MENÜ

Yepyeni bir macera

Üç turnuva kaçıran Türkiye, EURO2016 yolculuğuna başlıyor. Değişen statüyle grupta ilk iki takım doğrudan, 3. ise Play-Off'la finallere gitme şansı yakalayacak. Bu rakiplerle, en kötü 2. olmamız şart.

Yepyeni bir macera

Ay-Yıldızlılar için yeni bir maraton başlıyor. Yeni bir macera, yeni bir şans demek. Malumunuzdur, Avusturya ve İsviçre 2008’deki şovumuzdan sonra tüm Şampiyonalar’ı TV’den izledik. Brezilya’daki Dünya Kupası Finalleri ise HD kalitesindeydi... Futbolla yatıp futbolla kalkan, bu spora adeta tapan bir toplum olarak hakikaten özledik turnuvaları; Katılsak harikalar yaratıyoruz da, işte bir vize alabilsek, herkes mutlu olacak.

54 takımın 24’ü vize alacak

2010, 2012 ve 2014’ü transit geçmemiz futbolseverleri hayal kırıklığına uğrattı, herkesi bir o kadar da hırslandırdı. Milli takımımızın şanssız üç döneminden haberdar olan UEFA ne yaptı? Başkan Platini ülkesinde gerçekleşecek şampiyonanın bu kez 16 değil, 24 takımla oynanmasına karar verdi. Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse gruplarda mücadele edecek 54 federasyonun neredeyse yarısı Fransa vizesini alacak. Grubu ilk iki sırada tamamlayan ülkeler direkt, üçüncü ise Play-Off’lardan sonra şampiyonaya dahil olacak. Grubumuza baktığımızda Ay-Yıldızlılar’ın bana göre en kötü ihtimalle 2. olarak finallere yürümesi gerekir.

‘Çok zorlu bir grup...’

Peki Türk Milli Takımlar Direktörü Fatih Terim ne demişti bu grup için? “Çok zor!” Kendine göre haklı. O kadar zor ki belki de yine Play-Off’lara kalacağız... Zaten ilk torbadan kuraya katılan takımdan (Hollanda) puan veya puanlar alamıyorsanız, elbette ki tüm gruplar zor. FIFA sıralamasına baktığımızda Çekler bizden çok gerilerde. İzlanda ve Letonya da öyle. UEFA ülke sıralamasında da durum aynı.

Kimse bahane uydurmasın

Biz bu gruptan en kötü ikinci olarak çıkmak zorundayız. Vay İzlanda’da volkan patlamış, vay Kazakistan’a uçuş süresi uzunmuş ya da Letonya’da çim donmuş artık bu bahaneleri kimsenin dillendirmemesi gerekir. Hedefi en yüksekten göstermeliyiz. Çok iyi hatırlıyorum, 2008 finalleri öncesi yapılan grup maçlarında o dönemin asbaşkanı Affan Keçeci, “Bizim hedefimiz gruptan çıkıp finallere katılmak değil. Bizim hedefimiz Şampiyona’da final oynamak” demişti. Bu kadar iddialı olmasını garipsemiş, eleştirmiştim kendisini. Turnuvadaki performansımızdan sonra ise Affan Bey’den özür diledim. Dedik ya, şimdi İzlanda karşılaşmasıyla yeni bir macera başlıyor. Genel Yayın Yönetmenim Necil Ülgen’le konuştuk. Biz her halukarda Fransa’da olacağız. İnşallah hep beraber...

Mehmet Demircan

Finaller Fransa’da

EURO2016’ya ev sahipliği yapmak için çekiştiğimiz Fransa, organizasyonu düzenleme hakkı kazanmıştı. Turnuva 16 Haziran 2016’da başlayacak ve 16 Temmuz’da oynanacak olan final maçıyla son bulacak. Karşılaşmalar Bordeaux, Lens, Lyon, Lille, Marsilya, Nice, Paris, Saint-Denis, Saint-Etienne ve Toulouse şehirlerinde oynanacak. Turnuvaya doğrudan katılacak olan ev sahibi Fransa ile birlikte elemelerden gelecek 23 takım, Avrupa’nın en büyüğü olmak için çekişecek.

Son şampiyon İspanya

Avrupa Şampiyonası son olarak 2012 yılında Polonya ve Ukrayna’nın ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenmişti. Hollanda, Hırvatistan gibi takımların grup aşamasında veda ettiği turnuvanın finalinde, Portekiz’i saf dışı bırakan İspanya ile birlikte Almanya’yı deviren İtalya karşılaştı. İspanyollar, güçlü rakibini Silva, Alba, Torres ve Mata’nın golleriyle 4-0 mağlup ederek peş peşe ikinci defa mutlu sona ulaştı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ