MENÜ

FIFA o isimleri açıkladı... Blatter dışında herkes...

İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu 7 kişinin isimlerini açıkladı.

FIFA o isimleri açıkladı... Blatter dışında herkes...

İsviçre’nin Zürih kentinde bu sabah düzenlenen ve FIFA’nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı operasyonun ardından Şenes Erzik’in de aralarında yer aldığı bazı FIFA İcra Kurulu üyelerinin bilgisine başvurulacağı öne sürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, daha önce çeşitli finans kuruluşlarından banka detayları toplayan İsviçre makamlarının operasyon çerçevesinde FIFA merkezindeki elektronik bilgi ve dokümanlara el koyduğu bilgisine yer verildi. Gazete, soruşturma kapsamında halihazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının evsahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik’in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.

İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Issa Hayatou (Kamerun), 2018 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı ve Rusya’nın Spor Bakanı Vitaly Mutko, Angel Maria Villar Llona (İspanya), Michel D’Hooghe (Belçika), Worawi Makudi (Tayland), Marios Lefkaritis (GKRY), Jacques Anouma (Fildişi Sahilleri), Rafael Salguero (Guatemala) ve Hany Abo Rida da (Mısır) polisin sorularını yanıtlayacak isimler arasında bulunuyor. İsviçre’nin Zürih kentinde bu sabah yapılan yolsuzluk operasyonunda FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo’nun yanı sıra üst düzey yöneticiler Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jack Warner, Eduardo Li ve Jose Maria Marin gözaltına alınmıştı.

FIFA yetkililerinin 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddia edilirken, operasyon FIFA’da başkanlık seçiminin yapılacağı 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirildi. Cuma günü yapılacak kongrede mevcut başkan Sepp Blatter ile Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak.


İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında 7 kişinin gözaltına alındığı ve bunların arasında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da yer aldığını belirtti.

Gözaltına alınanların tam listesi şöyle:

1- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo

2- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı İngiliz Jeffrey Webb

3- FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li

4- FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin

5- FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha

6- Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz Costas Takkas

7- Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel

Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamada ise, FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti. Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor. Olayın birkaç saat ardından ise İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı. Gözaltılar, 29 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenecek FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmişti.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ