MENÜ

İrem Karamete kimdir?

İrem Karamete, Türk eskrim tarihinde olimpiyatlara kota uygulamasının getirilmesinin ardından katılma başarısını gösteren ilk Türk eskrimci unvanını elde etti. Peki İrem Karamete kimdir?

İrem Karamete kimdir?

Milli eskrimci İrem Karamete, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde etti. Eskrim Federasyonundan yapılan açıklamaya göre Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapılan 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Avrupa Eleme müsabakaları kadınlar flore dalında mücadele eden İrem Karamete, ikinci olarak olimpiyat vizesi aldı.

İrem Karamete, bu sonuçla Türk eskrim tarihinde olimpiyatlara kota uygulamasının getirilmesinin ardından katılma başarısını gösteren ilk Türk eskrimci unvanını elde etti.


Rio Olimpiyatları'nda bugün


Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Adalı, Karamete’nin olimpiyat vizesi almasının ardından yaptığı açıklamada, devrim niteliği taşıyan bu başarının Türk eskrimi başta olmak üzere Türk sporu adına gurur verici olduğunu belirterek, "Milli eskrimcimizi gönülden kutluyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.


Rio 2016'ya güzellikleriyle damga vuracak 21 kadın sporcu


İrem Karamete kimdir?

İrem Karamete, Nili Drori ve Mehmet Karamete'nin kızı olarak 1993 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Nili Drori daha önce 1976 ve 1984 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda eskrim dalında mücadele etmiştir. Babası ise İsrail ve Almanya eskrim milli takımlarında antrenörlük görevinde bulundu. Ablası Merve Karamete'de eskrim sporu yaptı. Karamete 10 yaşında eskrim sporuna başladı. Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde eğitim yaşamına devam etmekte ve İstanbul Marmara Eskrim Spor Kulübü'nde spor yaşantısına devam etmektedir.

İrem Karamete'nin profesyonel kariyeri
Karamete 2013 Akdeniz Oyunları eskrim flöre branşında üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu. Bu madalya ile 1971 yılında Özden Ezinler'in kazandığı gümüş madalyanın ardından Akdeniz Oyunları'nda bu branşta madalya kazanan ikinci sporcu oldu. Bakü'de düzenlenen 2015 Avrupa Oyunları'na katılan Karamete 2. turda Rus rakibine yenilerek elendi. 2015 Dünya Üniversite Yaz Oyunları'nda Son 32 turunda İtalyan rakibi Francesca Palumbo'ya 15-14 mağlup olarak turnuvayı oyunları 19. sırada tamamladı.2015 yılının Kasım ayında Sırbistan'ın Niş kentinde düzenlenen Balkan Şampiyonasında gümüş madalyanın sahibi oldu.Karamete TMOK Sporcu Komisyonunda yer almaktadır.

11-12 Mart 2016 tarihinde Küba'da düzenlenen Grand Prix'de ilk 64'e giren Karamete Aida Mohamed'e 15-14 yenilerek yarışmayı 53. sırada tamamladı.

2016 Yaz Olimpiyat Oyunları
16 Nisan 2016 tarihinde Prag'da yapılan 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları Avrupa eleme müsabakalarında mücadele eden Karamete yarı finale çıkarak olimpiyat kotası hakkına sahip oldu. Bu sonuçla 1984 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan sonra Olimpiyatlara katılacak ilk Türk eskrimci oldu. Daha önce eskrim müsabakalarına davet yoluyla katılım sağlandığından, eleme usulü ile Olimpiyatlara giden ilk Türk eskrimci olma hakkını da Karamete elde etti.[13][14]

İrem Karamete'nin başarıları
2013 Türkiye, Mersin Akdeniz Oyunları bronz madalya
2014 Meksika, Cancun Satellite gümüş madalya
2014 Türkiye, Antalya Satellite altın madalya
2014 Türkiye, Kocaeli Satellite bronz madalya
2015 Danimarka, Kopenhag Satellite bronz madalya
2015 Sırbistan, Niş Balkan Şampiyonası gümüş madalya

Haberin Devamı
YORUM YAZ