MENÜ

ABD'de 12. Triple Crown galibi American Pharoah oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nde 37 yıllık Triple Crown (Üçlü Taç) özlemi sona erdi.

ABD'de 12. Triple Crown galibi  American Pharoah oldu

Tüm dünyanın merakla beklediği soru 6 Haziran Cumartesi’yi 7 Haziran Pazar’a bağlayan gece TSİ yaklaşık 01.50’de cevabını buldu. Zayat Harası’nın sahibi, Bob Baffert’in antrenörü olduğu G1 Kentucky Derby ve G1 Preakness Stakes galibi şampiyonAMERICAN PHAROAH (Pioneerof The Nile - Littleprincessemma / Yankee Gentleman) jokey Victor Espinoza idaresinde 147. Belmont Stakes’i de beyaz bayrak ayna yaparak kazandı ve Amerikan Yarışçılığı’nın 12. Triple Crown galibi safkanı oldu.

New York’ta bulunan Belmont Park Hipodromu tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. Birbirinden önemli Grup 1 koşuların gerçekleştirildiği yarış gününde aralarında ABD eski başkanı Bill Clinton’ın da bulunduğu yaklaşık 90.000 biletli yarışsever hipodroma geldi.

2400 metre kum pistte düzenlenen 1.5 Milyon $ ikramiyeli 147. Belmont Stakes’e 3 yaşlı 8 İngiliz tayı katıldı. Startla birlikte liderliği alan American Pharoah, ilk 400’ü :24.06, 800’ü :48.83, 1200’ü 1.13.41, 1600’ü 1.37.99 ve 2000’i 2.02.33 ile geçerken son virajı oldukça kolay tempoda döndü. Düzlük üzerinde ataklarını daha da arttıran ve tarih yazmak için koşan AMERICAN PHAROAH, 2.26.65’lik bitiriş derecesiyle ve en yakın rakibinin 5.5 boy farkla önünde kazanıp Triple Crown başarına ulaşan şampiyonlar kervanına katıldı. Koşuda ikinciliği Godolphin ekürsinin kır safkanı FROSTED (Tapit-Fast Cookie/Deputy Minister) elde ederken, KEEN ICE (Curlin-Medomak/Awesome Again) üçüncü, MUBTAAHIJ (Dubawi-Pennegale/Pennekamp) de dördüncü oldu.

Potoyu geçerken kronometrelerin AMERICAN PHAROAHiçin gösterdiği 2.26.65’lik bitiiş derecesi 2001 Belmont Stakes’te Bob Baffert’in antrene ettiği bir diğer isim POINT GIVEN’ın 2.26.56’sından sonra en iyi derece olurken, 147 yıllık Belmont Stakes tarihinde ise koşuyu en iyi 6. derece olarak kayıtlara geçti Koşunun rekoru ise tarihin 2.24.00 ile bir çok otorite tarafından yarışçılık tarihinin en iyi yarış atı olarak gösterilen SECRETARIAT’a ait.

9 Ağustos 2014 tarihinde Del Mar’da favori olarak katıldığı koşuda 5. olarak yarış hayatına başlangıç yapanAMERICAN PHAROAH, akabinde ilgililerinin taylarına çok güvenmesiyle birlikte 3 Eylül günü aynı pistte G1 Del Mar Futurity’e katıldı. Koşuyu en yakın rakibinin 4.5 boy farkla önünde kazanarak G1 koşuyla Maiden’a veda eden tay, 2 yaşlılığında son olarak 27 Eylül 2014 tarihinde G1 FrontRunner Stakes’i kazanma başarısı göstermişti.

Yaşadığı talihsizlikler neticesinde G1 BC Juvenile’ı koşamayan ve bir süre pistlerden uzak kalan AMERICAN PHAROAH, Eclipse Ödülleri’nde “Şampiyon 2 yaşlı tay” olarak onurlandırıldıktan sonra 3 yaşlılığında ilk kez 14 Mart günü Oaklawn Park’ta G2 Rebel Stakes için piste çıkıp koşuyu yaklaşık 6.5 boy farkla kazanmıştı. Sonrasında 11 Nisan günü katıldığı G1 Arkansas Derby’i de kolay bir şekilde kazanan AMERICAN PHAROAH, ardından 2 Mayıs günü gerçekleştirilen ABD Yarışçılığı’nın derbisi G1 Kentucky Derby’i kazanma başarısı göstermişti.

Derbi zaferinin 2 hafta sonrasında Pimlico’da koşulan G1 Preakness Stakes’i de kazanan şampiyon tay, 3 haftalık aranın ardından G1 Belmont Stakes’te de rakiplerine geçilmeyerek kariyerinin 8. startında üst üste ve toplamda 7. galibiyetini elde ederken, kariyer kazancını da 4.5 Milyon $’a yükseltmiş oldu.

AMERICAN PHAROAH’ın bugüne kadar kazandığı koşular:

G1 Del Mar Futurity

G1 Front Runner Stakes

G2 Rebel Stakes

G1 Arkansas Derby

G1 KENTUCKY DERBY

G1 PREAKNESS STAKES

G1 BELMONT STAKES

Daha önce 1997’de SILVER CHARM, 1998’de aygırlarımızda Victory Gallop’a foto önünde kaybedenREAL QUIET ve 2002’de WAR EMBLEM ile Triple Crown’ı kaçıran antrenör Bob Baffert şampiyon safkan AMERICAN PHAROAH ile bu büyük başarıya ulaşmış oldu. Öte yandan geçtiğimiz yıl G1 Kentucky Derby ve G1 Preakness Stakes’i kazadıktan sonra G1 Belmont Stakes’te kaybedenCALIFORNIA CHROME ile Triple Crown’ı gerçekleştiremeyen jokey Victor Espinoza da ilk Belmont Stakes ve dolayısıyla ilk Triple Crown zaferine uzanmayı başardı.

Koşu sonrası yapmış olduğu açıklamada ünlü antrenörBob Baffert ve eşi Jill Baffert, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden jokey Bobby Adair anısına Kalıcı Sakatlık Yaşayan Jokeyler Derneği’ne (Permanently Disabled Jockeys Fund) Kaliforniyalı yarış atlarının bakımını üstlenen California Retirement Management (CARMA) derneğine ve Silver Charm’ın da aralarında bulunduğu, emekliye ayrılmış atların yaşamlarını sürdürdüğü Old Friends Harası’nın her birine 50.000 $ bağış yapacaklarını belirtti. Jokey Victor Espinoza da Belmont Stakes’ten elde ettiği 80.000 $’lık gelirin tümünü kanser, diyabet ve diğer hastalıklara karşı araştırma ve tedavi merkezi olan City of Hope kurumuna bağışlayacağını açıkladı.

G1 Belmont Stakes öncesi AMERICAN PHAROAH için Zayat Harası, aygırlık hakları için ünlü Coolmore Harası’yla anlaşma yapıldığını ve emekli olduktan sonra şampiyon safkanın ABD’deki Ashford Harası’nda aşımlara başlayacağını duyurmuştu. Koşu sonrası safkanın ilgilileri bu sezon sonuna kadar şampiyon safkanın koşmaya devam edeceğini belirtti. American Pharoah için bir sonraki yarışın ise 2 Ağustos 2015 günü Monmouth Park’ta koşulacak olan G1 Haskell Invitational Stakes olması bekleniyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ