MENÜ

Gürol Kaplan şampiyon yetiştirecek

18 yıl hapis yattı, 3 üniversite okudu, 1 kitap yazdı ama spordan vazgeçmedi. Cezaevinde toplam 47 bin kilometre koşu yapan eski Kırkpınar pehlivanı Gürol Kaplan, şimdi de doğduğu köyde şampiyon güreşçiler yetiştirmek için kolları sıvadı.

Gürol Kaplan şampiyon yetiştirecek

Güreş tarihine adını altın harflerle yazdıran 55 yaşındaki İzmirli Gürol Kaplan’ın başarıyla dolu geçen hayatı, Almanya’da 18 yıl ceza evinde kalmasıyla ters yüz oldu ama o yılmadı... 1980’de serbest güreş dalında milli forma giyen Gürol Kaplan, spor serüvenini geliştirmek için Almanya’ya gitti. Almanya’da KSV Aalen Kulübü’ne üç şampiyonluk, beş ikincilik kazandıran ve iki yıl üst üste yılın güreşçisi seçilen Kaplan’ın hayatı bir anda ters yüz oldu. Bir kişinin öldüğü kavgada azmettirici suçu ile Almanya’da 18 yıla mahkum olan Kaplan, bu kez de hayatla güreşti. Umudunu kaybetmeyip cezaevinde üç üniversite bitirdi, bir kitap yazdı. Spordan vazgeçmeyerek 18 yılda cezaevi avlusunda toplam 47 bin kilometre koşu yaptı.

Köye spor tesisi istiyor

Cezaevinde sadece kendisi için de çalışmadı. Hapiste kaldığı süre boyunca onlarca genci uyuşturucudan uzaklaştırdı, sporla tanıştırdı. Hatta cezaevi sporu o kadar ilerledi ki cezaevi yönetimi, arkasına onlarca mahkumu alarak avluda koşu yapan Kaplan’ın isyan çıkaracağını bile sandı. Kaplan’ın güreş aşkı ceza evinden sonra da devam etti. 2013’te Saraybosna’da Veteranlar Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda altın madalya aldı. Cezaevinden çıkar çıkmaz, doğduğu köye dönen ve muhtar seçilen Kaplan, köyü yepyeni birvizyona kavuşturdu. Önce kahvehanede içki içilmesini yasakladı, sonra kahvehaneye küçük bir kütüphane kurdu. Spor yapmaya devam eden Kaplan’ın en büyük hedefi köyün gençlerini yetiştireceği spor tesisini tamamlamak.

İHA

Haberin Devamı
YORUM YAZ