de o gün, “Tamam bizi Euroleague’e almadınız, bu büyük bir haksızlık ama o zaman şampiyon olup yeniden Euroleague’e geleceğiz” demecini vermiştim. Benim farklı motivasyon yöntemlerim var. O zaman bu haksızlık beni motive etti ve kulübe 6 milyon dolarlık transfer bütçesiyle şampiyonluğa ulaşacağımızı söyledim. Ve şampiyon olduk. Bizi kapıdan kovdular ama bacadan girdik. Sponsorumuz Odeabank yöneticileri ile görüşmelere ben de katıldım. Onları ikna ettim ve bütçenin yüzde 60’nı karşıladılar. 3 yıllık bir anlaşmamız var ama bunu revize etmemiz gerekiyor çünkü artık Euroleague oynayacağız. Bu bütçelerle Euroleague ızdırap haline gelebilir.


Wesley: İyi ki Galatasaraylı’yım


İşin teknik yönü dışında, idari işlerle de uğraşıyorsunuz. Tüm bunlara nasıl vakit ayırabiliyorsunuz?

Tabii yorulduğum zamanlar da oluyor. Ama bazen kaçarım ben. Telefonumu kaparım, bir iki günlüğüne Bodrum’a, Çeşme’ye giderim. Kendimi yeniler gelirim. Ben 3 gün idmana çıkmazsam, yardımcılarım her şeyi eksiksiz yapar. Zaten bu ekip işi. Ben de hep iyi ekiplerle çalıştım. Yardımcı antrenörlerim, idari ve genel menacerimiz bütün sorunlarla ilgileniyor. Hepsine teşekkür ediyorum.

'Transferleri doğru yaptık'

Oyuncular da büyük özveride bulundular. Onlar için neler söyleyebilirsiniz?

Kaptan Sinan ve Göksenin’in de büyük katkısı oldu. İki Türk oyuncunun takımda bu kadar önemli rol alması benim için gurur kaynağı. Micov, Lasme, Schilb, Green de çok karakterli oyuncular. Dorsey ayrıldıktan sonra Lasme’ye büyük iş düştü. Dorsey’den istediğimiz verimi alamamıştık. Ama onun ayrılmasından doğan bütçe ile Jerrels ve Davis’i aldık. Ki bu kilit hamlelerden biriydi. Davis uzun süredir oynamıyordu ama çok tecrübeli iyi bir profesyoneldi. Hem 4 hem de 5 numara oynayabiliyordu. Jerrels, McCollum’um elinin kırıldığı dönemde bize teklif edildi. Sakatlığı nedeniyle 8 aydır oynamıyordu. Unics Kazan da kadroyu boşaltmak istiyordu. Biz maaşının aylık 30 bin Dolar’ını ödeyebiliriz dedik. Kalan 50 bin Dolar’ı yine Unics Kazan ödedi ve Jerrels’ı aldık. Kendisi de şampiyonluk yolunda bize çok yardımcı oldu. Zaten önemli olan bu uyumu yakalamak. Bunu yapamazsan 15-20 milyon Euro bile harcasan başarılı olamazsın. Nitekim bu bütçelerdeki Milano ve Unics Kazan erkenden elendi.

'Böyle format olmaz'

FIBA-ULEB savaşı hakkındaki fikirleriniz neler?

Euroleague’e alınmamamız ile ilgili eleştirilerim oldu. Formatta yanlışlık var. Biz seneye bırakın Türkiye Ligi şampiyonluğunu, Euroleague şampiyonu bile olsak Euroleague’e katılamayacağız. Böyle statü olmaz. FIBA ve ULEB’in bir araya gelip ortak bir karar alması gerekiyor. Birlikte bir şeyler yapmalılar.

Üçüncü Avrupa Kupası’nı kazandınız, Euroleague Şampiyonluğu da gelecek mi?

Euroleague şampiyonluğunu da Galatasaray ile yaşamak istiyorum. Sonuçta 1230422, Avrupa’nın en büyük kulüplerinden biri. Tarihinde UEFA Kupası olan bir kulüp. Dolayısıyla Euroleague şampiyonu olmaması için hiçbir neden yok. Galatasaray taraftarı başarıya alıştı, sadece Euroleague oynamak bizi kesmez. O kupada şampiyon olmak ister. Bu sene Eurocup’ı kazanacak bir kadro kurmuştuk ve kazandık. Ama Euroleague için imkanları artırmak gerekiyor. Yeni bir finansal organizasyon yapmak, geniş ve güçlü bir kadro kurmak gerekli.

O zaman gelecek yıl da Galatasaray’da kalacağınız anlamı çıkıyor söylediklerinizden...

Benim önümde iki hedef var. Bir tanesi Olimpiyat Elemeleri. Bu konuda iddialıyız. Filipinler’de Fransa’yı yenip Rio Olimpiyatları’na gideceğiz. Ama asıl hedef İstanbul’da düzenlenecek olan 2017 Avrupa Şampiyonası. Burada şampiyon olmak istiyoruz. Bir tarafta bu var. Diğer tarafta çok büyük emek sarfettiğim, sevgi duyduğum Galatasaray var. Euroleague, Avrupa’nın en büyük basketbol arenası. Burada tercih yapacak olan ben değilim. Tercih yapmayı da istemiyorum. Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak olduğumuz için sezon içinde maç oynamayacağız. Geçmiş döneme göre farklı bir mesai olmayacak. 2017’den sonra futboldaki gibi sezon içinde de maçlar oynanacağı için milli takım coachunun farklı olması fikrine ben de katılıyorum. Sonuçta kararı Türkiye Basketbol Federasyonu ve Galatasaray Kulübü verecek. Halen Galatasaray’la sözleşmem var. Sadece milli takımı çalıştırmam için Galatasaray’ın izin vermesi gerekiyor. Benim bir tercih yapma zorunluluğum yok. Kararı başkaları verecek.

'Elimde bayrak Berlin'de olacağım'

Fenerbahçe’ye başarılar dilediniz ama, samimi olmadığınız yönünde eleştiriler var...

Bu, onların sorunu. Böyle düşünmeye, bana küfür etmeye devam edebilirler. Ben spor ruhu ile maçları izleyenler için konuşuyorum. Biz 2. Kupa’da şampiyon olduk. Fenerbahçe de Euroleague şampiyonu olursa Türk sporu için inanılmaz bir yıl olur. Uzun süre unutulmayacak, çok konuşulacak bir şey olur. Fırsat bulursam Berlin’e gidip elimde Türk bayrağı ile Euroleague finalini izlemek isterim.

'Ligde avantaj kaybettik'

Önünüzde bir hedef daha var. Türkiye Şampiyonluğu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz...

Açıkcası Eurocup’ta finale kaldıktan sonra tüm motivasyonumuz oraya yöneldiği için iki tane maç kaybettik. Darüşşafaka ve Büyükçekmece maçlarını son saniyede verdik. Türkiye Ligi’nde bir avantaj kaybettik. Biz böyle yenilgiler alırken Fenerbahçe, Bogdanovic’in son saniye basketleri ile iki tane maç kazandı. Saha avantajını yitirmiş gözüküyoruz. Ama tabii ki önce final sonra da şampiyonluk hedefimiz var. Bunun için elimizden geleni yapacağız.

RÖPORTAJ: GÖKHAN GERMAN - FOTOĞRAF: CEYLAN ÇETİN

Haberin Devamı
YORUM YAZ