MENÜ

"Maçta futbol dışında her şey yaşandı"

Arnavutluk Futbol Federasyonu Başkanı Armando Duka, Arnavutluk-Sırbistan maçında yaşanan olaylara ilişkin, "Bu maç sadece Sırp futbolu için değil, Avrupa ve dünya futbolu açısından da unutulmayacak gecelerden biriydi" dedi.

"Maçta futbol dışında her şey yaşandı"

Arnavutluk Futbol Federasyonu Başkanı Armando Duka, AA’ya yaptığı açıklamada, Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Sırbistan ile Arnavutluk arasında geçen hafta oynanan ve çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen karşılaşmanın sadece futbol için değil, iki ülke ilişkileri için de çok önemli olduğunu vurguladı.

Maç boyunca Arnavutluk’a nasıl sağ salim döneceklerini düşündüğünü anlatan Duka, şunları kaydetti:

"Karşılaşma sırasında Belgrad’dayken çoğu kişinin milliyetçi davranışları, şiddet çağrıları, hatta katil bakışları altında düşündüğüm tek şey, takım oyuncuları ile sağ salim ülkeye dönebilmek oldu. O gece yaşananlar olağan dışıydı. Hangi takım galip gelir veya kaybeder diye hiç düşünmedim. Maçın üzerinden birkaç gün geçti, artık kendi ülkemizdeyiz ve bazı şeyleri daha sakin düşünebiliyoruz. Dilerim disiplin komisyonu doğru kararı verecektir. Bu kararın da oluşan atmosferi iyiye doğru etkilemesini umut ediyorum."
Duka, olaylı maçta, futbol dışında "her şeyin yaşandığını" vurgulayarak maçın tekrarlanmasına yönelik bir kararın alınmayacağını düşündüğünü söyledi.
Arnavutluk Milli Takımı futbolcuları ile hakeme şiddet uygulandığını ifade eden Duka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gece birkaç dakika boyunca futboldan başka her şey yaşandı. Oyuncuların üzerinde şiddet uygulandığı ve hayati tehlikenin olduğu bir ortamda takımımız maça devam edemezdi. Hakem de o şartlarda hakemlik yapamazdı. Bu durumda önemli olan iki takımdan hangisinin diskalifiye olacağı değil, maçın yarıda kesilmesine sebebiyet verenlerin yargılanmasıdır. Önemli olan Sırbistan’ın hatalarını anlaması ve onları düzeltmesidir. Maalesef, Sırbistan tarafından bu yaşananların düzeltilmesi ve iyileşmesi konusunda bir girişim görmüyorum. Karşılaşmadan bir gece sonra basından öğrendiğim kadarıyla orada yine benzer şeyler olmuş ve Arnavut bayrakları yakılmıştır. O şartları yakından gördüğüm için buna sebep olaylar ceza almalı ve Arnavutluk da bu maçı kazanmalıdır."

"Oyuncularımız hala şokta ve çok üzgünler"


Duka, Arnavut futbolcuların Sırbistan maçı öncesinde rakibine saygı duymasına ve karşılaşmaya sportmence yaklaşmasına rağmen yaşananlar nedeniyle üzüntü duyduklarını belirtti.

Karşılaşma öncesinde maçın futbol kurallarına saygı gösterilerek oynanması yönünde oyuncularla konuştuklarını aktaran Duka, "Maç yarıda kesilince, soyunma odalarında ve sonraki tüm süreçte takımın yanındaydım. Soyunma odasındayken maçın resmi yetkilileri, takım kaptanımız Lorik Cana’nın yanına gelerek maça devam edip edemeyeceklerini sordu. Cana da oyuncuların durumu ve güvenlik açısından ortamın uygun olmaması nedeniyle hakeme, karşılaşmaya devam edemeyeceklerini belirtti. Oyuncularımızla maçın ardından sonra da sürekli irtibat halindeyiz. Hepsi hala şokta ve gerçekten çok üzgünler" şeklinde konuştu.

Duka, maçın ardından Sırbistan Futbol Federasyonu’nun siyasi nedenlerle olayı farklı noktalara çekerek maniple etme girişiminde bulunduğunu da ifade etti.
Sırbistan Futbol Federasyonu’nun olayları çıkartanları cezalandırmasını beklediğini kaydeden Duka, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Stadyumdaki Sırp taraftarlar, ’Arnavutları öldürün, onlardan kimse canlı kalmasın’ şeklinde sloganlar atıyordu. Maçın ardından öyle haberler okudum ki, inanamadım. Haberlerde Sırp taraftarların bu olaylar sırasında stadyumda yerlerinde oturdukları ve herhangi bir şey yapmadıkları söyleniyor. Bu tamamen bir komedi. Sırplar ne kadar gizlemeye çalışsa da dünya Sırp taraftarların yaptıklarını gördü. Komisyonun verdiği karar da adil olmalı. Futbol, çıkarttıkları olaylar nedeniyle global ölçekte tanınan ve o gece sahaya giren kişilerin eline bırakılmamalı. Sırp holiganı İvan Bogdanov, diğer ülkelerin sembollerini aşağılaması nedeniyle bir serseri olarak ünlü oldu."

"Arnavut Milli Takımı, sahada ölmeyi reddetti"


"Arnavutluk Milli Takımı, sahaya geri dönüp maça devam etmeyi değil, sahada ölmeyi reddetmiştir" diyen Duka, ellerindeki tüm kanıt ve raporları bir dosya haline getirdiklerini açıkladı.

Duka, futbolun taraftarlar için oynandığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Maç, Arnavutluk’ta oynansa biz gerekli tedbirleri alırdık ve Sırp taraftarların maça katılmasına engel olmazdık çünkü futbol taraftarsız olmaz. Sırp taraftarların maça gelmemesi, Arnavutlar ile Sırpları daha da uzaklaştırır. Ayrıca, taraftar olarak, gerektiği şekilde onların karşılanması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını da söylemiştim. Sırbistan Futbol Federasyonu’nun, maçın organizasyonu dışında, milliyetçilikten ve şiddetten de uzak kalması gerek. Bazı basın açıklamalarında olanlara bahane uyduruluyor, hatta bazı açıklamalarda bu holiganların federasyon tarafından yönetildiği söyleniyor. Sırp Futbol Federasyonu ve UEFA’nın üzerine düşen, sporseverlere, oyuncu ve hakemlere temiz futbolu sunmaktır."

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ