MENÜ

Formula 1'de şampiyonu çifte puan belirleyecek

Puanların 2'ye katlanacağı 2014 Formula 1 sezonunun son yarışı Abu Dabi Grand Prix'sinde, Mercedes'in pilotlar klasmanı lideri Lewis Hamilton ve 17 puan gerisindeki takım arkadaşı Nico Rosberg için birçok farklı şampiyonluk senaryosu bulunuyor.

Formula 1'de şampiyonu çifte puan belirleyecek

2014 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın, 23 Kasım Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenecek 19. ve son yarışında bir ilk yaşanacak.

Sezon öncesinde gerçekleştirilen kural değişikliğine göre, normalde yarışı 1’nci bitiren sürücüden 10. sırayı alan pilota kadar "25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1" şeklinde dağıtılan puanlar, 2’ye katlanarak "50, 36, 30, 24, 20, 16, 12, 8, 4, 2"ye çıkacak.

Bu nedenle 18 yarışın 15’inde kürsünün zirvesine çıkan ve 17 puanın ayırdığı Mercedes takımı pilotları Lewis Hamilton (334 puan) ile Nico Rosberg (317) arasındaki şampiyonluk hesapları, farklı bir hal alacak.

Sezonda 10 yarış kazanan Büyük Britanyalı Lewis Hamilton, yarışı ilk 2 içinde bitirmesi durumunda takım arkadaşının derecesini beklemeksizin 2008’den sonra 2. kez şampiyonluğu ulaşacak. 5’inciliğin altında bir derecenin yetmediği Alman pilot Rosberg ise yarışı birinci bitirir, Hamilton da 2. olamazsa kariyerinin ilk şampiyonluğunu elde edecek.

ÇİFTE PUAN ŞAMPİYONLARI DEĞİŞTİRİYOR

Pazar günkü yarışta uygulanacak "çifte puan" kuralı, önceki sezonlarda yürürlükte olsaydı şu an şampiyon olan pilotların yerine başka isimler birincilik sevinci yaşayacaktı.

2012 sezonunu, son yarış Brezilya Grand Prix’sindeki ikinciliğine rağmen (şampiyona lideri Vettel 6. olmuştu) 278 puanla Vettel’in 3 puan arkasında ikinci bitiren Ferrari’nin İspanyol pilotu Fernando Alonso, yeni kural geçerli olsa kariyerinin üçüncü Formula 1 şampiyonluğunu kutlayacaktı.

2008 şampiyonu, son yarış Brezilya Grand Prix’sinde 5. olan Büyük Britanyalı Lewis Hamilton değil, damalı bayrağı ilk sırada geçen ancak bir puanla sürücüler klasmanını ikinci bitiren Brezilyalı Felipe Massa olacaktı. Aynı şekilde 2003’te de damalı bayrağı 8. sırada geçen Alman Michael Schumacher yerine 2. sırayı alan Fin sürücü Kimi Raikkonen zirveye çıkacaktı.

DAYANIKLILIK BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Performans anlamında rakiplerine büyük fark atan Mercedes takımı pilotları, koşulan 18 yarışın 5’ini araçlarında yaşanan teknik sorunlar yüzünden tamamlayamadı. Şampiyonluk için hayati önem taşıyan kapanış yarışı Abu Dabi Grand Prix’sinde yaşanabilecek muhtemel bir problem, aracının arızalanması yüzünden 2 kez yarış dışı kalan Rosberg’in şampiyonluğa "elveda" demesi anlamına geliyor. Dayanıklılık sorunları nedeniyle 3 yarışı tamamlayamayan Hamilton ise mücadeleye veda etmesi durumunda, takım arkadaşının ilk 5 içinde bitirememesini beklemek zorunda kalacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ