MENÜ

Turgay Demirel'in gurur tablosu

1992 yılında işbaşı yaptığında; ne Avrupa'da kupamız ne de NBA'de oyuncumuz vardı... Turgay Demirel, başarılarla dolu 23 yıllık Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı'nı dün resmen devretti.

Turgay Demirel'in gurur tablosu

Aralıksız olarak katıldık

Turgay Demirel döneminde A Milli Erkek Takımı, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda 2 kez kürsüye çıkma başarısı gösterdi. Milliler, bu iki madalyayı da Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı organizasyonlarda kazandı. 2001 Avrupa Şampiyonası’nda finale kadar yükselen A Milli Takım, Yugoslavya’ya yenilerek gümüş madalya aldı. Milli takım, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 2010 Dünya Şampiyonası’nda da aynı başarıyı bir kez daha gerçekleştirdi. Finalde bu kez ABD’ye mağlup olan milliler, bir kez daha gümüş madalya kazandı. Demirel döneminde sürekli Avrupa Şampiyonası’nda yer alma başarısı gösteren A Milli Takım, 2002 yılından bu yana da aralıksız olarak Dünya Şampiyonaları’nda yer aldı.

Kadınlar zirve yaptı

Demirel başkanlığı döneminde A Milli Kadın Takımı da başarılı sonuçlara imza attı ve yükselişe geçti. Avrupa Şampiyonası’nda 2011’de gümüş alan milliler, 2013’te ise Türkiye’ye bronz madalya getirdi. 2012 Londra Olimpiyatları’nda tarihinde ilk kez mücadele hakkı kazanan milli takım, oyunlarda beşinciliği elde etti. A Milli Takım, Türkiye’nin evsahipliği yaptığı 2014 Dünya Şampiyonası’nda ise 4. sırada yer aldı.

Organizasyon rekoru

Türkiye, Turgay Demirel döneminde erkeklerde ve kadınlarda hem Avrupa hem de Dünya Şampiyonaları organize eden tek ülke olarak tarihe geçti. 2001 Avrupa Erkekler Şampiyonası’nın ardından 2010 Erkekler Dünya Şampiyonası da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kadınlarda da Türkiye, her iki şampiyonada önemli ülkeleri konuk etti. 2005’te Avrupa Şampiyonası sonrası 2014 Dünya Şampiyonası da Türkiye’de organize edildi. 2005 Avrupa Şampiyonası kadın milli takımı için önemli kilometre taşı oldu. Turgay Demirel başkanlığındaki TBF, altyapılarda da önemli organizasyonlarda başarılar kazanırken, birçok şampiyona da Türkiye’de gerçekleştirildi.

Kulüp başarıları da var

Demirel yönetiminde kulüpler bazında da birçok başarı elde edildi. Efes Pilsen 1996 yılında Koraç Kupası şampiyonu olurken, Beşiktaş Milangaz 2012 yılında Eurochallange şampiyonluğu elde etti. Galatasaray kadın takımı ise 2009’da Eurocup’ı kazanırken, 2014 yılında ise Euroleague şampiyonu oldu. Takımlarımız sayısız final ve Final-Four oynama başarısı gösterdi.

Yarışta iki aday var

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlık seçimleri mayıs ayında yapılacak. Bu olağanüstü genel kurulda şu an için iki aday bulunuyor. Birincisi; Turgay Demirel’in, başarılarla dolu 23 yılın ardından görevini geçici olarak dün resmen devrettiği, ‘Pegasus’ lakaplı eski basketbolcu Harun Erdenay, diğeri ise daha önce Turgay Demirel’le seçim yarışına giren ama kaybeden Lutfi Arıboğan. Her iki aday da seçim çalışmalarına şimdiden başladı. Bu arada FIBA Avrupa Başkanı olan Demirel, yurt dışında olduğu için dün devir-teslim töreni yapılamadı.

Hidayet beklemede

Milli Takım formasına hizmet verdiği süre içinde elde ettiği başarılarla gururumuz olan, NBA’deki Türk yıldızımız Hidayet Türkoğlu, geçen hafta FANATİK’e yaptığı açıklamada, “Büyüklerim başkanlık için beni uygun görürse neden olmasın” diyerek görev için yeşil ışık yakmıştı. Ancak aktif basketbol kariyerine Los Angeles Clippers’ta sürdürdüğü için, mayıstaki seçimi ‘es’ geçeceği ancak gelecek seçim için adaylığını koyacağı ifade edildi.

En çok eleştirildiği konu: BogdanTanjevic

Turgay Demirel’in 23 yıllık başkanlık döneminde hataları da oldu. En çok eleştirildiği yönü ise A Milli Takım’da elde edilen başarısızlıklarıydı. Bogdan Tanjevic’te çok fazla ısrar ettiği için eleştiri oklarına fazlasıyla hedef oldu. A Milli Takım, Tanjevic’le madalya, hatta şampiyonluk parolası ile gittiği 2005, 2007, 2009, 2011 (Teknik Danışman) ve 2013 Avrupa Şampiyonaları’nda hüsrana uğrayıp, derece bile yapamadı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ