MENÜ

Kürşat Çavuşoğlu görevini bıraktı

Masa tenisinde tarihinin en başarılı dönemini yaşayan Antalya'nın başarılı Masa Tenisi Federasyonu İl Temsilcisi Diş Hekimi Kürşat Çavuşoğlu görevini bıraktı.

Kürşat Çavuşoğlu görevini bıraktı

Bu istifa olayı spor kamu oyunda şaşkınlık yarattı. Çavuşoğlu, Spor tesisi fakiri Antalya'da masa tenisinin tanıtılması, gelişmesi ve yaygınlaşmasını, Çocuklarımızın ve gençlerimizin modern bir ortamda, çağdaş tesislerde spor yapmalarına imkan sağlanması için verdiği inanılmaz mücadele ve çalışmaları takdire şayandır.

Dünya şehri Antalya’nın spor tesisi ve komplekslerinin yetersizliği ile ilgili 2010’de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Gençlik ve Spor Bakanı, Antalya Milletvekilleri ve Antalya Valisi’ne “Spor Salonu Olmayan Şampiyonlar!” başlıklı yazıyı göndermişti. Çavuşoğlu yazısında herkese şu soruyu soruyordu; “Dünya şehri diyoruz, ama insanları spora yönlendirmek için spor tesisleri ve komplekslerimiz yok. Antrenman yapacağımız bir spor salonumuz olmadan geleceğin alt yapısını, kaliteli ve yetenekli sporcularını nasıl yetiştireceğimizi bir bilen var mı?”

Spor uygarlığın temel ölçütlerinden biridir. Bir ülkenin insanları sportif etkinliklere katılma oranı gelişmişlik göstergelerindendir. Ülkelerde sporun ileri seviyeye ulaşmasında spor tesislerinin önemi büyüktür. Spor tesislerinin yaygınlaştırılması ve halkın kullanımına açılması bu yönden büyük önem taşımaktadır.

Çavuşoğlu’nun hedefi ve hayali büyüktü, masa tenisi sporunu önce Antalya’da, sonra Türkiye ve ulusalar arası arenada hak ettiği yere getirmekti. Sporda alt yapıya küçük yaşlardan başlayarak spor eğitimine önem verilmesi, spor alanlarının çoğaltılarak, Antalya’nın her köşesine yaygınlaştırılması, sağlıklı çalışma ortamı, bilimsel, sistemli ve ekip çalışmasına inanıyordu. Siz ortak bir amaç için birlikte çalışınca başarı zaten kendiliğinden gelir diyordu. Hep inandığı doğruları yaptı, hiçbir zaman ödün vermedi.

Diş Hekimi olarak muayenehanesinde Masa Tenisi Federasyon İl Temsilciliği görevi nedeniyle hastalarını bile ikinci plana iterek randevularını erteleyip Antalya’da masa tenisini nasıl daha yukarı çıkarabiliriz ve marka yaparız anlayışını ön planda tutuyordu Çavuşoğlu. Ayrıca Türkiye’de sporun gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmesi için Çağdaş bilgilerle donatılmış nitelikli spor öğretmeni, antrenör ve vizyon sahibi spor yöneticilere ihtiyaç olduğunu hep vurguluyordu.

Çavuşoğlu, dürüstlüğü, fedakarlığı, nezaketi, mütevaziliği, beyefendi duruşu, yapıcı ve olumlu yaklaşımı, etik değerlere verdiği önem, insana ve rakiplerine duyduğu saygı, onlarla kurduğu sıcak ilişkilerle tüm spor camiasında takdir toplamış, taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanmış, genç kuşaklar için örnek teşkil eden, çok büyük özveriler ve başarılar ile süslenmiş ve spora adanmış bir hayat yaşamış örnek bir kişiliktir.

Çavuşoğlu, görev yaptığı sürede, Antalya altın dönemini yaşadı ve sayısız başarılara imza atıldı. Antalya, Türkiye masa tenisi liglerinde şampiyon olmuş ve çok büyük başarılara imza atmıştır.
Antalya Özel Toros Yağmur Anadolu Lisesi Kadın Masa Tenisi Takımı Türkiye Gençler Liseler Arası Masa Tenisi Şampiyonası'nda iki Türkiye birinciliği ve bir Türkiye ikinciliği elde etmiştir. Antalya Özel Toros Yağmur Anadolu Lisesi Dünya Liselerarası Masa Tenisi Şampiyonası'nda Türkiye’yi Çek Cumhuriyeti ve İtalya’da temsil etmişlerdi.

Antalya’nın Kemer ilçesinde 21-22 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılan Türkiye Kupası (B) Grubu yarışmalarında Antalya Rixos Spor Erkek Masa Tenisi Takımı final oynadı.

Antalya’nın Kemer ilçesinde 2-6 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen Üniversitelerarası Masa Tenisi Türkiye Şampiyonası’nda Akdeniz Üniversitesi Kadın Masa Tenisi Takımı Şampiyon oldu. Aynı şampiyonada Teklerde ise Şulenur Tosun final oynadı. Akdeniz Üniversitesi’ni temsil eden oyuncuların tamamı Antalya’da alt yapıdan yetişen oyunculardır.

Türkiye Masa Tenisi Federasyonu'nun 2013-2014 faaliyet programında yer alan Türkiye Profesyonel Masa Tenisi 2. ligi 4. Etap müsabakaları, Gaziantep Şahinbey spor Salonu’nda 16-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapıldı. Kürşat Çavuşoğlu’nun kaptanlığını yaptığı Antalya Rixos Spor Erkek Masa Tenisi Takımı 2013’de Türkiye Masa Tenisi Terfi Lig’i müsabakalarında dereceye girerek 2.Lig’e yükselmişti, tarihinde ilk kez mücadele ettiği Türkiye 2. Ligi’nde 16 takım arasından ikinciliği elde ederek Türkiye 1. Ligi’ne yükseldi. Böylece Antalya’nın Türkiye 1. ligdeki takım sayısı 3’e çıkmış oldu.
İstanbul Kuruluşlararası Masa Tenisi Spor Derneği tarafından 12.si düzenlenen Kuruluşlararası Açık Masa Tenisi Şampiyonası 29-30-31 Mayıs 01 Haziran 2014 tarihlerinde İzmir-Çeşme Kapalı Spor
Salonunda yapıldı. 17 ilden gelen 53 takım ve 230 lisanslı sporcunun katılımı ile yapıldı. Bu şampiyonada Antalya’yı temsil eden ICF AİRPORT Erkek Masa Takımı final oynadı.

2013 yılında Antalya Halk Eğitim Spor Yönetimi, Türkiye Süper Ligi’nde oynayan Antalya Halk Eğitim Spor'un Kadın Masa Tenisi şubesini skandal niteliğinde bir kararla kapatma kararı aldı. Antalya Halk Eğitim Spor, 4 yıl içinde büyük bir başarı sergileyerek Terfi Lig'den Süper Lig'e yükselen Kadın Masa Tenisi şubesini kapatması tüm camiada şok etkisi yarattı. Çünkü takım, Türkiye liglerinde şampiyon olmuş ve çok büyük başarılara imza atmıştı. 2009 yılında Afyon’da düzenlenen Türkiye Masa Tenisi Terfi Lig’i müsabakalarında Halk Eğitim Spor Kadın Masa Tenisi Takımı Türkiye şampiyonu olarak 2.Lig’e yükselmiş. 2010 yılında Türkiye 2.Lig şampiyonluğunu elde ederek 1.Lig'e yükselmeye hak kazanmış. 2011–2012 sezonu Türkiye 1. Lig müsabakalarında göstermiş olduğu üstün performans ile Lig’i 2. bitirerek Türkiye Süper Lig’ine çıkma başarısını göstermişti. Antalya’nın altyapısından yetişen bu altın kızlar, Halk Eğitim Spor’u amatör ruhla (gönüllü) temsil ediyordu. Antalya’nın gururu bu altın kızlar bir anda kendilerini kapının önünde buldu. İşte amatör sporculara verilen değer ortada! Bu zihniyet olduğu sürece, Türkiye’de spor ileri gider mi?

Sporun çeşitli dallarında elde ettiğimiz uluslararası başarılar hepimizi gururlandırmakta, ülkemizin adını dünyaya duyurmaktadır. Dünya çapındaki başarılar milletimize büyük coşku yaşatmaktadır.
Çavuşoğlu, küçük yaşlarda Türkmen kenti Kerkük’te başladığı spora "büyük bir tutkuyla" bağlı kaldı. Küçük yaşlarda kazanmaya başladığı başarılara, her seferinde bir yenisini ekledi. Irak Genç Milli Takımı’nda oynadı, Onlarca ulusal ve uluslararası şampiyonluklar kazandı.

Kürşat Çavuşoğlu, 13-17 Aralık 2013 tarihlerinde Şarm El-Şeyh’de düzenlenen Mısır 14. Uluslar arası Veteran Masa Tenisi Turnuvasında madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu, ayrıca Çavuşoğlu, turnavanın süprizi ve en iyi oyuncusu seçildi.

Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda, masa tenisi dalında teklerde Türkiye’ye üst üste 3 kez dünya şampiyonluğu kazandırdı. 2012 (Türkiye), 2013 (Hırvatistan) ve 2014 yılında(Avusturya) bu turnuvayı 3 kez üst üste kazanan ilk başarılı erkek masa tenisçi oldu.

Avusturya'nın Wels kentinde 21-28 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan şampiyonada hem tekler hem de çiftlerde iki altın madalya kazandı. Çavuşoğlu, Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda bugüne kadar Türkiye’ye 5 altın ve 1 gümüş madalya kazandıran ilk isim oldu.

Dünyanın dört bir yanından usta oyuncuların katıldığı 20. Uluslararası Veteran Masa Tenisi Açık Turnuvası 29 Eylül-03 Ekim 2014 tarihleri arasında Antalya Kemer’de yapıldı. Mini bir dünya şampiyonası niteliğinde olan bu turnuvaya 29 ülkeden 110 kadın toplam 418 masa tenisçi katıldı. Bu masa tenisçisiler arasında Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları kazanmış oyuncular da vardı. Türkiye adına turnuvaya katılan Kürşat Çavuşoğlu ve İsmail Hakkı Özçelik 50 yaş üstü çift erkeklerde şampiyon oldu ve Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.

Avusturya’yı fethetti! Türkiye’nin adını bütün dünyaya duyurdu, tanıttı ve alkışlattı. 2012’nin Spor “En”leri belli olurken, listede Kürşat Çavuşoğlu kendisine en iyiler arasında yer edindi ve “Yılın hekimi” seçildi. 4 ülkenin (Irak, Türkiye, Danimarka ve İsveç) liglerinde masa tenisi oynamış ender sporculardan biridir.

Çavuşoğlu, İstanbul Tenis Eskrim Dağcılık (TED) Spor Kulübü’nün masa tenisi takımında 9 yıl oynadı. TED Spor Kulübü’nün masa tenisi takımında oynarken Türkiye Masa Tenisi Terfi Lig’i müsabakalarında şampiyon, 3. Lig’de şampiyon, 2. Lig’de şampiyon, 1. Lig’de ikinci olarak Türkiye Süper Ligi’ne yükseldi.

Daha sonra Medical Park Antalyaspor Kulübü’nde 10 yıl hem formasını giydi hem de takımın kaptanlığını yaptı. Medical Park Antalyaspor Kulübü için ter dökerken, Medical Park Antalyaspor Türkiye Masa Tenisi Terfi Ligi müsabakaları, 2. Lig, 1. Lig’de ise Türkiye ikinciliği elde edilerek Türkiye Süper Ligi’ne yükseldi.

Bu kadar başarılı çalışma, şampiyonluklar, çaba ve hizmeti dünyanın başka bir yerinde başka biri yapsa herhalde heykelini dikerlerdi. Ama ülkemizde gerçek çalışanlara ödül verilmesi pek sık olmaz ve değerleri de pek bilinmez!

5 yabancı dil konuşan, 9.5 yıl yurtdışı (Avrupa ve Kuzey Amerika) deneyimi, bilgili, ufku geniş, eğitimli ve vizyon sahibi bir insan olan Çavuşoğlu’nun görevi bırakması, Antalya adına büyük kayıptır. Sizce de kayıp değil midir?

Nail Kartal

Haberin Devamı
YORUM YAZ