MENÜ

Ertuğrul Sağlam: Yaptık yine yaparız

Bursaspor'un başında ikinci şampiyonluk için kolları sıvayan Ertuğrul Sağlam, FANATİK'e konuştu...

Ertuğrul Sağlam: Yaptık yine yaparız

Bursaspor’un Almanya kampının sonunda Ertuğrul Sağlam ile hem yeni sezonu konuştuk hem de kafamızdaki bir çok soruyu sorma fırsatı bulduk. Tecrübeli teknik adamla gerçekten samimi bir söyleşi oldu. İşte Sağlam’ın kafasındaki yeni Bursaspor gerçeği...

‘Valisinden, belediye başkanına, emniyeti, eğitimi, sivil toplum kuruluşları, taraftar dernekleri ve halkı kısaca ben Bursasporlu’yum diyen herkesi bir hareketin içine sokmayı başardık. Bunun içine yerel medyayı koymak lazım. Bu bütünlük büyük bir sinerji oluşturdu ve yapılmaz denilen şey ortaya çıktı, şampiyon olduk. Bu dönem yeniden yapılanma olacaktır ama daha sonrasında yine başarabilecek bir yola çıkmak ve tekrarlamak istiyoruz aynı duyguyu. Daha evvel başardıysak yine başarırız. Ortada yaşanmış bir formül var, önemli olan inanmak. Bu çok çok önemli. Bursaspor olarak kamuoyunun, taraftarın bizden beklentisi üst seviyede ve bunun farkındayız. Bunun da karşılığı çok çalışmaktan geçiyor. Belki transferde çok para harcayan takımlar karşısında geri kalmış gibi görünebiliriz. Ancak daha önceki dönemde yaptığımız gibi içimizdeki değerleri daha yukarılara çıkartarak bu açığı kapatıp, onların önüne geçmek istiyoruz. Bunu başarırsak bu ligde ses getiren, taraftarını fazlasıyla mutlu eden bir takım oluruz’

‘Birbirimizi sahiplenmiştik’

“Çok para, çok transfer, çok iyi oyuncuların bir araya gelmesi şampiyonluk için yeterli olmuyor. Şampiyon olurken çok kaliteli bir kadromuz yoktu. Ama biz şunu yaptık; saha içinde başarılı olacak, bizi güçlü kılacak değerler ürettik içimizde. Daha önce şampiyonluk yaşamış takımlarda oynamış oyuncular vardı. Ali Tandoğan, Ömer Erdoğan, Hüseyin Cimşir, Mustafa Keçeli, Zapatocny. Bu oyuncular kendilerini tekrar ispat etmek istediler. Bir de genç grubumuz vardı, Ozan İpek, Sercan, Volkan, Bekir Ozan, İsmail Haktan, Eren, Muhammed Demir gibi. Bu gençler de bu ülke futboluna kendilerini sunmak istiyorlardı. Böylece hedefi olan bir grup oluşturduk. Herşeyden önemlisi başkandan masörüne kadar tüm birimler içimizde tek yumruk olduk”

‘Yerliler savaşmalı’

“Yeni transfer yasası açıkçası beni düşündürüyor. Ama biz üretmeyi sürdüreceğiz. Şöyle bir sıkıntı var ülke futbolunda. Daha kolay yabancı futbolcu alınmaya başlandığında, üretmeye çalıştığın yerli futbolcu için zorlanacaksın. Bu kural değişikliği Türk futboluna olumlu yansır. Yerli futbolcu daha çok çalışıp bu yabancıların arasından forma savaşı vermeli”

‘Uyum beni mutlu ediyor”

“İlk bölümü Bursa’da kendi tesislerimizde gerçekleştirdik. Yeni sezon koordinasyonu, fiziksel olarak hazır olmak ve kadro planlamamızı yapmak, ayrıca alt yapıdan çağırdığımız oyuncuları görme fırsatımız oldu. Gayet güzel bir ilk dönem geçirdik. Sonrasında Almanya’ya geldik ve fiziksel olarak daha yukarılara çıkarken hazırlık maçlarıyla da eksiklerimizi tamamlamak istedik. Hamburg ve Mönchengladbach gibi Bundesliga’nın iki köklü takımıyla hazırlık maçı yaptık. Bu maçlarda oyuncularım kendilerinden neler beklendiğinin farkında olarak sorumlu bir mücadele gösterdiler. Yeni katılan oyuncuların tamamının katkısı beklentimizin üstünde çıktı. Yenilerle eskilerin takım içi uyumu beni mutlu ediyor.”

‘Rövanşı alacağız’

“Amacımız Süper Kupa’yı kazanarak Türkiye Kupa Finali’nin de rövanşını almak. Bunun da moraliyle ligdeki ilk iki maçımıza girmek istiyoruz. Benim Bursa’da ikinci dönemim ve ayrılırken güzel ayrıldım, sorumluluğumu biliyorum. Ben şu anda Bursapor ile 3 yıllık bir anlaşma yaptım ve bu sürede Bursaspor’u en iyi yerlere nasıl taşırım bundan başka hiçbir düşüncem yok.”

‘Canla başla çalışıyorlar’

“Transfer çalışmalarımız sürüyor. Bazı mevkilerde eksiklerimiz ve alternatif eksikliğimiz var. Defansın ortasında Berisha ve genç Ertuğrul var. O bölgeyi daha yeterli hale getirmek istiyorum. Sağ kanatta Erdem var, ayrıca Copa Amerika’da en iyi sağ bek seçilen Perulu Advincula da Bursa’da kampımıza katılacak. Forvette Volkan Şen, Bakambu ve Necid var. Ozan İpek, Aydın, Oğuzhan iyi çalışıyorlar. Bu isimler geçtiğimiz sezonu boş geçirdiler ama canla başla çalışarak Bursaspor’un bir parçası olmak istiyorlar.”

‘Timsah Arena büyük bir değer’

“Bizim için yeni sezon çok farklı olacak çünkü yeni stadımızda oynayacağız. Bu sadece bizim için değil dünya futboluna sunulmuş bir değer. Bu nedenle başta belediye başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak bu güzelliği anlamlı hale getirmek iyi bir takım, başarılı bir takım olmaktan geçiyor. Taraftarımız bizden çok şey bekliyor ama bizler de onlardan çok şey bekliyoruz. Geçen seneyi izin yaparak geçirdiler ama bu sezon onları tribünde görmek istiyoruz. Bursaspor olarak her kesimin geçen sezonun muhasebesini yapması gerekir.”

‘İlk 3’te olmalıydık’

“Geçtiğimiz sezon keyif veren, çok gol atan, aynı zamanda çok da gol yiyen bir Bursaspor vardı. Futbolda dengeyi tutturamazsanız büyük hedefleri yakalayamıyorsunuz. Geçen sezonki ofansif kaliteye bakarsanız sezonu Bursaspor’un ilk 3’te bitirmesi gerekiyordu. Tabii ki oyuncu yapısını değiştiremezsiniz. Biz bu ofansif özelliği artı olarak elde tutup diğer yandan defansif karakteri de yüklemek istiyoruz.”

‘Altyapımız eski haline gelecek’

“Vakıfköy önemli bir altyapı merkezimizdir ama Mudanya’daki futbol okulu da benim için aynı önemdedir. Bizim dönemizde başkanımız ve belediye başkanımızın desteğiyle çok modern bir alt yapı oluşturmuştuk. Son dönemimde U17 takımından 6 oyuncuyu sezon başı kampa götürdük. Böyle bir durumdayken şimdiye baktığımda Bursaspor altyapısında kalitenin düştüğünü görüyoruz. Bursaspor altyapısının kulüp içinde ayrı bir yeri vardır ve bu gücümüzü eski parlak haline getireceğiz”



‘Ozan’ın ayrılmasını istemiyoruz’

“Bir kaç tane önemli isim takımdan ayrıldı. O nedenle, Ozan Tufan’ın takımda kalmasını istiyoruz. Transfer farklı bir iş tabii. Bir kulüp gelir öyle bir teklif yapar ki taraftar; ‘Bu paraya verilmez mi’ der. Ancak böyle bir durumda Ozan gidebilir. Daha 20 yaşında. Oynasın, devre arasında ya da sezon sonunda gitsin”

“Ozan U17 de çağırdığım isimlerden biriydi. 16 yaşındayken Avrupa Kupası’nda oynattım ve UEFA’nın en genç gol atan ismi olmuştu. Sonrasında kendini geliştirdi ve şansını iyi kullandı. Böylelikle ülke futbolunda ve Avrupa’da önemli bir oyuncu haline geldi. Biz bir taraftan kulübümüzün kendi geleceğini başarısını düşünürken, bir taraftan da oyuncularımızın geleceği konusunda doğru kararlar almalıyız. Dolayısıyla bunun kararını başkan, biz ve oyuncu düzgün bir şekilde vereceğiz. Şu anda kulüp olarak Ozan’a bakışımız, daha 19-20 yaşında bir futbolcu. Zaten birkaç tane önemli isim takımdan ayrıldı o nedenle biz Ozan Tufan’ın takımdan ayrılmasını istemiyoruz. Transfer farklı bir iş tabii ki. Bir kulüp gelir öyle bir teklif yapar ki, taraftar ‘bu paraya verilmez mi’ der. Ancak böyle bir durumda Ozan gidebilir. Ozan’la da, menaceriyle de konuştum. Şimdi Bursa’ya dönünce mukavelesini de düzeltip yeni sezonda mutlu olması için gereken ekonomik desteği de kendisine sağlayacağız. Daha 20 yaşında. Oynasın, devre arasında ya da sezon sonunda gitsin. Ama şu anda bizi satmaya zorlayacak bir teklif yok”

Tunç Kayacı / Mehmet Ali Sabuncu

Haberin Devamı
YORUM YAZ