MENÜ

Aziz Yıldırım kanunu

Aziz Yıldırım'ın, “Gerekirse hakem odası basarım” sözleri sonrası TFF, Futbol Disiplin Talimatı ve Futbol Müsabaka Talimatı'nda devrim gibi bir değişikliğe imza attı. Hakemler artık kendilerine tribünden bile sözlü saldırı olursa maçı tatil edebilecek. Bunu yapan eğer bir yöneticiyse, en az 1 yıl men cezası alacak.

Aziz Yıldırım kanunu

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), son günlere damgasını vuran ‘hakem odası basma’ tartışması sonrası tarihi bir karara imza attı. Futbol Disiplin Talimatı ve Futbol Müsabaka Talimatı’nda yapılan değişikliklerle hakemlerin yetkileri artırıldı. Konuyla ilgili TFF’nin internet sitesinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Hakemlere saldırı arttı’

“Üzülerek söylemeliyiz ki, tüm profesyonel liglerimizde hakemlerimize yönelik hakaret, tehdit, fiziki ve sözlü taciz, darp ve benzeri kabul edilemez eylemler her hafta artarak devam etmektedir. Kurullarımızın aldığı yaptırım kararları incelendiğinde, hakemlerimize yönelik bu tür eylemlerin neredeyse tüm statlarımızda ve tüm liglerimizde yaşandığı net bir biçimde görülmektedir. Bu durum TFF yönetimi olarak bizleri yeni önlemler almaya yöneltmiştir.”

Alp, medyayla buluşacak

“Bu haftadan itibaren müsabaka boyunca yeşil zemin içinde veya dışında, hakem soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik her türlü sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde müsabaka hakemine karşılaşmayı tatil etme yetkisi de dahil olmak üzere geniş yetkiler verilmiştir. Hakem soyunma odası veya koridorlarında benzer eylemleri maç sonrası da dahil olmak üzere yapan kulüp yöneticilerine en az 1 yıl men cezası verilmesi karara bağlanmıştır. Ayrıca bu hafta hayata geçirilecek uygulamayla Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sayın Zekeriya Alp her hafta salı günleri medya mensuplarıyla bir araya gelerek haftanın hakemlerini değerlendirecektir.”

Devrimi getiren restleşme

30 Ekim

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Fikret Orman’ın kendisinin hakem odası bastığı yönündeki açıklamalarına cevap verdi. Yıldırım, “Hakem odası basmadım, koridorda gördüğümde hakemle konuştum. Ama gerekirse hakem odası da basarım” dedi.

13 Kasım

Kulüpler Birliği, Aziz Yıldırım’a sert çıktı. Birlik başkanı Göksel Gümüşdağ toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Gerek 17 kulüp başkanı, gerekse de TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile hakem odası basma tehdidinin kınanmasına karar verdik” dedi. Demirören daha sonra kendisi konuştu, “Burası dağ başı değil. TFF’nin olduğu yerde kimse bir yeri basamaz” ifadelerini
kullandı.

14 Kasım

Kendisine karşı gösterilen tepkiye rağmen başkan Yıldırım geri adım atmadı. Düzenlediği basın toplantısında, “Fenerbahçe’nin önü kesilirse, böyle bir niyet varsa her yeri basarım. Böyle kınama olmaz. Önce diğerlerini kınayacaksın. Kınayan da Demirören olmayacağık” diye konuştu.


Bomba hakemlerin kucağında


Burada esas altı çizilmesi gereken konu hakemlerin bu kuralı uygulama konusunda çok dikkatli olması gerektiği. Yapılan bu değişiklik bence maçı izleyen seyircilerin küfürlü tezahüratı ya da sözlü saldırısından çok, kulüp yöneticilerinin soyunma odası koridorlarında hakemlere yönelik yapacağı fiili ve sözlü saldırıları önlemeyi amaçlıyor. Bu yerinde bir karar. Ancak hakemlerin bunu uygulamaya koyarken alacakları kıstas da önemli. Bunu büyük takım, küçük takım ayrımı yapmadan standart bir şekilde uygulamak çok önemli. Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey daha var. Bundan sonra MHK Başkanı’nın her salı basının önüne çıkarak hakemleri değerlendireceği açıklandı. Burada TFF; hakemlerle medyayı ve kulüpleri karşı karşıya getirip kendisini kurtarmayı amaçlıyor. Bir anlamda bombayı hakemlerin kucağına bıraktı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ