MENÜ

Elvan Abeylegesse, altın madalyasına kavuştu

2010 Avrupa Şampiyonası 5 bin metrede birinci olan milli atlet Alemitu Bekele'nin biyolojik pasaport verilerindeki anormal değerler nedeniyle aldığı ceza kesinleşince, altın madalya, yarışı ikinci sırada tamamlayan bir başka milli atlet Elvan Abeylegesse'ye geçti.

Elvan Abeylegesse, altın madalyasına kavuştu

İspanya’da düzenlenen 2010 Avrupa Şampiyonası’nda 5 bin metrede birinci olan milli atlet Alemitu Bekele’nin biyolojik pasaport verilerindeki anormal değerler nedeniyle aldığı ceza kesinleşince, altın madalya, yarışı ikinci sırada tamamlayan bir başka milli atlet Elvan Abeylegesse’ye geçti.

Elvan Abeylegesse, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nde (CAS) açtığı davada cezası kesinleşen Alemitu Bekele’nin iade ettiği altın madalyayı, sporcusu olduğu ENKA Spor Kulübü’nün 2014 yılında Türkiye ve uluslararası organizasyonlarda başarılı olan sporcu ve antrenörleri ödüllerini verdiği törende aldı.

Törenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Abeylegesse, Alemitu Bekele adına üzüldüğünü dile getirerek, "Alemitu aynı ülke adına yarıştığımız bir sporcu. Onun adına üzüldüm ama altın madalyayı aldığım için çok mutluyum. Böylece şampiyonada iki altın madalya kazanmış oldum. Bu inanılmaz bir duygu" dedi.

Elvan Abeylegesse, dört milli atletin biyolojik pasaport verilerinde anormal değerlerin olduğuna yönelik haberlerin sorulması üzerine, "Bununla ilgili sporcular ve antrenörler bilgilendirilmedi, seminer verilmedi. Bilgi eksikliği olduğu için sporcular bilmeyerek yapıyor. Bilerek yaptıklarını düşünmüyorum. Zamanında sporcular bilgilendirilip, seminer verilseydi böyle bir şey olmazdı" diye konuştu.

"Allah’a emanet..."

Abeylegesse, sporcu olarak yediklerine ve içtiklerine dikkat ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ama nereye kadar dikkat edeceğiz. Allah’a emanet... Çünkü yediğimiz yemekte, aldığımız vitaminde olabilir. Bilgilendirme yok. Türkiye Atletizm Federasyonu’nun en zayıf olduğu nokta bu. Bir sporcunun özel spor doktoru yok. Sporcu kendi gidip kan tahlili yaptırıyor, vitamin düşüklüğüne göre vitamin alıp kullanıyor. O vitaminin içinde ne gerekli ne gereksiz bilmiyor. Takip edebilecek doktor olmadığı için sporcular kolay bir şekilde böyle duruma düşüyor. Bence sporcuların suçu yok, çünkü ne eğitim verildi ne de hocaları bilgilendirildi. Bunlar 2010, 2012 yılından geliyor. Şimdi hiç çıkmıyor."

Son dönemde etiğim verildiğini ancak eksikliklerin giderilmediğini anlatan Elvan Abeylegesse, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela biz şimdi kamptayız ama yanımızda spor doktoru yok. Mesela kan değerlerini alıyorlar, neyin gerekli olduğunu, eksik olduğunu bilmiyoruz. Sporcular eczanelerden, her yerde satılan vitaminlerden kullanıyor, sonra suçlu oluyor, ya da bilmeyerek yediğinde içtiğinde bir şey oluyor. Sporcu ve antrenörlere eğitim verilmesi lazım. Başka ülke sporcularıyla kamp yapıyoruz, onların doktorları var. Bizim doktorumuz yok, masörlerimiz yok. Başka ülkelerin masörleri bize yardımcı oluyor. Federasyonun bu imkanları yaratması lazım."

Bundan sonraki kariyerinde maraton koşmak istediğini anlatan milli atlet, "Bu sene Dünya Şampiyonası, gelecek sene de olimpiyatlar var. Onları hedefledim. İnşallah hem Dünya Şampiyonası hem de olimpiyatlarda madalya kazanırım" ifadelerini kullandı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ