MENÜ

İşte Fernandao'nun yeni takımı!

Süper Lig'e damgasını vurdu, devlerin gözdesi oldu. Türkiye'nin konuştuğu adam Jose Fernandao bir sonraki durağını sadece ve sadece FANATİK'e açıkladı. Ömer Necati Albayrak sordu, Murat Akbaş görüntüledi...

İşte Fernandao'nun yeni takımı!

Süper Lig’in gol kralı Jose Fernandao’dan, A Milli Takım’ın patronuna FANATiK aracılığıyla mesaj:

Fatih Terim beni alsa mutluluktan uçarım

“Ozan’ı, Serdar’ı ve Volkan Şen’i Hollanda maçında gururla izledim. Fatih Terim eğer bana da bu şansı tanırsa ona minnettar kalırım. Çünkü hayalim bu. Bunu düşündüğümde heyecanlanıyorum. Rüya gibi bir şey. Gerçekleşirse elimden geleni yaparım”

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, yaklaşık 6 ay önce, “Milli takım için bize katkı sağlayacağına inandığımız yabancıları devşirebiliriz” açıklamasını yapınca akla ilk gelen isim Bursaspor’un gol makinesi Fernandao olmuştu. Herkesin ortak görüşü Brezilyalı forvetin tam da milli takımımızın hücum hattını güçlendirecek bir oyuncu olduğuydu. Merak edilen konu ise Fernandao’nun bu konudaki düşünceleriydi.



‘Ailem de mutlu'

İşte milli takıma 6 oyuncu gönderip alkış alan Timsah’ın Ay-Yıldızlı formaya göz kırpan yeni isminin bu konudaki gerçek düşünceleri: “Bana karşı böyle bir ilgili olduğunu duymuştum. Ancak sonrasında herhangi bir gelişme olmadı. Bu hassas bir konu ama eğer bana böyle bir şans verilirse elimden geleni yapmaya çalışırım. Bir yılı aşkın süredir Türkiye’deyim. Karakterime uygun bir ülke burası. Burada olmaktan ben de mutluyum, ailem de.

‘Pişman etmem’

Tabii ki Türkiye Milli Takımı için oynamak isterim. Fatih Terim bana eğer bu şansı tanırsa ona minnettar kalırım. Çünkü hayalim bu. Bunu düşündüğümde heyecanlanıyorum. Rüya gibi bir şey. Bu şans bana tanınırsa kimseyi pişman etmeyeceğimden eminim.”


UEFA'dan Bursaspor'a müjde!
‘Bursalılar bunu hak etti’

“Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, Volkan, Serdar ve Ozan Tufan milli formayı giymeyi fazlasıyla hak etti. Kesinlikle hak ederek seçildiler ve sahada da bence bunu hak ettiklerini gösterdiler. O forma kutsaldır ve o formayı giydiğin zaman hakkını vermen gerekir. Onları gerçekten gururla izledim.”

‘Türkiye gruptan çıkabilir’

Türkiye’nin oynadığı futbolu değerlendirir misin peki?

“Bence çok akıllı bir oyun vardı sahada. Puan almaya yönelik bir sistemle sahadaydı Türkiye. Planı da çok iyi uyguladılar. Aslında hak edilmiş bir 3 puan vardı ortada. Ancak yine de Hollanda karşısında alınmış bir puan değerliydi. Umarım gruptan çıkabilir. Çünkü oyuncu grubu bunu hak ediyor.”



‘Şenol Güneş müthiş hoca, gerçek baba’

Bursa’daki müthiş formunu her gün daha ileri taşıyan Fernandao, bu başarısında Şenol Güneş’in büyük pay sahibi olduğunu söylüyor ve ekliyor: Onu babam gibi görüyorum, bu takımı ancak o başarılı yapabilirdi.

Hemen hemen yaptığı her açıklamada oyuncusu Fernandao’nun hem performansından hem de karakterinden son derece memnun olduğunu dile getiren Şenol Güneş’e Brezilyalı forvetten övgü dolu sözler geldi. Güneş’in başarılarının Türk futbolunda çok önemli bir yeri olduğunu dile getiren 28 yaşındaki golcü, “O Türk futbolunun en önemli isimlerinden biri. Dünya üçüncülüğü var. Ben onu kesinlikle bir hoca olarak görmüyorum. Bir baba olarak bakıyorum ona. Çünkü bize aynı baba şefkatiyle, baba sevgisiyle yaklaşıyor. Bu durum bir futbolcu için çok önemli. Ona karşı çok rahatız. Aramızdaki iletişim harika.

‘Herkes çok seviyor’

Bizim takımda yerli yabancı kaliteli isimler var. Milli takımlarda oynayan oyuncular var. Böyle bir ekibi organize etmek, başarılı duruma getirmek ancak onun gibi tecrübeli bir teknik adamın yapabileceği bir iş” diye konuştu.

‘Büyüklüğünün ispatı Bursa taraftarı’

Bursaspor’un müthiş bir taraftarı var. Onlarla ilgili düşüncen ne?

“Türkiye’de Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın büyük olduğunu söylüyorlar. Evet katılıyorum onlar büyük takımlar. Ancak ben Bursaspor’un da en az onlar kadar büyük bir kulüp olduğunu düşünüyorum. Taraftarı da bunun en önemli ispatı. Bize çok iyi destek oluyorlar. Onlarla başarılı olmak daha kolay. Taraftarın ilgilenmediği bir futbolcu olmak istemezdim. Bu ilgi bizi çok daha iyi motive ediyor. Alışverişe çıktığımda onlarla iletişim kurabiliyorum. Beni çok seviyorlar, ben de aynı şekilde onları çok seviyorum. Geldiklerinden bu yana bana çok destek oldular. Onlara teşekkür ediyorum.”



‘Daum beğenmiş’

Bursaspor nasıl buldu seni?

“Bahia’da iyi bir sezon geçiriyordum. Performansım dikkat çekmişti. Oradaki hocamın Wolfgang Kuhlman isminde bir arkadaşı vardı. Beni Chirstoph Daum’a önermiş. O da beğendi beni. Teklif yaptılar ve kiralık olarak transferim gerçekleşti.”

Referans Vederson’dan

Neler biliyordun Türkiye hakkında?

“Burada tanıdığım, takip ettiğim oyuncular vardı zaten. Bursa’ya gelmeden bir hafta önce Vederson’la bir görüşme yaptım. O beni gerçekten çok motive etti. Şehri anlattı, buradaki insanların futbol tutkusunu anlattı. Kafamda en ufak bir soru işareti dahi yoktu.”

‘Çim heryerde yeşil’

Nasıl bu kadar çabuk uyum sağladın?

“Benim için saha ve çim dünyanın her yerinde aynı. Bu yüzden kendime çok güvenerek geldim. Yapabileceklerimin maksimumunu yaptığım zaman başarılı olacağımı biliyordum. Bu bir ekip işi ve takım arkadaşlarımın bunda katkısı büyük.”

‘Şartlanarak geldim’

39 maç 25 gol... Bu performansı bekliyor muydun?

“Buraya benden çok daha iyi oyuncular, çok daha kariyerli oyuncular gelip başarısız olmuştur. Ama ben çok şartlanarak geldim. Başarısızlık aklımın ucundan bile geçmiyordu. Diğer yabancılar bana kolaylık sağladı. Hiç yabancılık çekmedim açıkçası.”

‘Çalışmanın sonucu’

23 maçta, 69 şut atıp 37 isabet sağladın. En iyi forvet performansı bu. Özel bir çaban var mı?

“Bunun için çok çalışıyorum. İşim gol atmak. Daha fazla isabetli şut, daha fazla isabetli pas, bana daha çok başarı getirecek. Çalışmanın sonucunu alıyorum.”

‘Hayatımın dönüm noktası’

Kariyerinin dönüm noktası Türkiye diyebilir miyiz?

“Dönüm noktası demek bile az olabilir. Kariyerimin çok az değil, çok ama çok değişti. Brezilya’daki bütün futbolcuların amacı Avrupa’da oynamaktır, başarı kıstası budur. Benim de amacım buydu. Çünkü buradan Brezilya’ya döndüğümüz zaman da hayatımız değişiyor. Şu anda önümde uzun yıllar var. Umarım Türkiye’de futbol adına daha iyi işler yapabilirim.”

‘En zorlayan Semih, Alves’i de göreceğiz’

“Galatasaraylı Semih... O gerçekten çok çevik ve kaliteli bir stoper. Şu ana kadar beni zorlayan tek isim o oldu. Bruno Alves’i de merak ediyorum açıkçası. Daha karşılaşmadık onunla. İki hafta sonra göreceğiz. Süper Lig’de iyi stoperler var. Ancak olağanüstü beni zorlayan bir oyuncu olduğunu söyleyemem. Çünkü benim işim stoperlerle savaşmak ve başarılı olmak için bunu işi iyi yapmak zorundayım.”

‘Sneijder ve Diego en iyileri’

“Süper Lig kaliteli bir lig. Kaliteli oyuncular var doğal olarak. Bizim takımdan başlamak gerekirse Ozan Tufan, Volkan Şen, Josue, Serdar Aziz hepsi çok iyi oyuncular. Çok daha iyi yerde olacaklar. Sneijder ve Diego Ribas da bence bu ligin en kaliteli oyuncularından. Aklıma gelmeyen isimler olabilir.”



‘Burak harika forvet’

“Gol krallığında Demba Ba, Cardozo, Burak Yılmaz gibi Avrupa’da kendisini ispatlamış isimlerle yarışmak heyecan verici. Burak gerçekten harika bir oyuncu. Sadece bir forvet değil, takımına her yerde katkı sağlıyor”

Trabzonspor’da Cardozo, Beşiktaş’ta Demba Ba, Galatasaray’da ise Burak Yılmaz... Bu yarış nasıl sonuçlanacak sence?

“Bu yarış son maça kadar, sezonun son düdüğüne kadar devam edecek, bunu çok iyi biliyorum. Kim daha çok hak ediyorsa, kimin futbol şansı daha fazlaysa inanıyorum ki, o bu yarıştan galip ayrılacaktır. Dediğim gibi son ana kadar elimden geleni yapacağım.”

Bu golcüler arasında en beğendiğin hangisi?

“Burak Yılmaz harika bir oyuncu. Yani o sadece bir forvet gibi oynamıyor. Orta sahasına, savunmasına yardım ediyor. Çok yönlü bir futbolcu ve tabii ki son vuruşları çok iyi.”

Kalan 9 haftada hedef ne peki, kaç gole ulaşmak?

“Benim her zaman öncelikli amacım takıma katkı sağlamak, puanlar aldırmak ve takımımın galibiyetinde başrol oynayan kişi olmak. Sonrasında ise tabii ki bu yarışta önde olmak isterim. Kesin hedefimi sorarsanız sezonu en az 20 golle bitirmek istiyorum. Daha fazlasına da hazırlıklı olun.” (Gülüyor)




İki dev peşinde, Timsah’ın ise bırakmaya niyeti yok. Fernandao’nun cevabı ise çok net:

En iyi teklifi yapana giderim

“31 Mayıs’a kadar Bursaspor’la sözleşmem devam ediyor. Kesin olan şu ki, önümüzdeki sezon da Türkiye’deyim. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın ilgisi beni motive ediyor. Hangi takım daha iyi şartlar sunarsa ona daha yakın olacağım”

Fenerbahçe’yle ön anlaşma yaptığın söyleniyor, Galatasaray’dan teklif aldığını herkes konuşuyor. Seni yakından takip edenlere bu konular hakkında en doğru bilgileri verebilir misin?

“Çıkan haberlerin ben de farkındayım. Herkesin bilmesi gereken şu ki, şu ana kadar ben direkt olarak hiçbir takımdan resmi bir teklif almadım. 31 Mayıs’a kadar Bursaspor’la sözleşmem devam ediyor. O gün geldiğinde menacerimle birlikte bonservisimin bulunduğu Atletico Paranaense kulübüyle oturup konuşacağız ve benim için en uygun teklifi değerlendireceğiz. Şu andaki durum bu.”

‘Bursa görüşüyor’

“Benim bu konuyla ilgili bildiğim Bursaspor menacerimle ve kulübümle görüşmüş. Ancak transferimle ilgili benimle ilgili konuşulan veya bana yansıtılan bir gelişme yok. Ben şimdilik sadece takımıma faydalı olabilmeye çalışıyorum. Gelecek yıl hangi takımda olurum bunu ben de bilmiyorum, tahmin edemiyorum. Ama bir bildiğim var ki o da Türkiye’de, Süper Lig’de olmaya devam edeceğim. Tek gayem bu. Türkiye’de kalmak ve daha başarılı olabilmek için elimden geleni yapacağım.”

‘Şartlara göre’

“Galatasaray ve Fenerbahçe hakkında bir şey söylemem zor. Ama benim için önemli olanı söylemem gerekirse; şartlar... Ben Türkiye’de oynamak istiyorum. Hangi takım benim ve ailem için daha iyi şartlar sunarsa ben ona daha yakın olacağım.”



‘Golcüler tepkiye kızamaz’

“Duygusal olmak biz futbolcular için doğru bir yol değil. Çünkü duygusallık insana hata yaptırır. Futbolcular tepkilere kulaklarını tıkamalı ve sahada formanın hakkını vermek için elinden geleni yapmalı”

Türkiye’de gol attıkça destek artar, atamadığında ise protestolar başlar. Bunu Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde Emenike’yle gördük. Sen olsan ne yapardın?

“Protesto etmek taraftarın en büyük hakkı, bunu her zaman yapabilirler. Çünkü iyi oynarken alkışlanıyorsunuz. Size destek veriyorlar. Futbolcunun yapması gereken, sahada giyilen o formanın hakkını vermektir. Duygusal olmak biz futbolcular için doğru bir yol değil. Çünkü duygusallık insana hata yaptırır. Her forvet oyuncusunun amacı gol atmaktır, bunun için çabalar. Zaten işin bu. Gol kaçırmak da gol atmak da kolay değil. Her türlü şartları denersin ve bunu yapamadığında tepkiler gelir. Zor bir şey. Bu nedenle futbolcular tepkilere kulaklarını tıkamalı ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalı.”

‘Futbola 19 yaşında başladım’

“Belki şaşıracaksınız ama futbola 19 yaşında başladım. Bir arkadaşım keşfetti beni. Arkadaşlar arasında oynadığımız bir maçta beni görmüş ve beğenmiş. Daha sonra beni America Rio Club’e teste götürdü. Burada da performansımla çabuk beğenildim ve amatör futbol deneyimim olmadan direkt olarak profesyonel futbol hayatım başlamış oldu. İlk 4 aylık bölümde altyapı takımıyla beraberdim. Ancak sonradan A Takım’a alındım ve yolculuğum başladı. Beni keşfeden kişi semtimizde oturan eski bir futbolcuydu. Bana bu şansı verdiği için şimdi ona minnettarım. Yerel bir takımdı. Bursa öncesine kadar Brezilya dışına çıkmadım. Aslında böyle bir fırsat vardı. İsrail ekibi Maccabi Haifa daha önce istemişti beni. Fakat yaptığımız görüşmeler sonucunda şartlar uyuşmamış ve anlaşmadan vazgeçmiştik.”

Tam bir aile babası

FANATİK’e kapılarını açan Fernandao sosyal hayat konusunda oldukça dikkatli. İzin günlerinde İstanbul’da gezmek yerine ailesiyle vakit geçirmeyi tercih ediyor, “Onlar benim için her şeyden önemli” diyerek başarısının sırrını veriyor.

Fernandao’nun futbol dışındaki yaşamı son derece sade ve mütevazı... Öyle ki Timsah’ın yıldızı, takımdaki veya Anadolu’daki birçok futbolcu gibi izin günlerinde veya boş vakitlerinde İstanbul’a koşmak yerine ailesiyle vakit geçirmeyi, evinde çocuklarıyla ilgilenmeyi tercih ediyor. “Neden sen de diğer arkadaşların gibi soluğu Bursa’nın dışında almıyorsun” diye sorduğumuzda, bize, “Aslında İstanbul’a pek gittiğim söylenemez. Daha çok burada ailemle vakit geçirmek güzel geliyor bana” cevabını veriyor. Onun, ailesine ve hayatına bakış açısını ise en iyi şu sözleri özetliyor: “Onlara zaman ayırmayı seviyorum. Tabii ki İstanbul’a gittiğimde gördüğüm ilgi olumlu etkiliyor beni. Tanınmak güzel bir şey. Ancak ailem her şeyden daha önemli.”



‘Süper Lig tam bana göre'

Buradaki futbolu Brezilya’yla kıyaslarsan neler farklı sence?

“Öncelikle Brezilya futboluyla Türkiye’de oynanan futbolun çok farklı olduğunu söylemeliyim. Buradaki futbol daha çok güce ve mücadeleye dayalı. Yani Türkiye’de fazla uzun pivot santrforlar daha şanslı. Genel anlamda bir değerlendirme yapacak olursak; Türk futbolunun önünü açık görüyorum. Yetişen çok kaliteli bir nesil var. Bu jenerasyonun Türkiye’yi Avrupa’da söz sahibi yapabileceğini düşünüyorum.”

‘Hak eden şampiyon olsun’

“Puanlar birbirine çok yakın olduğu için yarış hakkında şu an bir beyanda bulunmak bence yanlış. Biri kaybettiğinde diğeri ön plana çıkıyor. Son haftaya kadar çok güzel bir yarış olacak. ‘Hak eden kazansın’ diyebiliyorum sadece.”

‘Fiziğim benim için şans’

Çok güçlü bir fiziğin var, bunu çok da iyi kullanıyorsun. Başarının sırrı biraz da bu, o zaman...

“Yani açık söylemek gerekirse bu konuda şanslıyım. Çünkü diğer futbolcular gibi fiziğimi korumak için ekstra şeyler yapmama gerek kalmıyor. Sadece antrenmanlarda veya spor yaptığım alanlarda her zaman yapmam gerekenin en iyisini yapmaya çalışıyorum, bu da yetiyor. İyi çalışmak başarıyı getiriyor.”



‘İdolüm Ronaldo’

“İzlemekten bıkmadığım, takip ettiğim, kendime örnek olarak aldığım tek bir isim var, o da fenomen Ronaldo...”

‘Bu yüzden başarılıyız’

Takımda senin için olmazsa olmaz bir oyuncu var mı? Volkan, Josue, Belluschi, Ozan gibi oyuncular sahada seni topla buluşturmak için çalışıyor...

“Öyle olmazsa olmaz diyebileceğim biri yok. 25 kişilik bir kadromuz var ve hocamızın şans verip oynattığı her oyuncu sahada elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bursaspor da zaten bu yüzden başarılı.”

‘4-3-3 bana uygun’

“4-3-3’e çok yatkın bir oyuncuyum. Sistemin benim üzerime kurulmasını istemem ama başrol üstlenmeye çalışan bir yapım var. 4-4-2’de de iyiyim.”

‘Başarıya açız’

Bursaspor’un oyun sistemi hakkında neler söylersin?

“Genç bir takımımız var. Kaliteli ve başarıya aç oyunculardan oluşan bir ekip olduğumuz için sürekli kazanmak istiyoruz. Arkadaşlığımız da bunda etkili. Bunlar hocamızın sistemiyle birleşince ortaya göze hoş gelen bir futbol çıkıyor. Biz, bundan zevk alıyoruz.”




HABER: ÖMER NECATİ ALBAYRAK

FOTOĞRAFLAR: MURAT AKBAŞ

Haberin Devamı
YORUM YAZ