MENÜ

Lazar Markovic'in bilinmeyen yönleri

Benfica, Lazar Markoviç'i daha 19 yaşındayken Partizan'dan istemişti. Dönemin Partizan Başkanı Dragan Djuriç, "Umarım Tanrı bu transfere şimdilik izin vermez ve Lazar 6 ay daha bizimle kalır" demişti ancak genç yetenek bu sözün üzerinden çok kısa bir süre sonra 10 milyon Euro'ya Benfica'ya ardından da 25 milyon Euro'ya Liverpool'a gitti. Markoviç'in yolu 21 yaşında ise Türkiye'ye düştü.

Lazar Markovic'in bilinmeyen yönleri

Üç Sırp, bir kulüp... Miloş Krasiç, Zelimir Obradoviç ve Lazar Markoviç... Ve Fenerbahçe...

Yolu İstanbul'a, Fenerbahçe'ye düşen Krasiç yıllar sonra bile unutulmayacak çapta bir hayal kırıklığı yaratırken, Obradoviç şimdiden sarı lacivertli kulübün efsaneleri arasına adını yazdırdı.

Basketbolda tarih yazan Obra ile futbolda kendine güvenenleri yüz üstü bırakan Krasiç, madalyonun iki yüzü gibi adeta... Şimdi akıllarda tek bir soru var; Fenerbahçe'nin Liverpool'dan kadrosuna katmayı planladığı Sırp yıldız Lazar Markoviç, hangisinin 'izinden' gidecek?



ÇAÇAK'IN HAKKINI VERECEK Mİ!

Fenerbahçe'nin basketboldaki vazgeçilmezi Zelimir Obradoviç, Sırbistan'ın Çaçak şehrinde dünyaya gelip Borac Çaçak'ta yıldızını parlatmıştı. Tıpkı Obra gibi, Pereira'nın kadrosuna katılacak olan Markoviç de Çaçak doğumlu... 1994'te doğan Lazar Markoviç, top tepmeye şehrinin takımında yani Borac Çaçak'ta başladı.

En büyük misyonu ve başarısı, Sırbistan genelindeki potansiyelli genç oyuncu veri tabanını inceleyip renklerine bağlamak olan Partizan'ın, Markoviç'i de bulması çok uzun sürmedi. 2006 yılında Crno-Beli'nin (Siyah-Beyaz) kapıları ardına kadar açılıyordu Lazar'a...



DAHA ON YEDİYDİ...
12 yaşında adım attığı Partizan'da kısa sürede kendini gösteren Markoviç, 29 Mayıs 2011'de daha 17 yaşındayken ligin final haftasında çıktıkları Sloboda Uzice deplasmanında son 18 dakikada görev aldı. 2011-2012 sezonu ise, kariyerinin o zamana kadarki en yüksek basamağı olacaktı.

Lazar Markoviç, Partizan'da 'gelenek' hâlini alan 'genç parlatma' ritüelinin en zarif halkalarından biri oluyordu. Lazar o sezonu 33 maç, 7 gol ve 6 asistle tamamladı. Avrupa'nın gözü bir anda yine Sırbistan'a dönmüştü.



UMARIM TANRI BU TRANSFERE İZİN VERMEZ!

Bir sonraki sezon Markoviç için de, Partizan için de güzel olayların başlangıcı olacaktı. Siyah beyaz formayı 2012-2013'te de terleten Lazar, 31 maç, 7 gol ve 10 asistle kendini geliştirdiği gerçeğini rakamlara da yansıtmıştı.
10 Haziran 2013'te, Partizan Başkanı Dragan Djuriç, "Chelsea ve Benfica, Lazar'ı istiyor. Umarım Tanrı bu transfere şimdilik izin vermez ve Lazar 6 ay daha bizimle kalır" demişti. Ancak Benfica, Partizan'ın kapısını çaldı. 10 milyon Euro hem Markoviç'i, hem de Partizan'ı havalara uçuran bir bonservis bedeliydi. Portekiz ekibiyle istikrarını kanıtlayan Lazar, 2013-2014 sezonunda 49 karşılaşmaya çıkıp 7 gol ve 5 asistle oynadı.


YÜKSELDİ AMA TEKLEDİ...
Kariyer basamaklarını çok hızlı tırmanan genç futbolcu, çabuk düşmemek adına çok çalıştı. Benfica'ya gittikten sadece 1 sezon sonra, ilk transferinden 15 milyon Euro fazlaya (25 milyon Euro) her Sırp gencinin hayalini kurduğu İngiltere Premier Ligi'ne Liverpool'la adım attı Markoviç...
Ancak yine bir anda zirveye çıkmanın getirdiği krizi henüz atlatamadı. Liverpool ile 2014-2015 sezonunda 34 maçta yalnızca 3 gol ve 1 asistlik katkıda tıkanıp kaldı.

FENERBAHÇE'DEN GECE YARISI TRANSFERİ


RODGERS 'PİŞMESİNİ' İSTEDİ
Markoviç, Liverpool'un Asya turunda çıktığı maçlarda etkili olmayı başardı diyebiliriz. Uyum sorununu çözmüş olduğuna dair yorumlar vardı. Thai All Stars-Liverpool maçında golünü de attı Lazar. En büyük şansı; Rodgers'ın takımı '4-4-2 diamond' oynatmayı planlaması gösteriliyordu.

Ancak Rodgers 'biraz daha pişmesi' için Türkiye'ye, Fenerbahçe'ye gitmesine sıcak baktı. Bakalım hız-güç sentezini muazzam yapan, hücumda öncelik olarak sağ açık, ayrıca ikinci santrafor ve forvet arkası olarak da görev yapabilen Markoviç'in oyun anlayışı Türkiye'de onu nereye taşıyacak? Lazar, Fenerbahçe'de Miloş Krasiç'in mi, yoksa hemşehrisi Obradoviç'in mi peşinden gidecek? Hep birlikte izleyip, göreceğiz...



SIRP PRENSİ'NİN ADINI TAŞIYOR
Yazının sonuna küçük bir dipnot ekleyelim... Ailesi, tesadüf müdür bilinmez Lazar Markoviç'e 1300'lerde hüküm süren ve hâlâ saygınlığını artırarak koruyan Sırp prensi Stefan Lazareviç'in (nam-ı diğer Prens Lazar) adını vermiş.

21 yaşındaki Lazar Markoviç'in Mouscron Peruwelz'de oynayan 23 yaşındaki ağabeyi Filip Markoviç de bir sağ açık... Aynı zamanda Lazar'ın ağabeyi Filip'in adı da eski Sırp asilzadelerine verilen en popüler isimler arasında yer alıyor...


RAKİBİNİN YÜZÜNÜ ÇİZDİ, 4 MAÇ CEZA ALDI

Lazar, Liverpool formasını giydiği 2014-2015 sezonunda takımının gruptaki son maçında Basel karşısına çıktı. 9 Aralık 2014'teki maçta Lazar Markoviç, rakipten Behrang Safari'nin yüzünü eliyle çizdi. Bu hareketinden ötürü 4 maç Avrupa'dan men edilen Markoviç kariyerinin en zor günlerini geçirdi...


MARKOVİÇ'İN ARTILARI
+ Toplu ve topsuz oyunda muazzam süratli...
+ Kolay adam eksiltebiliyor.
+ İkinci forvet özelliği sebebiyle iyi bir bitirici.
+ Sorumluluk almaktan kaçmıyor.
+ Sağ bek de oynadığı için savunma yönü de güçlü.


MARKOVİÇ'İN EKSİLERİ
- Tahriğe çabuk kapılabiliyor. Duygusal bir oyuncu.
- Kariyeri basamaklarını hızlı çıktı, bu ufak da olsa mental eksiklik yarattı.
- Zaman zaman topla çok oynayabiliyor.

(Hürriyet)

Haberin Devamı
YORUM YAZ