MENÜ

Aslan gibi yükseliş

Sarı-Kırmızılılar'ın yeni transferi Jason Denayer'ın kariyerini şu başlıkla özetleyebiliriz: 20 yaşındaki Belçikalı stoper, JMG adlı futbol akademisinden çıkıp, 2013'te City'nin altyapısına alındı. Geçen sezon da Celtic'e kiralanıp, ilk profesyonel deneyimini yaşadı. İskoçya'daki ilk maçından 5 hafta sonra ise A Milli Takım'a seçildi.

Aslan gibi yükseliş

Galatasaray’ın, Manchester City’den kiralık olarak kadrosuna katacağı Jason Denayer, ‘az zamanda çok iş’ tanımına harika uyuyor. Belçika’nın Brüksel kentinde doğan Denayer’ın annesi Kongolu, babası Belçikalı. Futbol oynamaya 6 yaşında başladı. Altyapıda Ganshoren ve Anderlecht formalarını giydikten sonra soluğu, eski Fransız futbolcu Jean-Marc Guillou’nun kurduğu ‘JMG Akademi’de aldı. İlk olarak Fildişi Sahili’nde açılan bu futbol okulundan dünyada 9 tane var. Kolo Toure, Yaya Toure ile eski Galatasaraylı Emmanuel Eboue de, buradan futbol dünyasına adım attılar. Bu okulun Belçika kolunda 2008’den 2013’e kadar eğitim gören Denayer, normalde forvet oynarken, savunma pozisyonuna geçti. Sonrasında İngiliz ekibi Manchester City’nin akademisinde denendi ve kısa sürede beğenildi.

İkinci haftada ilk 11’e


City’nin genç takımında oynadıktan sonra İngilizler, geçen sezonun başında onu, İskoç ekibi Celtic’e kiraladı. Hocası Ronny Deila, ilk kez A Takım seviyesinde profesyonel olan 19 yaşındaki Denayer’i sezonun ikinci haftasında ligde 11’e koydu. 6-1 kazanılan Dundee maçında hem en iyi oyuncu seçildi hem de gol attı. İskoçya’yı büyüleyen Denayer, ligde oynadığı 5. maçın ardından ya da başka bir deyişle profesyonel olduktan sadece 5 hafta sonra teknik direktör Marc Wilmots tarafından Belçika Milli Takımı’nın aday kadrosuna çağrıldı. Celtic’te ise, Şampiyonlar Ligi dahil toplamda 44 maça çıktı ve 6 gol attı. Burada İskoçya Premier Lig ve Lig Kupası şampiyonlukları yaşadı.

Ödülleri tek tek topladı

Bireysel anlamda ise adeta ödülleri topladı. İskoçya’da ‘Yılın En İyi Takımı’na seçildi, ligde ve Celtic’te, ‘Yılın En İyi Genç Oyuncusu’ unvanlarını aldı. Milli kariyerinde ilk maçına 31 Mart 2015’te İsrail karşısında çıkan Denayer, FIFA Sıralaması’nda 2. sırada bulunan, kadrosunda Eden Hazard ve Vincent Kompany gibi yıldızlara sahip olan ülkesinin, banko isimlerinden biri haline geldi. Denayer için “Geleceğin en iyi savunma oyuncularından biri olacak” yorumları yapılıyor. Hava toplarında etkili olmasının yanı sıra fizik olarak da oldukça atletik. Adam markajında başarılı olmasının yanı sıra normal bir stoperin aksine top tekniği oldukça yüksek. Tipik bir İngiliz savunma oyuncusu stili var. Cim Bom’da takıma büyük katkı sağlayacağı kesin.

M.Çağrı Davran

Haberin Devamı
YORUM YAZ