MENÜ

Görme engelli atletin hedefi yeni şampiyonluklar

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 1500 metrede altın, 400 metrede gümüş madalya kazanan görme engelli atlet Semih Deniz, rehavete kapılmak istemediğini belirterek, kendisine yeni hedefler koyduğunu söyledi.

Görme engelli atletin hedefi yeni şampiyonluklar

Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü sporcusu milli atlet Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora nasıl başladığını ve başarı öyküsünü anlattı. Küçük yaşlarda kendisine halk dilinde "tavuk karası" olarak da bilinen "retinitis pigmentoza" hastalığı teşhisi konulduğunu belirten Semih Deniz, önceleri gece görme kaybının olduğunu, ancak yaşıyla birlikte hastalığının da ilerleyip görme yetisini kaybettiğini ifade etti.

Görme kaybının hızla ilerlediğini öğrenen Deniz, lise öğrenimini yarıda bırakıp hayata küstüğünü dile getirerek, "Görme engellilerle bir araya geldiğimde kendimden çok daha kötü durumda olanları gördüm ve bir şeyler yapmaya karar verdim. Şu an açık lise öğrenimine devam ediyorum. Spor yaparak hayata tutundum" dedi.

Dört yıldır Ankara’da, uzakta yaşadığı ailesinin yönlendirmesiyle atletizme başladığını ifade eden Semih Deniz, önceleri az görenler grubunda "B2" yarıştığını, ancak hastalığın ilerlemesiyle şu anda "B1" adı verilen, hiç göremeyenler kategorisinde mücadele ettiğini söyledi. Işığı çok az sezebildiğini belirten milli atlet, "Bu hastalığın maalesef tedavisi yok. Zaten hastalığın tedavisi varsa görme engelli sporcusu olarak kabul edilmiyorsun" diye konuştu.

Deniz, profesyonel sporcu kimliğiyle katıldığı özel, ulusal ve uluslararası turnuvalarda 4 yılda 200 madalya kazandığına dikkati çekerek, "Galler’in Swansea kentinde düzenlenen IPC Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede altın, 400 metrede ise gümüş madalya kazandım. Madalya koleksiyonuma 2 madalya daha ekledim" ifadelerini kullandı.

Nazara gelmek istemiyor

Deniz, başka kulüplerde de forma giydiğini, ancak en iyi imkanı, artık ailesi gibi gördüğü Çankaya Belediyesi Kulübü’nde bulduğunu belirterek, Kulüp Başkanı Yusuf Sayyiden’i "baba" olarak gördüğünü dile getirdi. Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç yaşta ailemden ayrılıp, başka bir şehirde hayat kurmak zorken görme engelli olarak bu durum daha da zor. Yusuf Amca bize hep baba şefkatiyle yaklaştı. Burada bir aile ortamı bulabildim. Bu yüzden bir şeyler başarırken sadece kendi adıma değil, kulübüm adına da kazanmış oluyorum."

Madalya rehavetine kapılmak istemediğini, kendine yeni hedefler koyduğunu vurgulayan Semih Deniz, "Önümde gelecek yıl mayıs ayında yapılacak Dünya Görme Engelliler Oyunları var. Hazırlıklarına şimdiden başladım. En büyük hedefim ise 2016 Rio Paralimpik Olimpiyatları’nda Türk bayrağını göklere çıkarmak, İstiklal Marşı’nı tüm dünyaya okutturmak istiyorum, ancak büyük de konuşmak istemiyorum. Zamanında 2012 Londra Paralimpik Oyunları için büyük konuştum ve dördüncü olunca içimde burukluk kaldı. Çok iyi olduğum zamanlarda sakatlanmıştım. Nazara geldiğimi düşünüyorum, o yüzden büyük konuşmak istemiyorum"

İddialara yanıt

IPC Avrupa Atletizm Şampiyonası öncesinde, basında, gördüğüne dair haberlerin yer almasıyla ilgili de Deniz, "Bir zamanlar gördüğüm ve B2 kategorisinde yarıştığım gerekçe gösterilerek, ’görüyor’ diye iftirada bulunuldu. Bu haberler üzerine şampiyona öncesi moral ve motivasyonum düştü, ancak şampiyona öncesi yapılan kontrollerde Fransız, Alman, Yunan ve İsrail doktorlar tarafından ’hiç göremez’ raporu verildi. Kazandığım madalyaların sevincini bile buruk yaşıyorum. İddialar, federasyon tarafından da yalanlandı. Tazminat davası açacağım" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ