MENÜ

Batı hiç bu kadar vahşi olmamıştı!

NBA'in en hızlı ve en skorer takımı konumundaki Dallas Mavericks, oyun kurucu gediğini ligin en çok asist yapan oyuncusu olan Rajon Rondo ile doldurdu. NBA'de yılın takası, Mavericks ve Celtics adına neleri değiştirecek? Rondo'yu sezon sonuna kadar kadroya katmak, Mavericks'i şampiyonluğa taşımaya yetecek mi?

Batı hiç bu kadar vahşi olmamıştı!

Twitter profillerine 'Rajon Rondo takas oluyor' haberi düştüğünde hemen herkes 'yine mi' deyip 'hadi canım' tadında ufak bir tebessüm gösterdi . Zira Rondo ile ilgili belki de yüzlerce takas söylentisi ortaya atılmış, hemen her biri de asılsız çıkmıştı. Ancak bu kez bu tereddüt uzun sürmedi. Dallas Mavericks, Twitter'dan Rajon Rondo'yu takibe aldığında 'hadi canım'ların yerini 'yoksa'lar aldı. Öyle ya, Rondo'ya talip olan takımın sahibi, Vahşi Batı'dan sağ çıkabilmek adına, Texas Hold'em tabiriyle ''All in'' diyebilecek biriydi. Dedi de... Henüz takasın detayları dahi belli olmamıştı ancak Dallas Mavericks'in sipariş ettiği, 9 numaralı Rondo forması satışa konulmak üzere mağazaya doğru yola çıkmıştı. Birkaç saat içinde de raflardaki yerini aldı. Rondo, o dakikalarda 8 yıldır formasını giydiği Boston Celtics'e veda etmeye hazırlanıyordu.


Öncelikle ne olup bitti, ona bir bakalım:

Boston'dan Dallas'a
  • Rajon Rondo
  • Dwight Powell

Dallas'tan Boston'a

  • Brandan Wright
  • Jameer Nelson
  • Jae Crowder
  • 2015 ilk tur Draft hakkı
  • İleriki yıllara ait bir adet ikinci tur Draft hakkı


Böylelikle Boston Celtics'in 2008'de şampiyonluk kazanan kadrosundan geriye kalan tek isim olan Rondo da Yoncalar'a veda etmiş oldu. 28 yaşındaki oyuncu, 28 Haziran 2006 günü yapılan 2006 NBA Draftı'nın 21. sırasında Phoenix Suns tarafından seçilmesinin hemen ardından Boston Celtics'e takas edilmişti. Aynı gece Celtics, 7. sıradaki seçim hakkını, Raef LaFrentz ve ağır kontratı ile birlikte Portland Trail Blazers'a gönderip o dönemde parkedeki kariyerinin yanı sıra sokak basketbolundaki hareketliliğiyle de ününe ün katan, o dönemin yıldızlarından Stephon Marbury'nin kuzeni Sebastian Telfair'i kadrosuna kattı. Danny Ainge, bu hamleyle kadrosunda kattığı Telfair'den, Rondo'ya kılavuzluk etmesini bekliyordu. Aynı şeyi bu sezon Marcus Smart için uyguladığını söylemek abartı olmasa gerek. Takas topunun ağzındaki Rondo, kontratının son senesinin ilk bölümünde 2014 NBA Draftı ile lige adım atan Marcus Smart'a kirvelik yaptı ve şimdi meydanı ona bırakarak, akıllı sayılabilecek bir takasla Dallas'ın yolunu tuttu.



Dallas Mavericks açısı

* Mavericks, Jameer Nelson, Raymond Felton, Devin Harris ve J.J Barea'dan oluşan oyun kurucu rotasyonuna rağmen bugün, hücum verimliliği konusunda tüm NBA'in en iyisi konumunda. Ancak madalyonun diğer yüzü pek de parlak değil. Mavs, mevzu savunma olunca ligin 20'inci sırasında sırıtıyor. Bu açıdan top çalma, bire bir savunma ve ribaund etkinliği konusundaki yetenekleriyle Rondo, Mavericks'in kanayan yarası için iyileştirici bir merhem olacak. Düşünsenize; Curry, Lillard, Conley, Parker, Westbrook, Paul ve Beverley'den oluşan All-Star tadında bir grup, Batı'da ilk 8 sırada yer alan takımların oyun kurucu dümeninde oturuyor. Mavs'in yeniden NBA finali oynayabilmesi için bu adamların üçünü saf dışı bırakması, dolayısıyla durdurması gerekecek. Korkunç...

* Rondo, 1.85'lik bir oyun kurucu olmasına rağmen defansif ribaund rakamlarıyla bir dört numarayı aratmıyor. Dallas Mavericks'in bu kategoride ligin 29'uncu sırasında olduğu düşünülürse, Rondo bu açıdan da Mavs'e önemli bir ribaund desteği sağlayacak denilebilir.

* Ne gariptir ki bugün 100 pozisyon baz alındığında 113.6 sayı atarak ofansif verimlilik konusunda ligin zirvesinde yer alan Mavericks'te herhangi bir maçta 10 asisti bulabilmiş bir oyuncu yok. Rondo, nal toplamasına rağmen Doğu Konferansı'nda Play-Off çizgisine yarım galibiyet uzaklıktaki Celtics'te tam 13 kez çift haneli asist üretti ve asist verimliliği konusunda ligin en iyi oyun kurucularından biri. Etrafındaki oyuncular göz önüne alındığında, bu serinin artarak sürmesi muhtemel. Özellikle Tyson Chandler ve Dirk Nowitzki ile oynayacağı pick and roll'lar öldürücü etki yapacak. Bir istatistiktikle destekleyecek olursak; Mavericks, asist üzerinden bulunan basketler konusunda lig 16'ıncısı konumunda. Ayrıca asistle gelen isabetli üçlükler konusunda da 19'uncu sıradalar. Bu sıralamanın, Rondo'dan sonra olumlu yönde değişmesi muhtemel.

* Rondo'nun en büyük eksisi olarak şutu gösteriliyor. Serbest atış çizgisinden dahi 36'da 12 gibi felaket bir grafikle oynadığı düşünülürse, Mavericks'in bu konuda umduğunu bulamayacağı aşikar. Jameer Nelson, (öncesinde Jose Calderon) üç sayı tehdidi ile rakip savunmaların dengesini ve moralini bozabilecek nitelikte oyunculardı. Mavs, bu boşlukla yüzleşecek. Lakin bakış açısını şuttan penetreye çevirdiğimizde Rondo'nun güzel tarafını görebiliyoruz. Nelson, çemberin çevresinden yalnızca yüzde 38'le isabet bulabiliyorken, Rondo'da bu rakam yüzde 57'lere kadar çıkmış durumda. Mavericks'in Rondo'ya dönük planı basit: Atma mazlumum, atma gülüm, atma yavrum, atma canım, penetre... Mümkün mertebe penetre...

* Jameer Nelson demişken... Bir NBA takımının uzun süredir bir oyuncuya böylesi bir 'madik' attığını görmemiştim. Nelson, yaz döneminde Florida'nın eşsiz sahillerini terk etme kararı aldığında 'tepeye oynayan bir takım' istediğinden emindi. Zaten bu yüzden Güney Teksas'ı seçti. Mavericks ise All-Star arası dahi gelmeden, gözü yüksekteki bu veteranı Boston'un dudak çatlatan soğuğuna dehledi. Profesyonellikte duygulara yer yok, eyvallah da... Ayıp be.

* Kovboylar'ın kaybettiği en önemli değer olarak öne çıkan Brandan Wright, herşeyden önce çok iyi bir çember savunucusuydu. Hücumda gösterdiği gelişimle birlikte bu sezon, maç başına 18 dakika süre almasına rağmen en verimli oyuncular listesinde ilk 5'e kadar yükselmiş, gizli bir kahraman tadındaydı. Bu sezon yüzde 74.8 gibi şaka tadında bir yüzde ile şut atan Wright'ı Rondo ile birlikte izleyemeyecek olmak sevimsiz bir şey olmalı. Zira Rondo, tıpkı Wright gibi North Carolina'dan NBA'e zıplamış bir diğer uzun olan Tyler Zeller'ı dahi bu sezon yüzde 63.6'ya kadar çekebilmişti.

* Mavericks'te Wright'ın gidişiyle birlikte çember savunucu nitelikte elde kalan tek oyuncu Tyson Chandler oldu. TC'nin olası bir sakatlığını kimse düşünmek bile istemiyor. Ancak ne büyük talih ki; bu rolü seve seve üstlenebilecek, All-Star apoletli bir veteran var. Üstelik Dallas'ta yaşıyor. Mavs, Jermaine O'Neal'a 'he' dedirtebilirse büyük iş başarmış olacak. Öte yandan Rondo'nun kanser eden şut zaafını da NBA tarihinin en çok üçlük isabeti bulan oyuncusuyla bertaraf etmek mümkün. Ancak Ray Allen'ı ikna etmek daha zor.



Boston Celtics açısı

* Celtics, Büyük Üçlü'yü yeniden kurmadan önce elindeki genç kadroyu dağıtma kararı almış, bu karar 'kariyerlerinin sonuna yaklaşmış üç veteran için genç filizlerle dolu tarlanın yakılması' türünde eleştirilere hedef olmuştu. Ancak Danny Ainge, Doc Rivers'ın koçluğunda muazzam bir takım çekirdeği, daha da önemlisi eşine nadir rastlanır bir takım ruhu yakalamış ve Rondo'nun ikinci sezonunda şampiyonluğu kucaklamıştı. Şimdi o kadronun son parçası da yuvadan uçtu ve yepyeni, tertemiz bir sayfa açıyorlar. Rondo'nun gidişi, şüphesiz 2014 NBA Draftı'nın vitrin oyuncularından Marcus Smart için büyük fırsat teşkil ediyor.

* Rondo'nun kontratı gelecek yaz sona eriyorken, onu değerli parçalar ve Draft hakları karşılığında niye takas etmesinler ki? Bu sezon zaten herhangi bir beklentileri yok. Jameer Nelson, Smart'ın gelişimi için de uygun kılavuz. Şu aşamadan sonra önemli olan Jeff Green ve Brandon Bass'i nasıl pazarlayıp takas edecekleri. Sonraki aşamada da ellerindeki Draft haklarını ne yönde kullanacakları, büyük önem teşkil edecek. 2015 yazında yapabilecekleri hamleler de belirleyici olacak.

Belki üzücü ama NBA ve profesyonelliği bunu gerektiriyor. Dile kolay, Celtics 1998'den sonra ilk kez kadrosunda Paul Pierce ya da Rajon Rondo olmadan maça çıkmaya hazırlanıyor. NBA tarihinin en çok şampiyonluk kazanan ekibi, amaçsızca bir sezonda koştururken yakın sayılabilecek bir zamanda 'kimsenin istemediği yer' olarak gösterilen Cleveland, birkaç ay içerisinde toparladığı yıldızlarıyla gözünü Doğu'nun zirvesine dikiyor. Celtics'le birlikte NBA tarihinin zirvesini paylaşan Los Angeles Lakers, Play-Off'ları TV'den izlemeye hazırlanırken, lig tarihinin en çok maç kaybeden takımı Los Angeles Clippers, şampiyonluk düşleriyle uyuyor.

Tarihe tanıklık etmenin tadını çıkarın.

Sevgiler.

Ahmet Melik SUBAŞI
ahmet.subasi@fanatik.com.tr
@ahmetmsubasi

Haberin Devamı
YORUM YAZ