MENÜ

Yıldız savaşları

İki takım da güçlü, iki takım da kaliteli silahlara sahip. İki ekibin de benzer yanları fazla. Maçın hatta turun kaderini savunmalar belirleyebilir.

Yıldız savaşları

Alves-Kjaer ikilisinin dezavantajı, hızlı oyuncular karşısındaki zaafları. Ordets-Rakitsky ikilisi ise Fernandao önünde sorunlar yaşayabilir. Shakhtar’da Alex Teixeira ve Marlos’un bireysel performansı önemli. Fenerbahçe’de ise Nani ve Diego’nun yapacakları, maçın sonucunu tayin edebilir.

Fırtına gibi esti

Sarı-Lacivertliler, hazırlık maçlarında oynadığı futolla ve aldığı başarılı sonuçlarla göz doldurdu. Özellikle Diego Ribas, Moussa Sow ve Fernandao kısa sürede form tutarak, dev maça hazır olduklarını gösterdi.

Çok iyi başladılar

Shakhtar Donetsk, Ukrayna Ligi’nde iki haftayı geride bıraktı. Oleksandria’yı 2-0 yenen Luce’nin ekibi, Volyn deplasmanından ise 4-1’lik zaferle döndü. Bu karşılaşmalarda toplam 4 gol atan Teixeira adeta Fenerbahçe’ye göz dağı verdi.

Kaleciler

Fenerbahçe: Volkan, geçtiğimiz sezon en büyük hayal kırıklığı yaşatan isimlerin başında geliyordu. Takımdan ayrılması bile gündeme geldi. Rekabetle performansının artması için Fabiano kiralandı. Ancak kısa sürede Brezilyalı kalecinin, Volkan Demirel’i zorlayamayacağı göründü. Tecrübeli file bekçisi, Şükrü Saracoğlu’nda farklı bir motivasyonla oynuyor. Fenerbahçe’nin Shakhtar’ı elemesi için Volkan’ın çok iyi konsantre olması şart.

Shakhtar Donetsk: Shakhtar Donetsk yıllardır her mevkiye önemli transferler yaptı, yüksek miktarda paralar harcadı. 2007’den beri yeri değişmeyen ender oyunculardan biri Andriy Pyatov oldu. 31 yaşındaki Ukraynalı file bekçisi, kimi otoritelere göre dünyanın en iyi 10 kalecisi arasında yer alıyor. 1.90’lık boyuyla hava toplarında etkili, fiziğinden beklenmeyecek kadar iyi reflekslere sahip. Ancak beklenmedik hatalar yapma potansiyeli var.

Fenerbahçe savunması (Gökhan, Alves, Kjaer, Caner)
Shakhtar hücum hattı (Marlos, Eduardo, Taison)


Sarı-Lacivertliler, yeni sezon öncesi kadroda önemli bir revizyon yaptı. Ancak ilk 11 düşünüldüğünde, bundan en az etkilenen bölge defans hattı oldu. Gökhan Gönül, Bruno Alves ve Caner Erkin’li geçtiğimiz sezonki savunma hattına Simon Kjaer eklendi. Shakhtar ise en önemli gol silahını, Luiz Adriano’yu kaybetti. Fenerbahçe’de bekler hücuma önemli katkı sağlıyor, savunmanın göbeği ise hava toplarındaki etkinliği ve yüksek fizik gücüyle göz dolduruyor. Ancak Alves ve Kjaer’in ağır olması, Sarı-Lacivertliler’in belki de en zayıf noktası. Shakhtar’ın hızlı hücumu sevmesi; kanatlarda ve orta sahada görev yapan Bernard, Alex Teixeira, Marlos, Taison, Wellington Nem gibi isimlerin defansın arkasına rahatlıkla sarkması bu sorunu daha da ciddi bir hale getiriyor. Sarı-Lacivertliler, taraftarı önündeki ilk maçta avantaj yakalamak için kontrolsüz bir şekilde rakip kaleye yüklenirse, Shakhtar’ın kontraatakları çok can yakabilir.

Fenerbahçe orta sahası (Mehmet Topal, Josef, Diego)
Shakhtar orta sahası (Fred, Stepanenko, Teixeira)


İki takım arasında güç dengesinin en yakın olduğu bölge. Defansif anlamda Topal-Josef ikilisi fiziki anlamda, Fred-Stepanenko ikilisi ise teknik anlamında biraz daha iyi gibi görünüyor. Fenerbahçe’nin daha baskılı oynaması beklendiği için Fred-Stepanenko ikilisinin işi biraz daha kolay olacak. Mehmet Topal ve Josef, Shakhtar’ın hızlı hücumlarını orta sahada kesmek için daha fazla efor sarf etmek zorunda kalacak. Sarı-Lacivertliler’de Diego Ribas’ın hazırlık maçlarındaki formu göz doldurdu. Daha fazla sorumluluk alan, skora daha çok katkı sağlayacağını gösteren bir Diego izledik. Ancak Shakhtar’ın oyun kurucusu Alex Teixeira da çok formda. Ligde 2 maçta 4 gol attı. Oyun içinde orta sahanın ortasına da çekiliyor, ikinci forvet olarak hücum hattına da yerleşebiliyor. Bu ikiliden hangisinin ‘gününde’ olacağı, maçın sonucuna etki edecek.

Fenerbahçe hücum hattı (Nani, Fernandao, Sow)
Shakhtar savunması (Srna, Ordets, Rakitsky, Marcio)


Fenerbahçe’de geçen sezon gol yollarında yaşanan sorunun ardından hücum hattı neredeyse tamamen değişti. Sarı-Lacivertliler ofansif gücünü fazlasıyla artırdı. Bu akşam kanatlarda Nani ve Sow’un, ileri uçtaki Fernandao’ya destek vermesi bekleniyor. En çok merak edilen isim olan Van Persie büyük ihtimalle yedek bekleyecek. Yani Pereira’nın, işlerin ters gitmesi halinde müthiş bir B planı da olacak. Caner ve Gökhan’ın kenarlardan, Diego’nin ortadan vereceği destekle Sarı-Lacivertliler durdurulması güç bir takım görünümünde. Shakhtar’ın en önemli oyuncularından biri olan sağ bekteki Srna’nın ileri çıkışları, Fenerbahçe için hem avantaj, hem de dezavantaj. Arkasında bırakacağı boşluklar, kanatlarda değişerek oynayacak Sow ve Nani için büyük bir fırsat olabilir. Sol bekteki Marcio için de aynı şeyler geçerli. Ordets ve Rakitsky’nin Fernandao’ya karşı üstünlük kurması ise güç... Ayrıca Nani faktörü de önemli. Portekizli yıldız sazı eline alıp, bireysel yeteneklerini konuşturursa, Shakhtar savunması sıkıntılı bir akşam yaşayabilir.

Arda Erol

Haberin Devamı
YORUM YAZ