MENÜ

KLOPP'UN SIRRI: Eşim delirdiğimi düşünmüştü

Borussia Dortmund'u zirveye çıkarıp ardından kötü bir sezon geçiren Alman teknik adam Jurgen Klopp'un hayatı ve başarısının sırrı artık yazılı bir kaynak.

KLOPP'UN SIRRI: Eşim delirdiğimi düşünmüştü

Jurgen Kloop'un Borussia Dortmund'daki son sezonunu ve başarısının sırlarını anlattığı kitabı Reading the Game (Oyunu Okumak) geçtiğimiz perşembe 'e book' formatıyla okuyucuyla buluştu.

Kitap, Klopp'un Borussia Dortmund'da geçirdiği inişli çıkışlı son sezonunu ve hayatını anlatıyor.

Dortmund'a iki lig şampiyonluğu, bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve bir de Almanya Süper Kupası'nı kazandıran teknik adamın takımdaki son sezonunu Alman yazar Moritz Rinke röportajlarıyla belgeledi.

Geçirdiği başarılı sezonların ardından 2014-2015 sezonunda ligde büyük düşüş yaşayıp ligi 7.likle noktalayan Alman teknik adam, Liverpool'la anlaşarak Bundesliga defterini kapattı ancak kitabıyla Almanya'daki günleri konuşulmaya devam ediyor.

Ölüm kalım meselesi

Kitapta futbola yaklaşımını ve karşılaşmalarda nasıl hissettiğini açıklayan Klopp, ''Şüphesiz 90 dakika boyunca bende olağan üstü hal ilan ediliyor. Sonrasında rasyonel olarak davranışlarımı açıklayamıyorum. 90 dakika bana ölüm kalım meselesi gibi geliyor. Dürüst olmak gerekirse futbol, benim için maçlarda en önemli unsur oluyor. Adeta 90 dakika üzerine kurulu bir sirk, ve ben bu sirlin içini görebilecek kadar akıllı olduğum için çok mutluyum. Böylece futbola esprili bir şekilde yaklaşıyorum.'' açıklamasında bulundu.

''Eşim delirdiğimi düşünmüştü''

Şüphesiz Klopp'un yüzleştiği en zor durum geçtiğimiz sezon Dortmund'un ilk 17 maçtan 10'u kaybetmesiydi. Dortmund ligin 2. yarısına en alt sıralarda girdi. Şubattaki Augsburg yenilgisiyle tamamen küme düşebilirlerdi ancak takım 2. yarıda sadece 4 yenilgi alarak ligi 7. sırada bitirdi.

Klopp aralıkta Werder Bremen'e yenildikten sonra :''Lig arasından önce oturup iyice düşünmemiz gerekiyordu. Tablo'da 17 veya 18. sıradaydık. Bu Noel'i 'düşme hattı'nda geçirmek demekti. Eve gidince kendimi yepyeni biri gibi hissettim. Moralim yerindeydi. Problemlerimizi halledebileceğimizden emindim. Eşim ise delirdiğimi düşünmüştü.'' dedi.

Umudunu kaybetmeyen Alman teknik adam; ''Ligin 2. yarısında gayet başarılıydık ve bütün beklentilerimizin üzerindeydik. Ama tabiiki bizim için bu mutluluk verici bir gelişme değildi çünkü hala mental olarak sezonun ilk yarısının etkisindeydik.''

Doktor Klopp

Klopp 2001'de teknik direktörlüğe başlamış ve kariyerinde 14 senelik futbolculuk geçmişi olsa da aslında futbolcu olmak istememişti. Gençken ne olmak istediği sorulduğunda 'doktor' cevabını verirdi.

Klopp bu konuda, ''Yalan söylemeyeceğim ama ben tıpta kariyer yapacak kadar akıllı değildim. Arkadaşlarım başarı sertifikaları alırken okul müdürüm bana 'Umarım futbolda başarılı olursun' demişti.'' açıklamasıyla doğru alanda olduğunu belirtmişti.

Felsefesi Basit

Jurgen Klopp, futbol hakkındaki düşüncelerini; ''Menajer olduktan sonra 'futbolda devrim yapacağım' diye düşünmedim. Nasıl düşünebilirsiniz ki? Futbol üstüne fazla düşünmedim. Sadece bazı özelliklerimi geliştirmeye baktım. Ligi kazanmayı bile asla düşünmedim.'' ifadelerini kulladı.

''Takım yönetmemi istediklerinde bile şans olduğuna inandım. Ve şansıma teşekkür ederim, Alman finalinin oynandığı 2013 Şampiyonlar Ligi'nde istediğimizi aldık.''

Anı yaşıyor

''O gün kupa kazanma şansımızı kaybetmedik, böyle düşünmüyorum'' diyor teknik adam, ebedi rakibi Bayern Münih'in kazandığı 2013 Şampiyonlar Ligi Finali'ni anlatırken. Ayrıca o günü bir başarı olarak görüyor:

Kupalar ve madalyalar kulüp binalarında onları kimin, ne zaman kazandırdığı unutularak sergileniyor. Önemli olan oyun sırasında orada olabilmek. Orada olduğunu unutmamak ve oyunun bir parçası olmak. Ana tanıklık etmek, deneyim. Önemli olan tek şey bu.

Büke Narin - fanatik.com.tr




Haberin Devamı
YORUM YAZ