MENÜ

Yabancı çöplüğü

6+0+4, 5+3+1 gibi sınırlamalar bile kulüplerin hatalı transferlerinin önüne geçemedi. Son 1.5 yılda Süper Lig'e 158 yabancı oyuncu geldi. Elde kalan ise 95... Yani 63'ü geri gönderildi, milyon Eurolar çöpe gitti. Yeni kural en çok da bu yüzden korkutuyor.

Yabancı çöplüğü

Yeni yabancı kuralı menacerlerin iştahını kabarttı. Haklılar... Çünkü FANATİK’in ortaya çıkardığı tablo kulüplerin sadece son iki sezon baz alındığında yabancı oyuncu transferlerinde ne derece çuvalladığını gözler önüne seriyor. 2013-2014 sezonundan bugüne kadar Süper Lig’e çeşitli ülkelerden tam 158 yabancı futbolcu transfer edildi. Bunlardan tam 70 tanesi ‘niteliksiz’ yaftasıyla geri gönderildi, ya da sözleşme akitleri yerine getirelerek mukavelelerine son verildi. Kimisiyle devre arası, kimisiyle sezon sonu... Kimi tek bir maça bile çıkmadan, sözleşmesini kuruşu kuruşuna tahsil etti. Bazıları da kiralandı.

Sonu yasaklar!

Sonuç mu? Bursaspor gibi şampiyonluk yaşamış bir Anadolu takımı, yabancıların paralarını ödeyemediği için UEFA’dan 1 yıl men edildi. Sezonun ilk yarısında topladığı 22 puanla dikkatleri üzerine çeken Mersin’e ise ‘ortalama bir kaleci’ David Bicik’e olan borçları nedeniyle 2 dönem transfer yasağı getirildi.

Scouting şart!

Yani mevcut tabloda yapılan 158 transferin 63’ü hatalı. Kulüplerimiz, 6+0+4 ve 5+3 gibi sert kısıtlamalarla bile ortaya böyle bir yabancı çöplüğü çıkarmışken 14 yabancılı sistemde ülke futbolunun
nereye varacağı merak konusu. Sınırlamaya herkes karşı. Fakat federasyonun bu korkunç tabloyu göz önüne alıp, takımlara scouting (oyuncu izleme) konusunda zorunluluklar getirmesi gerekiyor. Aksi halde Türk futbolunu ileri götürmesi beklenen yeni kural, uygulanacağı ilk sezonda menacerlerin ve günlük başarı düşünen yöneticilerin yapacağı hatalarla kapanması zor yaralar açılabilir.

40 milyon Euro çöpe gitti

Anadolu kulüplerinin birçoğu A.Ş. olmadığı için transferlere harcadıkları paralara ulaşmak neredeyse imkansız. Fakat futbol dünyasındaki herkes biliyor ki, gelen en kötü yabancı 500 bin Euro’dan aşağı bir ücrete imza atmıyor. Yüzde 10’luk menacer komisyonları (Tabii en az) da hesaplandığında yaklaşık olarak ortaya 40 milyon Euro’luk çok önemli bir bütçe çıkıyor.

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ