MENÜ

Rüştü Reçber: Volkan haklı

Uzun yıllar A Milli Takımımız'ın kalesini koruyan Rüştü Reçber, Volkan olayını FANATiK'e değerlendirdi:

Rüştü Reçber: Volkan haklı

Ne oynanan futbol, ne alınan sonuç... Kazakistan maçı öncesinde yaşanan Volkan Demirel krizi kuşkusuz ki dünün en çok tartışılan konusuydu. Kale arkasında edilen küfürlere dayanamayarak stadı terk eden tecrübeli file bekçisi hakkında spor dünyasında herkes bir yorum yaptı. Biz de FANATİK olarak olayı Volkan'ı en iyi anlayacak kişiye; milli takımın yıllarca kalesini koruyan, Fenerbahçe'de taraftarların saldırısına uğrayan Rüştü Reçber'e sorduk. Çok çarpıcı yanıtlar aldık. İşte Rüştü'nün Volkan olayı hakkındaki değerlendirmesi:

'Oynamaması doğruydu'

"Milli formayı giyen bir futbolcuya maçtan önce bu şekilde küfür edilmesi doğru değil. Yapılan çok yanlış. Sahadaki oyuncu hangi takımdan olursa olsun, taraftar kimliği bir kenara bırakılmalı. Bu nedenle Volkan'ın tepkisine bir insan olarak hak veriyorum. Dolayısıyla kritik bir karşılaşma öncesinde psikolojik olarak kötü etkilenmiş bir oyuncunun oynanaması çok doğru. Ceza almamak adına stada tekrar geri dönmesini de oldukça yerinde buluyorum."

'Çözüm İngiltere'de'

"Futboldan sorumlu bütün bu kişi ve kurumların şapkalarını önlerine koyarak kendilerine, 'Biz ne yaptık, ne yanlış yaptık da şartlar bu hale geldi!' demesi lazım. Konu yalnızca Volkan'la bir seyirci arasında yaşanan bir olay değil. Önümüze örnek olarak koyabileceğimiz bir İngiltere Ligi var. Orada da yaşanan bir facia sonrasında ülke başbakanı duruma el koyarak futbolda devrim yapmış ve zevkle izlediğimiz bir Premier Lig yaratmıştı. Hiçbir şey yapamıyorsanız Amerika'yı yeniden keşfetmeyin, yıllar önce bir başbakanın yapmış olduğu planlamayı ülkemize adapte edin yeter."

'Dayak olayından farklı'

"Volkan'la maçtan sonra görüşmedim. Ancak benim Fenerbahçe'de yaşadığım kulüp içi bir olaydı. Bu ise milli takımda yaşanmış bir şey ve o nedenle oldukça farklı. Milli formayı giyen futbolcunun hangi takımda oynadığı hiç önemli değildir. Önemli olan Ay-Yıldız'ı giymeyi hak etmiş bir kişiye saygı gösterilmesidir. Küfür, milli futbolcuya yapılan en büyük saygısızlık. Benim yaşadığım olayla bunu kıyaslamak mümkün değil. Benim başıma gelen durum nasıl kulüplerde bazı şeylerin düzelmesi açısından bir adım olduysa umarım bu da milli takım bazında bir adım olur."

'Evli barklı adam ne yapsın!'

Volkan'ın yaptığına insani olarak hak veriyorum. Evli barklı, çoluk çocuk sahibi insana böyle küfür edilmesine kimse tahammül edemez. Bunları normal olarak görüyoruz ancak normal değil. Medeni, biraz spor kültürü oturmuş toplumlarda protesto şekilleri çok farklıdır. Eğer bu durumun önüne geçilmezse çok daha vahim durumlarla karşılaşılabilir."

'Ceza sözkonusu olmamalı'

"Volkan'a bu nedenle ceza verilirse en büyük yanlış yapılmış olur. Bu olaylara çanak tutarsınız. Kural kitaplarında çok şeyler yazılır, ancak bunlar çoğu zaman uygulanmaz. Bu da öyle bir durum. Dolayısıyla verilen cezayla milli takım futbolcusuna edilen küfüre prim tanımış olursunuz. Dün Volkan'a küfür edenler yarın başka yerde başka kişilere küfür ederler."

'İstanbul'u unutsunlar!'

"Herhalde bu maç İstanbul'da oynanan son milli karşılaşma olur. Bana göre milli takımın kendine ait bir stadı olana kadar, bundan sonra İstanbul'da maç oynanmamalı. Maç sonrasında yaşananları ise ancak televizyonların aktardığı kadar biliyoruz. İçeriğine tam olarak hakim değilim. Maçtan önce zaten bir gerginlik olmuş karşılaşma sonrasında böyle bir ortamın oluşması daha da vahim oldu. Çıkan olayların sorumluları kimse bir an önce tespit edilip cezalandırılmalı."

Batuhan Özdemir - twitter.com/batuhan_ozdemr

Haberin Devamı
YORUM YAZ