MENÜ

Küme düştü, gelirde şampiyonlara fark attı

İngiltere Premier Lig takımları, Avrupa takımlarından daha fazla yayın geliri sağladı.

Küme düştü, gelirde şampiyonlara fark attı

Geçen sezon Premier Lig'de küme düşen Cardiff City, Bundesliga şampiyonu Bayern Münih'ten 2 kat fazla yayın geliri elde etti. Galatasaray, geçen sezonki 47,7 milyon euroluk yayın geliriyle son La Liga şampiyonu Atletico Madrid'i geride bıraktı.

İngiltere Premier Lig takımları, geçen sezon elde ettiği yayın gelirleriyle Avrupa'nın birçok popüler takımını geride bıraktı.

İngiliz televizyon kuruluşları Sky ve BT'nin, 2016'dan itibaren 3 sezonluk yayın hakkı için 5,136 milyar sterlin (6,9 milyar euro) ödemeyi kabul etmesiyle Premier Lig takımları daha çok zenginleşirken, diğer ülkelerin ligleriyle de arasındaki farkı iyice açacak.

Premier Lig'de yürürlükte olan anlaşmaya göre, geçen sezon küme düşen Cardiff City, televizyon haklarından 74,5 milyon euro gelir elde ederken, Bundesliga'yı şampiyon kapatan Bayern Münih ise onun yarısı kadar kazandı.

Liverpool, Bundesliga'yı 3'e katladı

İngiltere'de geçen sezon yayın gelirinden en çok kazanan takım Liverpool, 117 milyon euroluk geliriyle Bayern Münih'i 3 katladı. Fransa şampiyonu Paris Saint-Germain'e de (44,7 milyon euro) büyük fark attı.

İngiltere'de Premier Lig maçlarında neredeyse her takımın tribünlerinin tamamen dolması, forma satışlarından elde edilen büyük gelirler ve dünya genelinde en fazla takip edilen ligler arasında yer alması gibi etkenler, yayın geliri arasındaki uçurumun oluşmasında pay sahibi oldu.

Yeni anlaşmayla Premier Lig'in 2016'dan itibaren yıllık yayın gelirinin 2,3 milyar euroya yükselmesi, aradaki farkın her geçen gün daha da artacağının göstergesi olarak kabul ediliyor.

La Liga'da anlaşmalar bireysel

Avrupa'da yayın gelirinde İngiliz takımlarından daha çok kazanan iki takım bulunuyor. Yıllık kazancı 140 milyon euroyu bulan İspanya La Liga'nın önde gelen kulüpleri Real Madrid ve Barcelona, televizyon gelirinde rakiplerin önünde yer alıyor.

İngiltere Premier Lig takımlarının her biri yayın geliri havuzundan birbirine yakın paylar alırken, La Liga'da ise kulüpler yayıncı kuruluşlarla bireysel anlaşmalar yapıyor.

Bu nedenle Barcelona ve Real Madrid yayın gelirinde dünyanın ilk sırasında yer almasına rağmen geçen sezonun şampiyonu Atletico Madrid, 42 milyon euroluk kazancıyla arka sıralarda bulunuyor. Bu rakam, kümede kalma mücadelesi veren takımlarda 18 milyon euroya kadar düşebiliyor.

La Liga'da tüm kulüplerin yayın kuruluşlarından elde ettiği toplam gelir, yüzde 25'lik kısmının yabancı ülkelerin yayın kuruluşlarından elde edilmesiyle 755 milyon euroya denk düşüyor. Premier Lig'de ise havuz sisteminin kulüplere dengeli dağıtılması nedeniyle bu miktar halihazırda bir milyar 875 milyon euroya ulaşıyor.

Popülerliğini her geçen gün artıran La Liga'nın, 2016-17 sezonundaki yıllık televizyon gelirinin bir milyar euroyu aşmasının tahmin edilmesine karşın Premier Lig ile arasındaki farkın daha da açılması öngörülüyor.

İtalyan futbolu Murdoch ile Berlusconi'nin elinde

Milan ve Inter gibi ünlü kulüplerin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle zorlu bir döneme giren İtalya Serie A'da, yayın gelirleri takımlar için ayrı bir önem arz ediyor. Dünyanın en büyük medya kuruluşları arasında gösterilen ABD merkezli "News Corporation" şirketinin Avustralyalı yöneticisi Rupert Murdoch'un sahibi olduğu "Sky" ile Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin kurduğu "Mediaset" yayıncı kuruluşları, Serie A'nın yayın hakları için her sezon toplam 846 milyon euro ödüyor.

Sky şirketi her sezon için ödediği 572 milyon euroyla yayın haklarının önemli bir kısmını elinde tutuyor ve anlaşmalar her sezonun ardından güncellenerek yeniden yapılıyor.

Bundesliga rakiplerine oranla daha az kazanıyor

Özellikle milli takım düzeyinde gösterdiği üstün performansla dünya futbolunun son yıllarda yükselen değeri haline gelen Almanya'nın Bundesliga ve 2. Ligi'nde mücadele eden toplam 36 takım, 2012'de Sky Almanya şirketi ile yapılan anlaşma gereği her sezon için 495 milyon euroluk geliri paylaşıyor.

Son şampiyon Bayern Münih, yaklaşık 37 milyon euroluk geliriyle ilk sırada bulunurken, alt lige düşmeme mücadelesi veren takımların geliri 18-19 milyon euroda kalıyor.

Fransa'da yayın gelirleri kademeli artacak

Paris Saint-Germain'in son yıllarda Avrupa arenasında gösterdiği performansın ardından dikkatleri yeniden üzerine çeken Fransa Ligue 1 takımları ise her sezon 607 milyon euro ortak gelir elde ediyor.

Katar'ın işlettiği televizyon kanalı "beIN Sports" ile Fransız medya kuruluşu "Canal Plus"un ortaklaşa yayınladığı lig maçlarında yapılan anlaşma gereği 2016-2020 sezonları arasında her yıl için ödenecek miktar 748 milyon euroya çıkarılacak.

Ayrıca beIN Sports, ligin 2018-2024 yılları arasında diğer ülkelerdeki yayın haklarını 80 milyon euro karşılığında elinde tutuyor.

Süper Lig geride kaldı

Spor Toto Süper Lig'in yayın haklarından elde ettiği gelir, önceki yıllara oranla artış göstermesine rağmen Avrupa'nın önemli liglerine oranla düşük kaldı. Süper Lig maçlarının yayın haklarını 2001 yılından bu yana elinde bulunduran Digiturk, kulüplere sezon başına 450 milyon dolar (397 milyon euro) ödeme yapıyor.

Futbol kulüplerinin mali boyutunu ortaya koyan Deloitte'un "Futbol Para Ligi 2013-2014" raporuna göre Galatasaray, geçen sezon UEFA Şampiyonlar ligi dahil yayın gelirinden elde ettiği 47,7 milyon euro ile son La Liga şampiyonu Atletico Madrid'i geride bıraktı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ