MENÜ

Huzurlarınızda Dursun Özbek

Sarı-Kırmızılı kulübün yeni patronu Dursun Özbek, ilk röportajını FANATİK ekibine verdi. Duygun Yarsuvat yönetiminde başkan yardımcılığı yapan Özbek, kulübün mevcut durumunu ve yapacaklarını A'dan Z'ye, tüm samimiyetiyle anlattı.

Huzurlarınızda Dursun Özbek

‘Başarısızlık beni bitirir’

“Başarı odaklı bir insanım. Koç burcuyum ve çoğu özelliğini de taşıyorum. Başarısızlık beni yiyip bitirir. Yarı demokratımdır (gülüyor). Tenis oynarım. Yapılan otellerimizin mimarı içerikleri bana aittir. Şarap ve peyniri severim. Anadolu türkülerini dinlerim. Özellikle Sarı Gelin türküsünü çok severim. Saz çalabilmeyi çok isterdim ama maalesef olmadı. Bu içimde bir ukte olarak kaldı. Mükkerem Kemertaş’ı dinlemeyi severim ve Kuma Kuşu türküsünü de çok beğenirim. Türkiye’de yaşıyorsak Türkiye’nin demografik yapısını çok iyi bilmelisiniz. Ben de bunu geçmişte yaptığım işten dolayı son derece iyi bildiğimi düşünüyorum. Yani helvaya bazen ‘halva’ da diyebilmelisiniz.”

‘Medya meraklısı gelmesin!’

“Medyada gereksiz bir şekilde yer almayacağım. Yönetimimde de medya meraklısı varsa gelmesin. Anlatacağımız bir şey olduğunda medyada oluruz. Gereksiz söylemlerle her gün televizyon ve gazetelerde yer almayı doğru bulmuyorum.”


Galatasaray'da ilk bomba Boateng


‘Kavga istemeyenler bizde’

“Seçimde oy kullanan Galatasaraylıların yüzde 75 oyunu aldım. Yüzde 25 dışarıda kaldı. Kavgayı istemeyen kişiler Dursun Özbek çatısı altında toplandı. Demek ki Galatasaray’da kavga istenmiyor. Diğer adaylar kutuplaşmayı ön plana çıkardılar, bu da onay görmedi ve yüzde 25’te kaldılar.”

‘Futbolda başarının sırrı’

“Futbolun bugünkü başarısında birkaç parametre var. Öncelikle yönetim kurulu hiçbir taşın yerinden oynamasına izin vermedi. Bazı kontratların yükü ağırdı ama yönetim kurulu her şeyi yaptı. Bu istikrarı ve huzur sağlayınca her şey daha kolay oluyor.”

‘Hamza hocayı getiren biziz’

“Hamza hoca ile devam etmek istiyorum. O da isterse devam ederiz. Zaten Hamza Hamzaoğlu’nu getiren biziz. Dünyaca bilinen Prandelli’yi gönderdik, çok güvendiğimiz ve sevdiğimiz Hamzaoğlu’nu getirdik. Onunla çalışmayı istiyorum.”



‘35 başkan da başarılıydı’

“Galatasaray’da eski başkanlar zaman zaman eleştiriliyor. Herkes hata yapabilir ama resmin bütününe bakmak lazım. Şu anki Galatasaray markasının büyüklüğü ortada, bunda tüm başkanların payı var. Bu sebeple bence 35 başkan da başarılı.”

‘İlişkileri ben değiştirmem’

“Şu anda devam eden otel projemiz var. Bu otelin içinin harcamalarını sponsorlar ile çözeceğiz. Bunun için sponsor buluruz, hatta onlar bize gelir. Galatasaray’ın diğer büyük klüplerle 100 yılı aşkın ilişkisi var. Bu ilişkileri değiştirmeye gerek yok. Şansımız da yok. Şimdiki jenerasyonda bu mümkün görünmüyor. Benim görevim bu ilişkilerde mümkün olduğu kadar Galatasaray’ın menfaatlerini
korumak.”

‘Taksim’e mega store geliyor’

“Galatasaray bu sene 16-17 bin taraftara oynadı. Metro, yollar ve ulaşım daha iyi olabilseydi ortalamamız en az 25 bin olurdu. Hedeflerimizden biri stadın oraya kapalı bir spor salonu yapmak. Bu projeyi hayata geçirerek bu bölgenin bir spor kompleksi haline gelmesini sağlamak. Yine bu bölgede bir müze yapacağız. Diğer önemli projelerimizden biri de İstiklal Caddesi’ne mega bir Galatasaray Store açmak. Çünkü bizim taraftarlarımız hem maç günleri hem de diğer günlerde daha çok bu bölgede bulunuyor. Hizmeti onlara götüreceğiz.”

‘Gereksiz CEO’ları yolladık’

“Galatasaray’daki yöneticilik dönemimde Çatalca’daki store deposunu kapattık ve bu sayede 3 milyon lira kâra geçtik. Store satışlarında Ocak-Şubat-Mart aylarında 12.5 Milyon Lira kâr ettik. Galatasaray’da inanılmaz rakamda maaş alan CEO’lar vardı. Buna gerek yok. Bizim zaten bir yönetim kurulumuz var. Galatasaray’ın yılda yaklaşık 130 milyon Dolar’a ihtiyacı var tüm branşlar için. Bunu da sağlamak için büyük ya da küçük tüm gereksiz masrafların önüne geçeceğiz. Bu giderlerden önemli bir tasarruf sağlayacağız.”



Camia içindeki en büyük hedefi, kutuplaşmayı ortadan kaldırmak olan Dursun Özbek, kulüpte kısa vadede sıcak para girdisi sağladıklarını belirterek, Galatasaray'ın borçlarıyla değil, başarılarıyla anılan bir kulüp haline geleceğini söyledi.

‘Transfer başkanın işi değil’

Transfer başkanın işi olmamalı. Sportif bir ekiple bu iş yürümeli. Onların vereceği raporlar doğrultusunda bütçe çıkarılacak ve bu duruma göre hareket edeceğiz. Geçtiğimiz hafta Hajrovic’e 500 bin Euro ödedik. Bu gün kasanızda 5 Milyon Euro varsa her futbolcuya imza attırabilirsiniz ama planlama yapmadığınız zaman bunun acısı sonradan çıkıyor. Yapılan kontratlar ödenemediği takdirde büyük sıkıntılar çıkıyor. Hajrovic bu konuda iyi bir örnek. Bütçeyi yönetmek çok önemli. Drogba transferi çok iyi ve akıllıca bir transferdi. Bonservis bedeli ödenmeden alındı ve büyük katkılar yaptı.”

‘Çok iyi kaynaklarımız var’

“Galatasaray’daki borç yükünün bu durumda olmasının en büyük nedenlerinden başlıcası, geçmiş dönemde özellikle transfer konularında yapılan fahiş hatalar. Örneğin geçen sene ara transfer döneminde o transferler yapılmasa şu an Galatasaray’ın kasasında 14-15 milyon Euro vardı. Galatasaray’ın oldukça iyi kaynakları var. Önemli olan bu kaynakları doğru kullanabilmeyi ve yönetmeyi bilmek. Bizim de ilk yapacağımız şey bu kaynakları iyi yönetmek. Bunun için göreve talip olduk ve sağolsun camiamız bize güvendi.”

‘Özveriyle çalışmak yeter’

“Dışarıda ve medyada ekonomik konularla ilgili birçok spekülasyon yapılıyor ama biz yapılması gerekeni çok iyi biliyoruz. Aslında bu durumlar için yapılması gereken tek ve en önemli şey çalışmak ve büyük bir özveri ile koşturmak. Bunun için de biz Galatasaray’ı yönetmeye talip olduk.”



‘Kasada 5 milyon Euro artı’

“Ekonomik olarak iyi bir akışımız var. Geçtiğimiz cuma günü toplamda 7-8 Milyon Euro gibi önemli bir miktarda ödeme yaptık. Şu an kasamızda yine 5 Milyon Euro artı para var. Biz gerçekten çok büyük bir markayız. Ekonomik akışımız da bu oranda büyük.”

‘Kavgayı önleme işi bende’

“Bizim yönetimimiz içerisinde hiçbir kavga ve kutuplaşma olmayacak. Kimsenin kimseyle kavga etme lüksü yok. Ben dahil kimse kavga edemez ve etmemeli. Galatasaray’da başkanlık sistemi var. Ve bizim listemizde egosu yüksek hiçbir arkadaşımız yok. Soruyorum size... Kavgadan kim kazançlı çıkar? Bu kavgaları ve sorunları önlemek başkana düşüyor. Onun yönetim tarzı, yönetim kurulunun da işleyişini belirleyecektir. Çok uyumlu çok çalışan bir ekip olacağımızdan hiç şüphem yok.”

‘Çatıyı kapatmak zorundayız’

“Arena’nın çatısını kapatacağız. Zaten kapatmak zorundayız da. Arena şu an Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın malı. Ali Sami Yen Sadı ile takas yapılırken belirli protokoller imzalanmış. Bu protokoldeki şartlardan biri de çatının kapanması. O dönemde stadı bir önce açabilmek için çatının kapanması için para alınmış, fakat para alınınca çatı unutulmuş. Çatıyı kapatmanın bize maliyeti 10 milyon Euro civarında olacak. Ama dediğim gibi çatıyı kapatmak zorundayız. Çünkü karşı taraf ya çatıyı kapatın ya da aldığınız parayı faizi ile iade edin diyor. Kapatmak çok daha mantıklı.”

‘Basketbola sponsor bulduk’

“Galatasaray’ın finansal yapısı, akışı ve büyüklüğü Galatasaray gibi iki kulübü yönetmeye yeter. Yapacağımız hamlelerle kaynaklarımızı doğru yöneteceğiz. Galatasaray’ın şu an 200 milyon Dolar bankalara, 250-300 Milyon Lira da iç piyasaya borcu var. Bu iç piyasa borçları içerisinde oyuncu alacakları da var. Banka borçlarımız yapılandırılmış durumda. Bizim şu an da tek yapmamız gereken, sahada oynamak ve kazanmak. Örneğin basketbola sponsor bulduk. Bu sezon sponsorluk gelirinin üzerine 7-8 Milyon Euro ek kaynak vererek tüm sezonu karşılayabiliriz.”

‘Branşlarda küçülmek yok’

“Biz Galatasaray arması ve renklerini taşıyan her branşa eşit mesafede yaklaşıyoruz. Bakış açımız bu. Hiçbir branşta küçülmeye gitmeyeceğiz. Branşlar arasında finansal dengeyi kurduğunuzda her şeyin yolunda gittiğini göreceksiniz. Branşlar arasında finansal dengeyi sağlayarak her branşımızı iddialı bir konumda, rekabetin içinde tutacağız.”

HABER: Serdar Dinçbaylı - Metin Karabaş

FOTOĞRAFLAR: Murat Akbaş

Haberin Devamı
YORUM YAZ