MENÜ

Oğuz Savaş: Haksız rekabet var

9 yıl formasını giydiği Fenerbahçe Ülker'den ayrılıp, Darüşşafaka Doğuş'un yolunu tutan, milli takımın da tecrübeli oyuncularından Oğuz Savaş, yaklaşan Avrupa Şampiyonası ile ilgili hedeflerini anlatırken, değişen yabancı kuralı için de ilginç tespitlerde bulundu. Söz şimdi Oğuz Savaş'ta....

Oğuz Savaş: Haksız rekabet var

Yabancı kuralının değişmesi ve kulüp bazında başarıların gelmesiyle Türk oyuncular olarak söyleyecek çok şeylerinin kalmadığını vurgulayan Oğuz Savaş, “Biz bir hata yaptığımızda kenara geliyoruz, yabancının ise sonsuz kredisi var. Onlarla haklı bir rekabet içinde mücadele edemiyoruz” dedi.

‘Yabancı kuralıyla Final-Four geldi’

“Yabancı kuralının değiştiği ilk yılda Final-Fourlar geldi. Türk oyuncular olarak söyleyecek birşeyimiz de kalmadı aslında. 3+2 kuralı varken ortada birşey yoktu, 6 yabancı kuralı ile 3 kupada birden Final-Four geldi. Ama tabii ki uzun vaadede bakmak lazım. Bu durum ileriye nasıl yansır, nasıl etki eder görmek lazım. Şu an için Türk oyuncuların piyasası kötüye gidiyor. Bunu maddi anlamda söylemiyorum. Herkes 6 yabancı peşinde. Kimse Türk oyuncu aramıyor. İyi yabancı alayım, Türk ne olursa olsun. 3-5 dakika oynasın, iyi idman yapsın gözüyle bakılıyor. Yabancıyla başarı yakalanabilir ama Türk oyuncu yetişir mi, onu ileride göreceğiz”.

‘Bizim kredimiz 1’se yabancının sonsuz’

“Türk oyuncuların kredisi 1’se, yabancının sonsuz. Böyle bir ortamda nasıl rekabete gireceksiniz ki. Ben ona inanmıyorum. Türkler, yabancılarla rekabete girecek, kendilerini geliştirecek gibi söylemler var. Türk oyuncu bir hatayla kenara gelirken, yabancı kaç hata yaparsa yapsın sahada kalıyor. Haksız rekabet var. Haklı rekabet olursa Türk oyuncular gereğini yapar. Eskiden de 3+2 kuralı vardı, Türkler yine rol oyuncusu gibi oynuyorlar. Şu anda o da yok. Kulüp bazında baktığımızda büyük başarılar yakalandı. Ama bu durumun Türk basketbolu için iyi olup olmadığı bir senede anlaşılmaz”.

‘Hiç favori gibi oynamadık’

“Bu zamana kadar şunu öğrenmiş olmamız lazımdı. Favori gösterildiğimiz şampiyonalarda favori gibi oynamadık biz. Hep madalya hedefiyle gittik, elimiz boş döndük. Şimdi Olimpiyat vizesi almak istiyoruz. Zor bir gruptayız. O gruptan çıkmanın kolay olmadığını da biliyoruz. Bu sene aramıza genç oyuncular katıldı. Altyapı milli takımlarında şampiyon olmuş oyuncular bunlar. Biz de onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar çok iyi çalıştık. Belli bir kapasiteye sahibiz ama önemli olan o kapasiteyi sahaya yansıtabilmek. Bu potansiyelimizi kullanabilirsek, hedefi de tuttururuz diye düşünüyorum. Hep favori gittik, bu sene favori olmadan gidelim ama favoriymiş gibi dönelim”.

‘Kalıcı olmak istiyoruz’

“Darüşşafaka Doğuş için heyecanlıyım. 9 sene sonra başka bir kulüpte forma giyeceğim. Bu kararı verirken çok düşündüm. Böyle olması gerekiyordu ve böyle oldu. Hayırlısıyla Darüşşafaka’da güzel sezonlar geçirmek istiyorum. Bu yıl Euroleague’de 4 takımın oynayacak olması Türk basketbolu için gurur verici. İnşallah oynamakla kalmayız ve 4 takımımız da başarılı olur. Darüşşafaka’nın ileriye dönük planları var. Euroleague’de kalıcı olmak istiyoruz. Zaten transfer kararımı verirken bunlar da etken oldu”

Gökhan German

Haberin Devamı
YORUM YAZ