MENÜ

İzlanda'nın şaşırtan sırrı

A Milli Takımımız'ın haftaya salı kritik bir maça çıkacağı İzlanda, FIFA sıralamasında 10 yılda 71 sıra birden atladı. Grup lideri olan 'Buzlar Ülkesi'nin bu başarısında altyapıya verilen önem ve hava koşullarına dirençli, suni sahalara yatırım yatıyor.

İzlanda'nın şaşırtan sırrı

A Milli Futbol Takımımız, Euro 2016 yolunda önce yarın Çek Cumhuriyeti ardından salı günü İzlanda ile son derece kritik karşılaşmalara çıkacak.

Baktığımız zaman taraflı tarafsız herkes Çek Cumhuriyeti’nin bir ekol olduğu konusunda hem fikir. Ancak, 323 bin nüfuslu İzlanda’nın grup liderliğini alacak bir performans sergilemesi futbolun sürprizlerinden. 10 yıl önce FIFA ülkeler sıralamasında 94. sırada olan İzlanda, şu anda ise 23.’lükte yer alıyor. Peki, ‘Buzlar Ülkesi’ ne yaptı da bu noktalara geldi. Sizler için kısaca ortaya koyalım istedik.

Küçülerek büyüme formülü

İzlanda ve İzlanda futbolu için 2008 yılı dibin görüldüğü seneydi. Yaşanan ekonomik darboğaz kulüpleri de etkiledi. Kulüplere sponsor olan bankalar birer birer çekildi. Sıkıntıya düşen kulüplerden biri de Breidablik oldu. Yabancı oyuncularını elinden çıkaran ekip, altyapıya eğildi. 2009’da İzlanda Kupası’nı, 2010’da da şampiyonluğu aldılar. 15 yaşında Reading’e satılan Sigerdsson Hoffenheim’a 6 milyon pounda gitti. Yüzde 10 pay alan Breidablik kurtuldu. İşte formül buradan çıktı. İzlanda futbolu, küçülerek büyümeliydi. Altyapıya verilen bu önemin sayesinde Finnbogasson, Gudmundsson, Sigthorsson, Gunnarson, Bjarnason gibi kalbur üstü futbolcular sahneye çıktı.

Artık futbol konuşuluyor

Tesislerin yenilenmesi de önemli etkenlerden. İngilizce’den tam çevrildiğinde dilimizde, “Buzlar Ülkesi” olan İzlanda’da hava koşullarına direnç gösterecek sahalar kuruldu. Her okulun yanına suni çimli sahaların yanı sıra 7 adet kapalı futbol sahası yapıldı. Kimi dönemlerde sahalar sıcak hava pompalanan brandalarla kaplanıp sera etkisi oluşturuldu. Lig mayısta başlayıp ekimde bitse de hava koşullarına karşı sağlanan dirençle sezon öncesi hazırlık süresi uzatıldı. İlk sinyal, 2014 Dünya Kupası elemelerinde verildi. Hırvatistan’a play-offlarla boyun eğildi. Bugün ise İzlanda, ilk kez Avrupa Şampiyonası gibi büyük bir turnuvaya katılacak bir futbol ülkesi oldu. (Bugün)

Haberin Devamı
YORUM YAZ