MENÜ

Galatasaray ve Ataman'a Sırbistan yolu göründü

THY Avrupa Ligi'nin D Grubu'ndaki maçta Kızılyıldız, Laboral Kutxa'yı sahasında 90-82 yenerek grubu ikinci sırada tamamladı ve Top 16 Turu'nun E Grubu'nda Galatasaray Liv Hospital'ın rakibi oldu. Bu eşleşme, akıllara geçen ay yaşanan taraftar cinayeti vakasını ve perde arkasını getirdi.

Galatasaray ve Ataman'a Sırbistan yolu göründü

THY Avrupa Ligi ilk turunun son gününde, D Grubu'nda oynanan maçta Kızılyıldız, Laboral Kutxa'yı **-** yenerek D Grubu'nu 2. sırada tamamladı ve TOP 16 Turu'nun E Grubu'nda ilk turda karşılaştığı Galatasaray Liv Hospital'ın rakibi oldu. Bu eşleşme, geçtiğimiz ay yaşanan taraftar cinayeti olayını ve yankılarını yeniden gündeme getirdi. 21 Kasım günü İstanbul'da oynanan karşılaşma öncesinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yakınlarında çıkan olayda Marko Ivkovic adındaki Sırp taraftar göğsünden bıçaklanarak vefat etmiş, üzücü olay basketbol camiasını yasa boğmuştu. Bu olay sonrası her iki kulüp de saha kapatma cezası alırken, olayın faili olduğu belirlenen Kadri A.yakalanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman, vefattan haberi olmaksızın maç öncesinde yaptığı talihsiz açıklamalar sebebiyle Sırp basınının eleştiri hedefi olmuş, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Ataman'ı Sırbistan'da istemediklerini açıklamıştı. Ayrıca olay sonrası Kızılyıldızlı taraftar grupları, sosyal medya yoluyla Ataman ve Galatasaray'a yönelik ağır ve tehdit dolu ifadeler içeren mesajlar paylaşmıştı.



Ataman ne demişti?

Ergin Ataman, Ivkovic'in vefatının gerçekleştiği sırada, maçın başlamasına dakikalar kala salon çevresinde çıkan olayları eleştiren bir demeç vermiş, bu demecin üzerine Ivkovic'in hayatını kaybetmesi sebebiyle olaya yönelik tepkiler çığ gibi büyümüştü. Ataman, o demeçte ''300-400 Sırp, taraftarımıza, Türk polisine taşlarla ve meşalelerle saldırdılar. Salona gelirken salonun önünde gördüğüm ve yaşadığım manzara dehşet vericiydi. 300-400 kişilik bir grup, sahil yolundan askeri bir tabur gibi toplu halde yolu kapatarak geliyordu. Oradan buraya gelinceye kadar kimse müdahale etmedi. Biletleri ve maça giriş izinleri yok. Ayrıca üst düzey emniyet kuvvetlerimizi de nasıl yanılttılar, hayretler içindeyim. Bunlara 'terörist' diyeceğim. Bu konuda Avrupa Ligi yönetiminin de acil bir şekilde ceza vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu taraftara zaten çok fazla taviz veriliyor. Belgrad'ta 18 bin kişilik salonda 25 bin kişi vardı, kınıyorum'' sözlerine yer vermiş, daha sonra da taraftarın vefatından haberi olmadığını hatırlatarak özür dilemişti.

Buzlar eridi

Maçın ve talihsiz olayın ardında resmi makamlardan ve taraflardan yapılan açıklamalarla iki ülke arasında politik bir kriz noktasına gelen hadise, olayı takip eden bölümde tepkilere neden olmuş, Sırbistan'da oynanan bazı karşılaşmalarda ''İlk Türk kanını kim dökecek?'' yazılı pankartlara yer verilmişti. Ancak resmi makamların, emniyetin, Ivkovic'in müdahalesini gerçekleştiren tıbbi ekiplerin ve kulüp yetkililierinin sağduyulu yaklaşımları ile kriz çözülme aşamasına gelmiş, Sırp takımların olaydan sonra gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretlerinde buzlar erimişti. Ülkemizi FIBA EuroCup'ta temsil eden Banvit, olaydan kısa bir süre sonra Bandırma'da Partizan'ı ağırlamış, İstanbul Atatürk Havalimanı'na inen Sırp kafile alanda karşılanmış ve konaklama boyunca iki tarafın dostane yaklaşımı dikkatlerden kaçmamıştı.



Ataman: Gitmem gerekiyorsa giderim
Ergin Ataman, Galatasaray Liv Hospital'ın dün Olympiakos'u yenerek Top 16'ya kalmasının ardından Sarı-Kırmızılılar'ın Top 16'da Kızılyıldız ile eşleşme ihtimalini de değerlendirmişti. Ataman, Fanatik.com.tr'de de yer alan demecinde ''Bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Önceki dönemde, taraftar cinayetinin yaşandığını bilmiyorken talihsiz bir açıklamada bulunmuş ve devamında Sırp halkından özür dilemiştim. Bizim Sırp dostlarımızla bir problemimiz yok, umarım onların da bizlerle olmaz. Biz barışçıl bir ülkeyiz, ülkemizde çalışan önemli Sırp basketbolcular ve koçlar var. O deplasmana gitmem gerekiyorsa giderim. Ancak Sırp başbakan beni istememişti, dolayısıyla bu konu bizi aşan, Dış İşleri Bakanlığımız'ın girişimlerine bağlı bir durum'' ifadelerini kullanmıştı.

Gözler resmi makamlarda

Bu krizin üzerine iki takımın aynı gruba düşmesi, gözleri Euroleague yönetimine ve her iki ülkenin resmi harici makamlarına çevrildi. Euroleague yönetiminin, iki takım arasındaki muhtemel bir gerginliği engellemek amacıyla karşılaşmayı tarafsız bir sahada oynatması gündeme geldi. Öte yandan Kızılyıldız, bugünkü Laboral Kutxa maçının tüm bilet gelirlerini, vefat eden Marko Ivkovic'in ailesine bağışladı. Galatasaray'ın Top 16 Turu E Grubu'nda şu ana dek kesinleşen rakipleri ise şunlar: Barcelona, Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, Kızılyıldız ve Zalgiris Kaunas. Diğer iki rakip ise bu akşam oynanacak maçlar sonunda belli olacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ