MENÜ

Mehmet Demirkol: 'Dörtlü orta saha kazanır'

Yazarımız Mehmet Demirkol, Galatasaray'ın Dortmund karşısında nasıl oynaması gerektiğini analiz etti.

Mehmet Demirkol: 'Dörtlü orta saha kazanır'

Denge oyunu oynarsanız Borussia çok tehlikeli bir direkt takıma dönüşüyor. Karşısında durmak Arsenal için dahi kolay olmadı. Olcan, Melo, Selçuk ve Hamit'ten kurulu dörtlü bir orta saha önlerinde Sneijder ve Burak'la oynamak dışında bir yöntem kurtarmaz.

Dortmund'da bu sene en dikkat çeken yön, savunmada yaptıkları korkunç hatalar. Son Köln maçında 2. bölgeye geçerken Vogt'a kaptırdıkları topa savunmanın yetişemeyişi, bunun da ötesinde nerdeyse paralize olup açtıkları
koridor golü zorla getirdi. Weidenfeller de ikinci goldeki hatasından da anlaşılacağı üzere son derece formsuz olunca neredeyse kendi kendilerine golü yediler. Bu, Galatasaray'ın kesinlikle üzerine gitmesi gereken bir durum.

Defansta istikrar yok

Savunma ve önliberoda bir türlü istenen sabit kadro ve formu yakalayamadılar. Sürekli sakatlıklar Hummels ve Sabotiç'i form olarak geri düşürdü. Schmelzer'in sakatlığında sol bekte Grosskreutz oynadı. Geçen yıllarda Dortmund'u farklı kılan hızlı çıkışlardaki becerilerinin yanında geri dönüşlerdeki etkinlikleriydi. Bu yıl burada korkunç bir durum var.

Maçları kaybetseler de...

Ancak şu da bir gerçek ki, oyun mantalitelerinde çok fazla bir değişim yok. Lewandowski kaybı önemli olsa da Kagawa, Immobile, Mikhitaryan, Abomeang, Ramos, Grosskreutz ve özellike Reus'tan 4'üyle son derece akıcı bir hücum gücünden bahsediyoruz. Bundesliga'da kaybettikleri maçlarda da galibiyete genelde onlar yakındı. Köln'ün uyguladığı ceza sahası içi derinlikli savunmaya rağmen gollük şansları buldular ama değerlendiremediler. Bugüçleri hala yüksek.

Keşke dışarıda olsaydı

Açık söylemek gerekirse ilk maçı dışarıda oynamak Galatasaray için daha iyi olabilirdi. Çünkü çoklukla gömülü savunmayla derinlik yaratıp, arasıra da önliberolara baskıyla Dortmund'u zorlamak mümkün. Ancak denge oyunu oynarsanız Borussia çok tehlikeli bir direkt takıma dönüşüyor. Karşısında durmak Arsenal için dahi kolay olmadı. Özellikle Reus'un nispeten açık oyunlara karşı dünyadaki en iyi yaratıcı forvetlerden biri olduğunu unutmamak lazım.

Baskı bile yapılamaz

Prandelli bu maçta mutlak orta saha tandemine dönmeli. Olcan, Melo, Selçuk ve Hamit'ten kurulu dörtlü bir orta saha önlerinde Sneijder ve Burak'la oynamak dışında bir yöntem kurtarmaz. Yoksa Melo yine stoperlerin arasına kaçacak ve orta sahada geniş bir alan ortaya çıkacak. Bu şekilde ne Dortmund'a baskı yapılabilir, ne de savunmada derinlik sağlanır. Prandelli 4-4-1-1'e en azından bu maçlık dönmeli.

Mehmet Demirkol

Haberin Devamı
YORUM YAZ