MENÜ

El Clasico!

'Dünya derbisi' diyoruz ama her sene aynı şeyleri izliyoruz. Sözüm ona, Soma'daki 301 şehidin anısına oynanıyor Süper Kupa Finali. Türk futbolunun iki çınarı karşılaşıyor. Tribünler kin, nefret kusuyor. Cezayir'de kafasına taş atılan futbolcunun öldüğü gün, A Milli olmuş oyunculara pet şişe, çakmak, bozuk para yağıyor.

El Clasico!

“Neyse ki saha içi temiz. Futbolcular bu kez çok centilmen” dediğimiz anda rezillikler başlıyor. Biri diğerini tahrik ediyor, diğeri onun üstüne çıkmaya çalışıyor. Hakem seyirci gibi izliyor. Hal böyle olunca futbolcu cezayı kendisi kesmeye çalışıyor! ‘Köpek’ yakıştırmaları havada uçuşuyor, ‘Onlar şikeci’ diye kontra geliyor.

Sonra ne mi oluyor? İngilizler, İspanyollar, İtalyanlar; Fenerbahçe-Galatasaray derbisini anlatıyor! Melo’nun sabıkaları hatırlatılıyor, milli takım kaptanlarından Volkan’a, ‘Ayı’ sıfatı takılıyor. Derbi, Avrupa basınında ancak böyle yer bulabiliyor. Ve o meşhur, “Türk futbolunun marka değeri” sözünü hatırlıyoruz, acı acı tebessüm ediyoruz.

İşte Dünya Derbisi

Fenerbahçe-Galatasaray mücadelesi ilk kez bu kadar yankı uyandırdı. Ancak sahadaki oyun değil futbol dışı olaylar dünya basınının dikkatini çekti. Maçın sonucundan çok Volkan-Melo ikilisi konuşuldu, haberler alaycı bir üslupla yazıldı.

Yeni sezon öncesi tüm futbolseverlerin heyecanla beklediği Süper Kupa Finali sahadaki futboldan çok olaylarıyla konuşulurken, dünya basını da yaşananlara geniş yer ayırdı. Türkiye'nin iki büyük kulübü Fenerbahçe ile Galatasaray'ın maçlarının yalnızca sonuçlarına internet sitelerinde ya da gazetelerinde ufak yer veren dünya medyası, Volkan Demirel ile Felipe Melo arasında yaşananlar sonrasında derbinin üzerinde daha çok durdu! Penaltı atışları sırasında Fenerbahçe'nin kalecisi Volkan'ın, vuruşunu gole çeviremeyen Melo ile o anlarda yaşadıkları birçok yerde görüntülü olarak verildi. Son dönemde derbilerimize hiç yer vermeyen İngiliz basınından Daily Mirror ise Volkan'ı hedef aldı.

Mirror'dan Ayı benzetmesi

"Ayı Volkan Demirel, Türkiye Süper Kupası'nda unutulmayacak bir geceye imzasını attı" başlığını atan gazete, "Eğer bir penaltı kaçırırsanız, rakip kaleciden en son beklediğiniz hareket bu olurdu" yorumunu yaptı. Mirror ayrıca, kullandığı 'Ayı' kelimesi için de, "Ayının, Volkan'ın lakabı olmadığını biliyoruz. Ancak Türkiye'de ona bu şekilde küfür ediliyor. Bu yüzden özür dileriz" açıklamasını yaptı.

Herkes onları konuşuyor

Daily Mail, "Fenerbahçe, Galatasaray'ı penaltı atışlarında devirdi. Volkan, Melo'nun kaçırdığı vuruşun ardından Brezilyalı’nın üzerine uçtu" diye yazdı. Hollanda'dan De Telegraaf, "Volkan, Melo'nun kaçırdığı penaltıya aşırı bir tepki verdi. Hakemin araya girmesiyle, olay büyüdü" ifadesini kullandı. İspanyol Marca Gazetesi'nin sitesinde de Volkan'ın ismi Vulkan diye yazılırken, "Vulkan, kaçan penaltı sonrası Melo'yla dalga geçti" denildi. Brezilya'dan Globo Esporte'de de, "Melo, penaltı sonrasında Volkan'la kavga etti" başlığını kullandı.

Zor sponsor bulursunuz

Volkan allak bullak olmuş, kuralsız, kaotik Türk futbolunun uç noktalarından biri. Sahaya atılan onca şey, maçın oynanmasını imkansız kılan bir zemin, çok kötü, eyyamcı bir hakem ve stada girmesi yasak olan 2 başkan. Volkan da bu garip düzenin en uç noktasında bir figür. Cinsel organını gösteriyor. Rakibe köpek diyor ve zehirlemekle tehdit ediyor. Daha maç bitmeden kazanmış gibi sevinip rakibin olduğu yere koşuyor. Yani kendisini kaybediyor. Gün geçtikçe bu figürler artıyor ya da davranışlar iyice abartılı oluyor. İşin kötüsü bu camialar tarafından destek görüyor. Beğenmeyenler bile 'ama onlar da bunu yaptı' diyor. Gerçek olan şu: Kulüpler bu tip davranışları yapan kendi unsurlarını cezalandırmadıkça sorun çözülmeyecek. Ve bunun olması da mümkün görünmüyor. Bu durumun doğal sonucu iyi Fenerbahçeli ve Galatasaraylılar'ın azınlıkta kalması. Çoğunluk kulüp faşisti oldu ya da futbolla ilgilenmiyorlar. Böyle giderse değil forma sponsoru maçı yayınlayacak kanal bulunamayacak. Farkında değiller.

Mehmet Demirkol

Haberin Devamı

***

İkisine de 10 maç!

Yıllardır aynı sorunları yaşıyoruz fakat son dönem Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki kutuplaşma Türk Futbolu’na daha büyük zararlar vermeye başladı. Soma yararınaymış, yüzlerce vatandaşımızı kaybetmişiz, onlarca çocuk yetim kalmış, ülke yasta falan kimsenin maalesef umrunda değil! Yine sahaya atılan yabancı maddeler ve tertemiz geçen maçın sonunda “Ben senden daha büyük kabadayıyım” naraları... Bir tarafta Türk Milli Takım kalecisi, diğer tarafta Sarı-Kırmızılı taraftarların sevgilisi; önceki gece yaşanan çirkinlikleri tartmak ve yargılamak yerine sonuca gitmek daha iyi olmaz mı beyler! Basacaksın 2’sine de 10 maç cezayı bakalım tekrarlıyorlar mı? Tekrarladıklarında 20 maç! Kameralar kurulmuş, tespit edeceksin o vakit holiganları, ömür boyu men edeceksin, edeceksin ki artık aynı sahneleri tekrar tekrar izlemeyelim. Eee peki, var mı bunları uygulayacak delikanlı federasyon; bekleyip görelim!

Mehmet Demircan

Haberin Devamı

***

Sakin ol!

Volkan'ı uzun yıllardır tanıyorum. Tribünden gelen çok iyi bir Fenerbahçeli. Milli takıma da Sarı- Lacivertliler'e de büyük katkılarda bulunmuştur. Ancak son zamanlarda kendisine ve ailesine inanılmaz ağır küfürler yağdırılıyor. Burada Volkan'ın hatası yok mu? Tabii ki var. Ancak hatasız kul olmaz. Bu kadar ağır tahrikler, küfürler bir yerde patlak veriyor. İki yıldır Galatasaraylı Melo, Fenerbahçeli oyunculara takmış durumda! Melo Arena’da Emre, Manisa'da da Volkan'ı hedef aldı ve görevini yerine getirdi. Volkan da hata yapmış olabilir ama geriye baktığımızda Volkan'a büyük haksızlık yapılıyor. Oyuna gelme Volkan diye uyarıyorum.

Yusuf Dursun

***


Bu işin cezası olmalı

Galatasaray taraftarlarının aşırı provokasyonlarına rağmen penaltı atışlarına kadar gayet soğukkanlı davranışlar sergileyen Volkan Demirel, "İşte bu" deneneceği anda Melo'nun penaltısından sonra her şeyi berbat etti. Saatli bomba gibi patlayıp, Melo'nun üzerine sportmenlik dışı bir davranış sergileyerek, o sakin ve kararlı duruşunu yerle bir etti. Tabii bununla da yetinmeyip, hakemin görüş alanının dışında yapmış olduğu el hareketleri ve sonrasındaki açıklamalar, kesinlikle cezayı gerektirir. Şiddeti bitireceğiz diye iddialı açıklamalarda bulunan TFF, bu işten sonuç almak istiyorsa Volkan'ın saha içerisinde ve maç sonrasında yapmış olduğu açıklamalara ceza vermelidir. Bu da en az 4 maç olmalıdır.

Haberin Devamı

Serdar Tatlı

YORUM YAZ