MENÜ

Michael Skibbe: Eskişehirspor söz sahibi olacak

Eskişehir'i yeniden başarılı günlerine döndürmek için kolları sıvayan Michael Skibbe, ilk röportajını FANATiK'e verdi.

Michael Skibbe: Eskişehirspor söz sahibi olacak

Eskişehirspor’u yeniden başarılı günlerine geri döndürmek için ikinci kez kolları sıvayan Mchael Skibbe’yle Kırmızı-Siyahlılar’ın Antalya kampında bir araya geldik. Şunu söyleyebiliriz ki, tecrübeli teknik adam aynı o günlerdeki gibi hevesli ve istekli. Yani Eskişehir’in çetin geçmesi beklenen sezonun ikinci yarısında ihtiyacı olduğu şey Skibbe’de mevcut... Keyifli sohbetimizde taraftarları heyecanlandıracak çok fazla detay var. Skibbe her zamanki gibi mütevazi tavrıyla sorularımıza içtenlikle cevap verdi.

‘Başkanı kıramazdım’

“Eskişehir’de işimin hiç de kolay olmadığını biliyorum. Ama 3 yıl önce başardıklarımızı tekrar başaracağıma inandığım için geldim. Bu konuda çok pozitif hislere sahibim. Benim için yeni bir heyecan. Başkanımızın isteğini kıramazdım ve onun için burdayım.”

‘Zamana ihtiyacım var’

“Şu an o dönemki ortamla ilgili bir kıyaslama yapamam. Çünkü benim zamanımdan 3 oyuncu kaldı ve Erkan Zengin’in de takımdan ayrılacağını düşünürsek. Biraz daha zamana ihtiyacım var ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Ertuğrul Sağlam’ın bıraktığı ekibi de takımı da tebrik etmek gerekiyor.”

‘Pişmanlık ve burukluk’

“Eskişehir’de her şey yolundayken teklif alıp gitmiştim. Tabii ki bunun vermiş olduğu bir burukluk ve pişmanlık var. Ama 5-6 aylık dönemde pozitif anlamda bir gelişme görmediğimden dolayı böyle bir karar almıştım. Açıkçası önümü göremiyordum ve ayrılmak zorunda kaldım.”

İşte Skibbe’nin sistemi!

“Bir iki hafta içinde takım hakkında net bir resim ortaya çıkacak. Fikstür kolay gözükmüyor. Ama rakipler Eskişehir’e geldiğinde kolay lokma olmadığımızı görecekler. Aynı zamanda defansif bir kurguyu oturtacağız. 3 yıl önceki takıma baktığınızda defansif yönden çok güçlü bir takımdık. İşte bu defansif kurgudan ofansif kurguya çok iyi dönebilen Eskişehirspor’u oluşturmak için çalışıyorum ve bunu gerçekleştireceğim. Benim 3 yıl önce çok kiricik öneme sahip oyuncuyayım vardı biri Sezgin biride Diego. Bu iki isim yine burdalar benim çok önemli bir fark. Bu iki isim takımda çok önemli görevlerini 3 yıl önce yaptıkları gibi üstlenecekler.”

‘Erkan’a kafa yormuyorum’

Erkan Zengin konusunda kafamı çok fazla yormuyorum. Erkan zengin profesyonel bir futbolcu ve böyle bir karar vermiş olabilir. Ancak başkanımız ve yönetim nereye gideceğine dair karar verecek merciler. Erkan’ın kalitesi ve becerileri tartışılmaz. Aldığı teklifler vardır ki, doğal olarak burada devam etmek istemediğini belirtti. Ancak profesyonel kulüplerin ekonomileri var. Erkan’ın vermiş olduğu karara her ne kadar saygı duysam da şartlara uymak zorunda olduğunu belirtmeliyim.”

‘Taraftarlar geri dönmeli’

“Eskişehir’e gelmekten çok mutluyum ve taraftarla buluşmak için sabırsızlanıyorum. Her ne kadar Passolig uygulaması tribünleri olumsuz etkilese de bizi özellikle ligin ikinci yarısında zorlu şartlarda desteklemeliler. Benim zamanımdaki deplasman maçlarını hatırlıyorum. Bir Bursa, bir Galatasaray deplasmanı öyle bir destek veriyorlardı ki unutulmaz. Kısaca onlar bizim için çok önemli, olmazsa olmazımızdır taraftarlar.”

‘Arda hak ettiği yerde’

Skibbe’nin hedefi ne?

“Kısa vadede değil ama uzun vadede üst seviyedeki takımlar yani 3 büyüklerle mücadele eden, Trabzonspor, Bursaspor gibi başarılar yakalamış takımlarla eş düzeyde olmak hedefim. Yani bir Anadolu takımının söz sahibi olması.”

Türk futbolundaki gerilemenin sebepleri neler?

“Öncelikle Türk futbolu geriye gidiyor diye düşünmüyorum. 2002 ve 2008’deki başarılar ortada. Bu turnuvalarda Türkiye çok başarılı temsil edildi. Aslında Türk futbolunun mali yapısı düzeltilmeli ve sağlam temeller üzerine oturtulmalı. Genç futbolculara ve alt yapıya gereken önem verilirse, destek sağlanırsa her şey düzelir.”

Alman modeli bize uygun mu?

“Yani bir nevi Alman modeli diyebilirsiniz. Ama bunu biraz daha açmak istiyorum. Başka ülkelerdeki olup bitenlere bakıp sizin yararınıza olacak şeyleri buraya getirmek lazım. Artıları bulup Türkiye’ye uyarlamak daha mantıklı olur.”

Galatasaray’da da çalıştınız, Sarı-Kırmızılı ekip hakkında neler düşünüyorsunuz?

Galatasaray iki ezeli rakibi ile yarışa ortak ve iyi yolda. Hamza Hamzaoğlu’nu göreve getirmeleri de çok olumlu bir karar. Daha önce üst üste iki İtalyan hocanın etkisinde kalmış bir Galatasaray vardı. İtalyan hocalar hakkında bana konuşmak düşmez onu getiren yönetimler değerlendirmeli.”

Arda için düşünceleriniz ne hocam?

Arda Turan’ın buralara gelmesi asla sürpriz değil. Galatasaray’da çok önemli performanslar segiledi. Lincoln gibi ismlerle oynaması bir artıydı onun için. Arda oradan sıyrıldı ve hakettiği yere gitti bana göre. Galatasaray takımında oynamak önemli ancak sıçrama yapması için böyle bir takıma gitmesi onun için çok daha iyi oldu. Bu başarı tesadüf değildir.

Kamp nasıl geçiyor?

“Kamp yaptığımız ortam gerçekten çok iyi. Saha içi ve saha dışı çalışmalarımız iyi geçiyor. Doğru bir yer tercihi yapılmış, bu yönden herşey istediğimiz gibi gidiyor.”

Tunç Kayacı

Haberin Devamı
YORUM YAZ