MENÜ

Marangozhaneden dünya şampiyonluğuna

Konya'da marangozhanede çalışırken Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünde judoya başlayan görme engelli Yunus Emre Uludağ, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda altın madalyayı kazanmayı hedefliyor.

Marangozhaneden dünya şampiyonluğuna

Milli sporcu Uludağ, görme engelli olmasına rağmen marangozhanede çalışarak, ailesinin geçimine katkıda bulunuyordu. O dönemde bile sporcu olmak isteyen ve şampiyonluk hedefi olan Uludağ’ın hayatı, 2013 yılında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde judoya başlamasıyla değişti.

Spora olan ilgisi her geçen gün artan Uludağ, judoya başladığı ilk yıl Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldu. Kendisine, katıldığı turnuvalarda birinci olma sözü veren Uludağ, bir yıl sonra katıldığı Türkiye Şampiyonası’nda ise birincilik elde etti. Milli sporcu, en son Dünya Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Görme Engelliler Judo Dünya Kupası’nda 55 kiloda şampiyonluğa ulaşarak, altın madalyayı Türkiye’ye getirdi. Uludağ’ın şimdiki hedefi ise 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda da ay yıldızlı bayrağı tekrar göndere çektirmek.

"Rio’dan şampiyon olarak döneceğim"

Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, judoya kendisi gibi görme engellilerle tanıştıktan sonra başladığını söyledi.

Arkadaşlarının görme engelinin spora mani olmayacağını söylemesi üzerine judoya yöneldiğini dile getiren Uludağ, şöyle devam etti:
"Zamanla judoyu çok sevmeye başladım. Hocamın da judo üzerine yeteneklerimin olduğunu söylemesi üzerine çalışmaları sıklaştırdım. Sonra turnuvalara katılmaya başladım. Hazırlık süreci çok sert geçiyordu. Hiç dinlenmeden ve pes etmeden çalıştık. Antrenörlerimiz de bize gereken özveriyi gösterdi. En son IBSA Görme Engelliler Judo Dünya Kupası’nda şampiyon oldum. Şimdi ise 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na hazırlanıyorum. Hedefim oradan da şampiyon olarak dönmek."

"Bizim için büyük başarıydı"

Konya Geçlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Judo Antrenörü Demet Yavuz Orhan da 6 yıldır görme engellilerle beraber olduğunu ifade etti.

Görme engellilerle çalışmaktan çok zevk aldığını ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları hazırlıklarına hiç durmadan başladıklarını anlatan Orhan, şunları kaydetti:
"Yunus Emre’nin IBSA Görme Engelliler Judo Dünya Kupası’nda şampiyon olması bizim için büyük başarıydı. Şimdi önümüzde başka bir turnuva var. Daha sonra da 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na gideceğiz. Yoğun bir çalışma içerisine girdik. Yunus Emre Rio’da 60 kilogramda yarışacak. İnşallah orada da başarımız devam eder. Olimpiyatlarda şampiyon olmak, İstiklal Marşı’nın okunması bambaşka bir şey. İnşallah Allah bizi utandırmaz ve emeklerimiz boşa çıkmaz."

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Konya İl Temsilcisi Mustafa Kandemir ise Yunus Emre Uludağ’ın şampiyonluğuna çok sevindiğini belirterek, "Türkiye’ye Görme Engelliler Spor Federasyonu olarak, uluslararası judo müsabakasında ilk birinciliğimizi yaşattık. Öncelikle Yunus Emre’ye, Demet hocamıza ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu başarıyı Rio’da da sergileyerek, başarımızı devam ettireceğiz" dedi.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ