MENÜ

Erdenay: Milli Takım'a gelmeyene 1 yıl men!

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı...

Erdenay: Milli Takım'a gelmeyene 1 yıl men!

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı... Erdenay, Ergin Ataman'la yollarına devam edeceklerini, herhangi bir oyuncunun Milli Takım'a mazeretsiz katılmaması halinde ise 1 yıl spordan men edilip para cezasına çarptırılacağını söyledi.

‘OYUNCU GÖNDERME KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMAYIZ'


- Ergin Ataman ve Ekrem Memnun’un hem G.Saray hem de Milli Takım’ı çalıştırması konusunda Aziz Yıldırım’ın çıkışı, G.Saray’ın da cevabı oldu, siz bu konuda ne diyorsunuz?

- Ben teknik heyete çok güveniyorum. Ergin Ataman’ın Ufuk Hoca'yla birlikte Türkiye'nin en iyi iki teknik adamı olduğunu düşünüyorum. Basketbolda sadece iki ay milli maç oynanıyor. 10 ay oturup ağustos ve eylül ayında çalışmayı üst düzey hiçbir koç kabul etmez. Bir yerde Aziz Yıldırım’a da hak veriyorum. Ben de isterdim sadece Milli Takım’ı çalıştırsın ama şu an için mümkün gözükmüyor. 2016’dan sonra kış aylarında da milli maç oynanacağı için o tarihten sonra bunu uygulamaya koyabiliriz.
Aziz Yıldırım’ın da Milli Takım’ın başarılı olmasını isteyeceğinden şüphem yok, oyuncu gönderme konusunda sıkıntı yaşamayız… Ama bu demeçler olimpiyat hedeflediğimiz şampiyonaya konsantre olacağımız kritik günlerde gündemi değiştirdi. Bu konuyu tartışırız ama şu an zamanı değil.


BİR YIL MEN VE 100 BİN TL

- Aziz Yıldırım, Ataman’ın görevine devam etmesi durumunda sarı lacivertli oyuncuları Milli Takım’a göndermeyeceğini söyledi… Böyle bir durumda yaptırım ne olur?

- TBF Disiplin Yönergesi’nin 27.1 maddesi gayet açık... Söz konusu madde şöyle:
“Tebligata rağmen mazeretsiz olarak temsili ve milli müsabakalara veya bunlara ait hazırlık çalışmalarına katılmayan veya geç katılan veya çalışma ve müsabaka yerini terk eden veya geçersiz bir mazeret öne süren veya kamp sürecinde kamp program ve kurallarına uymayan sporcular bir aydan bir yıla kadar müsabakalardan men cezası ile cezalandırılır. Ayrıca olayın içeriğine göre ilgili kişilere altı aya kadar hak mahrumiyeti ve 100.000-TL’sına kadar para cezası verilebilir.”



‘EN AZINDAN 3.'LÜKLE FRANSA'DAN KAÇMALIYIZ!’

- Eurobasket’te grup demir leblebi... Ne diyorsunuz, ikinci turda Lille’i görür müyüz?

- Grubumuzda Dünya İkincisi Sırbistan, Avrupa şampiyonu İspanya, ev sahibi Almanya ile uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar iştahlı İtalya var. Tamam 4 dişli takım var; ama biz mutlaka 4’e girerek son 16’ya adımızı yazdıracağız. Çok iyi bir antrenörümüz ve bu hedefi gerçekleştirecek kadromuz var. Ömer Aşık’ın son andaki sakatlığı bizi üzdü. Unutulmasın ki biz de çok tehlikeli bir takımız. Diğerleri ne kadar iyiyse biz de o kadar iyiyiz. Hedefimiz ilk grupta en kötü 3. olarak olimpiyat vizesi alabilmek. Çapraz eşleşmede Fransa’dan kaçmak için grupta 4. olmak istemiyoruz.


‘EN BÜYÜK PAY AKKAŞ VE İZİÇ'İN

- Alt yapıda erkekler her kademede madalya kazanarak Türk spor tarihinde bir ilki başardı. Onunla başlasak?

- Ben 3 aydır başkanım, ama bu organizasyonun 10 yıldır içerisindeyim. Burada altyapılardaki taramalardan tutun, çocukların antrenör seçimlerine kadar çok uzun soluklu bir proje söz konusu. İstikrar önemli... Sportif Direktörü Barbaros Akkaş büyük iş başardı.
Koç Nihat İziç de büyük iş başardı. Mehmet Döğüşgen’in katkıları çok büyük. 4 şampiyonanın 4’ünde de madalya geldi. Bu gerçekten gurur verici. ‘


SİYASİ NEDEN YOK, ENES OTURUP DÜŞÜNSÜN!

- Enes’in yerinde olsanız kadroya çağırmayan TBF ve Milli Takım teknik heyeti için ne düşünürsünüz?

- Burada empati yapmak değil de şunu söylemek lazım... Milli Takım şöyle bir yer değil. ‘Bu sene geleyim, diğer yıl gelmeyeyim’ ya da ‘Üç yılda bir kez geleyim, sonra 5 yıl uğramam.’ Siz bunu derseniz çok tepki alırsınız. En önce ay yıldızlı formayı terleten arkadaşlarınızdan tepki alırsınız. Zaten tüm takım da Enes’e tepkili. Biz turnuvaya en iyi oyuncularla değil, en iyi takımla gitmeyi istiyoruz. Sakat değilsen milli formayı giyeceksin... Biz Enes’i her sene çağırdık; bu yıl hariç. 2009’dan beri çağırıyoruz, Sadece 2011’de geldi oynadı. 6 yıldır ortalarda yok... 2009 ve 2010’da ümitlere gelmedi. 2012'de, 2013’te, 2014’te, 2015’te de çağırdık! ‘5-6 yılda bir kere geleceğim’ demeyle olmaz. Burası Milli Takım! Özetle siyasi hiçbir nedeni yok. Neden oraya çektiğini de otursun o düşünsün...



FAZLA DEĞİL 24 YIL KALIRIM!
‘Solakoğlu 22, Demirel 23 yıl başkanlık yaptı ben de 24 sene bu koltuktayım! Şaka şaka kısmetse iki dönemliğine buradayım.’

- TBF’de sizden önceki iki başkandan Osman Solakoğlu iki ayrı dönemde 22, Turgay Demirel 23 yıl koltukta oturdu. Siz yirmileri görür müsünüz?

- Tabii ki istikrar önemli... (Gülerek) Benim hedefim iki dönem, aslında bir buçuk dönem... Şöyle ki, şimdi bir buçuk yıllığına aldım bu görevi. Bir sonraki 4 yıllık dönemde de göreve talibim. Fakat arkasından başkanlığı bırakacağım. Bu 5 buçuk senelik dönem sonrası inşallah bayrağı daha genç arkadaşlara vereceğim. Sanırım Turgay Demirel’in de böyle bir röportajı varmış... ‘Bir dönem yapıp bırakacağım' diye. Belki de ona benzeriz. O zaman 24 yıl olur bak... 22 Osman Solakoğlu, 23 Turgay Demirel ve 24 yılla da ben olurum... (Gülerek)


‘HİDO'NUN YANIMDA OLMASI LAZIM’


Hidayet Türkoğlu ve TBF’ye CEO olması konusunda ne diyorsunuz?

- Hidayet çok saygı duyduğum ve sevdiğim bir oyuncu. Onunla her zaman iyi ilişkimiz vardı. Ona, ‘Basketbolu bırakıyorsun. Birkaç maç sonra NBA’de 1000 barajını geçince ne yapmak istiyorsun?’ diye sordum. Bana ‘Ağabey sizinle çalışıp basketbola katkı vermek isterim. Yanında olmalı ve buradaki tecrübelerimi aktarmalıyım’ yanıtını verdi. Ben de onu TBF Yönetim Kurulu'na davet ettim. Burada onunla iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Ama CEO mu olur asbaşkan mı olur; o konuda tam karar vermedik. Benim gönlüm asbaşkan olmasından yana... Hidayet’in mutlaka burada olması lazım. Ona kapımız ardına kadar açık... 15 sene NBA oynamış, 1000 maç barajını aşmış başka bir Türk yok... Basketbolumuza büyük katkı sağlayacaktır...



ŞAMPİYONLUK UZAK, PRİM BELİRLEMEDİK!


- EUROBASKET için Şampiyonluk primi belirlendi mi?


- Henüz prim belirlemedik. Çünkü şampiyonluk çok uzak! Belki de ‘Nasılsa olamazsınız’ diyerek uçuk bir rakam söylerim. (Gülerek) Tabii ki şaka bir yana, mutlaka gitmeden çocuklara bir rakam söyleyeceğiz. Ama Dünya Şampiyonası’ndaki kadar yüksek bir prim olmayacağını da belirteyim.


‘ÖMER'İN BASKETBOL GELECEĞİNİ DÜŞÜNDÜK’

- Malum NBA ekipleri oyuncularını milli takımlara göndermekten yana değil... Ömer’in sakatlık raporları sizi tatmin etti mi?

- Ömer Aşık’la da, arkadaşım olan Pelicans’ın menajeri Dell Demps ile de görüştüm... Bir kere o da Ömer de sakatlık konusunda yalan söyleyecek insanlar değiller... Zaten Fransa’ya oyuncuları Alexis Ajinca’yı gönderdiler. Onlar bize ‘Ömer bu yazı hafif idmanlarla geçirmezse belindeki sakatlık nedeniyle önümüzdeki sezonu kaçırabilir, ameliyata kadar gidebilir’ dedi. Avrupa Şampiyonası da kora kor mücadele gerektiriyor. Bizim doktorumuz onların doktoruyla da konuştu. Şu an için Ömer gelse belki ağrıyla oynar ama basketbol geleceği açısından riske girer. Biliyorsunuz Emir’in de aşil tendonunda buna benzer bir sıkıntı oluştu. Bu yüzden bu ikiliye izin verdik.



'YENİ PEGASUS FURKAN'

- Mayıstan bu yana 3.’cü Milli Takımı’nda olan FURKAN KORKMAZ’ı çok beğeniyorum. Yunanistan’dan direkt İtalya’ya oradan Bormio’ya geçti. Son turnuvada da iyi oynadı. Gelecekteki skor yükümüzü sırtlayacak gibi gözüküyor. Bana benzetilmesine katılıyorum, Yeni Pegasus olabilir; belki beni de geçebilir.


'ARTIK OLİMPİYAT İSTİYORUZ'

- Erkeklerde basketbolda hiç olimpiyat oynamadık. EUROBASKET’e bakınca Dünya Kupası’na göre daha zorlu takımlar var. Fakat biz son 7’de olarak Rio Olimpiyat Oyunları’na katılmak için eleme oynama hakkı kazanmak istiyoruz.

(Hürriyet)

Haberin Devamı
YORUM YAZ