MENÜ

İngiltere'de altyapı kuralı değişiyor

İngiltere Premier Ligi'nde 25 kişilik takım listesinde 8 futbolcunun kendi altyapısı ve akademesinden yetişme zorunluluğu kuralının değişebileceği konuşuluyor.

İngiltere'de altyapı kuralı değişiyor

Dünyanın en prestijli liglerinin başında gelen Premier Lig'de, futbol federasyonuna kulüplerin verdiği 25 kişilik listede 8 futbolcunun 'Homegrown' kendi altyapısı veya akademisinden yetişme zorunluluğu maddesi bulunuyor.

BU KURALI KULÜPLER NASIL KULLANIYOR


İngiltere'de Scout sisteminin öncüsü Arsenal kulübü Avrupa ülkelerindeki üstün yetenekli futbolcuları 16 yaşında kendi akademilerine getirip 21 yaşından önce üç sene kadrosunda bulundurduğu anda bu futbolcular 'Homegrown' alt yapıdan yetiştirilmiş futbolcular statüsüne giriyorlardı. Arsenal'de Fabregas bu statüde oynadığı için Chelsea federasyona verdiği listede Fabregası altyapıdan yetişmiş futbolcu olarak gösterebiliyor. Arsenal kalecisi Szczesny de alt yapıda 3 sene oynadığı için 25 kişilik listede yerli oyuncu statüsünde oynayabiliyor. Manchester City'de Gael Clichy,Arsenal alt yapısında 3 sene oynadığı için City'de yerli futbolcu olarak oynayabiliyor. Paul Pogba premier ligden bir takıma transfer olursa iki-üç ay sonra yerli futbolcu statüsüne giriyor.

Kulüpler bu maddeyi kendi çıkarları yönünde kullandıkları için önemli bir gelir kaynağının yanında İngiliz futbolcuların önününü kesmiş oluyor.

PREMİER LİG CEO'SU RİCHARD SCUDAMORE BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Çok konuşulan bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Premier Lig CEO'su Richard Scudamore, ''Bana bu konuda neler düşündüğümü soruyorsunuz. Ben futbolcu yetiştirmiyorum. Konunun uzmanı 24 Akademi hocasıyla oturup bu konudaki düşüncelerini almak istiyorum. Bu benim için çok önemli. Kulüpler yerli oyuncu maddesini yasal yollardan kendilerine uygun bir şekilde kullandı. Premier lig olarak yerli futbolcu maddesini 21 yaşından 18 yaşına çekebilirsek Fabregas ve Szczesny örneği ortadan kalkıyor. Kulünün akadamisinde veya alt yapısında tamamen İngiliz futbolcular yer alabilecek. Bu durumda 15 yaşındaki İngiliz futbolcuların önünü açmış olacağız.Avrupa topluluğunda yaş maddesi 16 olduğu için altyapıda sadece İngiliz kökenli futbolcular yer alabilecek'' ifadelerini kullandı.

MİNİ YORUM:

Peki biz ne yapıyoruz. Devşirme modelini genişletmeye çalışıyoruz. Ne diyor Scudamore 'Ben futbolcu yetiştirmiyorum.Bu konunun uzmanı 24 hocanın fikirlerini almak istiyorum' İşin en ince detaylarına inip işe göre adam adama göre işte yanlış seçim yaptığımız müddetçe ve ülkemizde bir futbolcunun yetişmesi için 7 sene gerekli olduğunu kabul etmediğimiz müddetçe Milli takımın başına Mourinho'yu getirsen de birşey değişmez.

EDİP ADANIR

Haberin Devamı
YORUM YAZ