MENÜ

Waterfox gerçekten hızlı mı?

Dünyanın en hızlı 64-bit web tarayıcısı olma iddiasındaki Waterfox, ne kadar hızlı? Test ettik!

Waterfox gerçekten hızlı mı?

Waterfox, Firefox'u temel alarak geliştirilen en popüler alternatiflerden bir tanesi. Web tarayıcısının ilginizi çekmeyi hemen başaran mesajı ise dünyanın en hızlı 64-bit tarayıcısı olduğunu söylemesi. Peki bu doğru mu? Waterfox ne kadar hızlı? İddialı tarayıcıyı hız testine tabi tuttuk Firefox ve Chrome'un 64 bit sürümleriyle karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Firefox'u temel alan Waterfox, yalnızca İngilizce dilinde sunuluyor. Tarayıcı, sisteminizde Firefox yüklü olduğu sürece Firefox eklentilerini de destekliyor. Ancak tarayıcıyı kullanırken açıkçası büyük bir hız farkı görmedik. Bu yüzden Waterfox'un iddiasının doğru olup olmadığını performans testleriyle görmek istedik.

Waterfox, günlük işlevleri sınayan genel bir test olan Browsermark'ta Firefox'u birkaç puan geçmeyi başardı. Aynı testte Chrome çok daha önde yer aldı. JavaScript hızını test eden JetStream'de ise Waterfox, farklar çok az olsa da, üç tarayıcı arasında sonuncu oldu.

Test adı Waterfox Chrome Firefox
Browsermark (Genel test) 3.776 puan 5.387 puan 3.727 puan
JetStream (JavaScript) 106,54 puan 127,04 puan 107,88 puan
BMark (GPU performansı) 448 puan 1.222 puan 881 puan
Browserscope (Güvenilk) 14 /17 puan 16 / 17 puan 14 / 17 puan
HTML5Test (Web standartları) 498 / 555 puan 526 / 555 puan 478 / 555 puan

Haberin Devamı


Sıra grafik hızlandırma performansını test eden BMark'a geldiğinde Waterfox'un Firefox'un yarısı kadar puan alarak sınıfta kaldığını gördük. Bu testte de Chrome, açık ara farkla birinci oldu. Güvenlik testi Browser Scope'ta Firefox ile aynı puanı alan tarayıcı, HTML5 standartları testinde Firefox'u 20 puan geçmeyi başardı ancak Chrome'un gerisinde kaldı.

Sonuç olarak testlerimiz Waterfox'un Firefox'tan pek hızlı olmadığını, hatta bazı alanlarda geride kaldığını gösterdi. Testimiz, Firefox'un Chrome'un 64-bit sürümünün karşısında geride kaldığını da bir kez daha kanıtladı. Yani en hızlı 64-bit web tarayıcısını arıyorsanız, seçiminiz Chrome'dan yana olmalı.

Resimlerle: Firefox işletim sistemi testte!



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ