MENÜ

Avrupa Ralli Kupası'ndaki ilk Türk takım!

Otomobil sporlarında Türkiye'nin önde gelen ekibi Castrol Ford Team, Avrupa Ralli Kupası'na (ERT) katılacak ve bu kulvarda bir ilki gerçekleştirecek.

Avrupa Ralli Kupası'ndaki ilk Türk takım!

Ralli dünyasının en önemli organizasyonlarından olan ERT’de mücadele verecek Castrol Ford Team, bu kulvarda Türkiye’den ilk takım ve pilot ekibi unvanını taşıyacak.

Castrol Ford Team, Murat Bostancı-Onur Vatansever’den oluşan ekibiyle ERT sezonunda yarışlara katılarak önemli başarılara imza atmaya çalışacak.

Takım olarak geride kalan sezon Türkiye Ralli Şampiyonası’nı kazandıklarını hatırlatan Castrol Ford Team Pilotu Murat Bostancı, ERT’de verecekleri mücadeleyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye’yi uluslararası arenada da temsil etmek amacıyla girişimlerde bulunduklarını ve ERT’ye katılmaya karar verdiklerini anlatan Bostancı, bu organizasyonda farklı katsayılarda 15 yarış yapılacağını, yerel takvimler ve diğer etkenler göz önüne alındığında bir pilotun 8-10 yarışa katılabildiğini dile getirdi.

Sezona, 17-19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Bulgaristan Rallisi ile başlayacakları aktaran Bostancı, şunları söyledi:

"Bulgaristan Rallisi, ERT’nin en önemli ve en yüksek katsayılı yarışlarından biri. Hemen bir hafta sonrasında da ev sahibi olduğumuz ve geçtiğimiz yıl kazandığımız Boğaziçi Rallisi var. Geçen yıl Boğaziçi Rallisi’nde 2013 ERT şampiyonu olan Oleksandr Saliuk’u geçmiştik. Bu iki yarıştan iyi sonuçlar çıkardığımız takdirde, iddialı olabileceğimizi düşünüyorum. Böylece ERT kapsamında kaç yarışa katılacağımız da hemen hemen belli olur."

Boğaziçi Rallisi’nin ardından Portekiz’de Madeira Rallisi’nin takvimde bulunduğunu dile getiren Murat Bostancı, "Bu asfalt parkurda yapılan, çok eski ve zor bir yarış. Her zaman da güçlü ve zorlu rakiplerin katıldığı bir ralli. Biz adım adım ilerleyerek, Türkiye’ye bir ERT şampiyonluğu getirmek için elimizden geleni yapacağız. Her şeyin Bulgaristan Rallisi ve Boğaziçi Rallisi’nden alacağımız sonuçlarla şekillenecek. Bu iki yarışı kazanmamız
durumunda şampiyona liderliğine yerleşeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Asfalt parkurlara yeterince alışkın değiliz"

Murat Bostancı Bostancı, ERT yarışlarının çoğunluğunun asfalt parkurlarda gerçekleştirildiğine işaret ederek, Türkiye’deki asfalt parkurların kalitesinin ise istenilen düzeyde olmadığını kaydetti.

Türkiye’de yarışların çok mıcırlı ve bozuk yollarda yapıldığına dikkati çeken Bostancı, "Avrupa’da tam tersine çok iyi zeminlerde yarışılıyor ve bu bir miktar yabancılık çekmemiz anlamına geliyor. Asfalt parkurlara yeterince alışkın değiliz. Parkuru tanımıyoruz ve parkurun genel karakteri de ülkemizdekilere benzemiyor. Bizde daha fazla toprak yarışı yapılırken, Avrupa’da neredeyse hiç toprak parkur yok. Bu nedenle biraz bilinmeyen ve zor bir yarış serisi olacak ama sonuçta herkes için şartlar eşit" diye konuştu.

Bu zorluklara karşın rakiplerine karşı avantajlı yanlarının da bulunduğunu ifade eden Bostancı, çok iyi bir takım ve Ford Fiesta gibi kendini kanıtlamış bir otomobile sahip olduklarını vurguladı.

Bostancı, 2013 yılında Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) genç pilotlar klasmanında yarıştıklarını ve çok önemli bir deneyim kazandıklarını aktararak, bu sayede farklı parkurlara uyum sağlamayı ve hızlı gitmeyi öğrendiklerini dile getirdi.

ERT’de WRC deneyimi olan pilot sayısının azlığına dikkati çeken Bostancı, "Bu nedenle benim 2013’teki tecrübemin büyük yararı olacağını düşünüyorum. Özellikle farklılıklara uyum sağlamak konusundaki deneyimi lehimize kullanacağımızı öngörüyorum" değerlendirmelerini yaptı.

Şampiyona öncesinde takım olarak nasıl bir hazırlık süreci geçirdiklerine ilişkin bilgi veren Bostancı, şunları söyledi:

"Şu anda ağırlıklı olarak Boğaziçi Rallisi’ne hazırlanıyoruz. Bulgaristan’da normalde kullandığım Fiesta Super 2000 yerine Fiesta R5 kullanacağım. O aracın hazırlığı ayrı bir çalışma olarak yürütülüyor. ERT katılımımız biraz son anda geliştiği için çift mesai yapıyoruz. Uzun süredir planlamamıza rağmen, bizden kaynaklanmayan nedenlerle ERT’ye katılımımızı birkaç gün önce kesinleştirebildik. Yine de bu bizim için bir dezavantaj değil. Çünkü takım olarak benzer yarışlara daha önce de katılmıştık. Doğu Avrupa Ralli Kupası, Fiesta Sporting Trophy, Balkan şampiyonaları gibi organizasyonlar çerçevesinde bölgedeki yarışlara hep katılmış bir takımız, yurt dışında yarışmaya aşinayız."

"Ralli dünyasının ’UEFA Avrupa Ligi’ gibi"

Bostancı, ERT’yi, futboldaki UEFA Avrupa Ligi’ne benzetirken, "Ralli dünyasının ’UEFA Avrupa Ligi’ gibi. Ülkemizin popüler sporu olan futbolda kazandığımız en büyük başarı UEFA Kupası şampiyonluğu. Bizim de ERT’yi kazanmak için yola çıktığımızı düşünürsek, aslında sportif açıdan futboldan geri olmadığımızı söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

Daha önce Dünya Ralli Şampiyonası ve Avrupa Ralli Şampiyonası’na katılan Türk pilotlar bulunduğunu vurgulayan Bostancı, "Ancak ERT’ye katılan olmamıştı. Yalnızca 2012’de Doğu Avrupa Ralli Kupası’nı eski takım arkadaşımız Yağız Avcı kazandı" şeklinde konuştu.

Türkiye’de ERT veya benzer uluslararası yarışların artması için yapılması gerekenlere ilişkin de görüşlerini paylaşan Bostancı, organizasyon yerine sporcuya yatırım yapmanın çok daha önemli olduğunu vurguladı.
Uluslararası organizasyonların yapılması gerektiğini, ancak uluslararası arenaya çıkan pilot sayısının çok daha önemli olduğunu savunan Bostancı, bu konuda Finlandiya’yı örnek gösterdi.

Bostancı, Finlandiya’nın tüm motor sporları branşlarında pilot yetiştirmede dünyadaki en ileri ülke olduğunu belirterek, "Bence Türkiye’de de yapılması gereken yatırım bu. İyi sporcular çıkarıp, motor sporlarını daha popüler hale getirdikçe, zaten organizasyonlar da kendiliğinden bu resmin bir parçası olacak" dedi.

Murat Bostancı, ERT’ye katılma kararı almalarının ardından sponsorlar ve spor dünyasından büyük destek aldıklarını aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Onların güveni ve cesaret verici yaklaşımları bizim için çok değerli. Biliyoruz ki her parkura çıktığımızda onlar da bizimle aynı heyecanı yaşıyor. Nasıl Kenan Sofuoğlu motosikleti sevdirdiyse, basketbol ve voleyboldaki uluslararası başarılar kitleleri harekete geçirdiyse, aynı durumu ralli için de yaşayacağımıza inanıyorum. Uluslararası hedeflerimizin olması ve bu hedefleri gerçekleştiren kahramanlar yetiştirmemiz çok önemli. Arda Turan’ın Barcelona’ya transfer olması gibi gurur verici bir gelişmeyi rallide de yaşamamız mümkün. Bizden bir pilot WRC’de sürücü koltuğuna neden oturmasın?"

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ