MENÜ

"Görünmez" yapan teknoloji!

Sıvı-metalden faydalanan bu esnek film, radar dalgalarını emerek sizi "görünmez" yapabiliyor!

"Görünmez" yapan teknoloji!

Radarın altında fark edilmeden uçmak, bu yeni maddeyle mümkün hale geliyor. Bir dizi sıvı-metal emiciden faydalanan yeni film, radarlara görünmenize engel olabiliyor.

Haberin Devamı

Iowa State University araştırmacıları tarafından geliştirilen film, esnek bir silikon yaprağı içerisinde rezonatör halkalara yerleştirilmiş bir dizi sıvı metalden faydalanıyor. 1 inç çapındaki halkaların çevresi, sıvı metal galinstan ile doldurulmuş bulunuyor. Böylece filmin tüm yüzeyini kaplayan kısa sıvı kablo serileri oluşturuluyor.

Halkalar, elektrik bobini gibi çalışırken halkaların arası, kondansatör görevini üstleniyor. Doğru frekanstaki radar dalgası yüzeye vurduğunda titreşimli elektrik sinyalleri bu basit bileşenlere iletiliyor ve enerji atılıyor. Bir başka deyişle dalgalar, film tarafından emiliyor.

Bunların olabilmesi için radarın frekansının halkaların geometrisine uyması gerekiyor. Ancak materyal esnek olduğundan ve deforme edilebildiğinden, araştırmacılar materyali farklı sinyallere göre ayarlayabiliyorlar. Araştırmacı takımı, 8 - 10 gigahertz frekans aralığındaki radar sinyallerini bir tek materyal yaprağıyla yüzde 75 emmeyi başarmış bulunuyor. Araştırmanın detaylarına Scientific Reports'tan ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Yeni teknoloji askeri alanda nesneleri radarlardan gizlemek için kullanılabileceği gibi optik perdeleme cihazlarının üretilmesinde kullanılabilir. Ancak bu ikinci durumda çok daha ince yapı yöntemlerinin kullanılması ve aynı geometrilerin nano-düzeyde oluşturulması gerekiyor.

Resimlerle: İnsanlığı etkileyen 8 bilimsel deney!



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ