MENÜ

İki işçi takımının yolu Avrupa kupalarında kesişti

Demir ve çelik işçilerince 46 yıl önce kurulan Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi play-off turunda kendisi gibi işçi kentinin takımı Saint-Etienne'yle karşılaşacak.

İki işçi takımının yolu Avrupa kupalarında kesişti

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı doğrultusunda spor faaliyetlerinin hız kazanmasıyla dönemin Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürü Azmi Tılabar tarafından D.Ç. Gençlik Kulübü kurularak Kardemir Karabükspor’un temeli atıldı.

Haberin Devamı

Türk sporunda 1938’den itibaren adını duyurmaya başlayan Karabük’te kurulan futbol takımının kadrosunu fabrika işçileri oluşturdu, antrenörlüğünü de İngiliz mühendis Mr. Lain yaptı.

1960’lı yıllara kadar amatör kümelerde başarılı grafik çizen Karabükspor, kırmızı-mavili, demir ve çelik logolu amblemiyle 1969-70 sezonunda Türkiye 3. Ligi Beyaz Grubu’nda profesyonel lige adım attı.

Süper Lig’de 7. sezon

Kırmızı-mavili işçi takımı, 1993-1994, 1997-1998, 1998-1999, 2010-2011, 2011-2012 ve 2012-2013 ile bu sezon Süper Lig’de mücadele etme başarısı gösterdi.

Geçen sezon, Süper Lig’de kulüp tarihindeki başarı rekorunu kıran, ligi 50 puanla 7. tamamlayan Teknik Direktör Tolunay Kafkas yönetimindeki kırmızı-mavililer, Türkiye Kupası’nda çeyrek finalde elendi ve UEFA Avrupa Ligi biletini son anda kaçırdı.

Haberin Devamı

Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA), Sivasspor ve Eskişehirspor kulüplerine disiplin soruşturması sonunda organizasyonlarından bir yıl men etmesi üzerine Karabük ekibine, Avrupa kapıları aralandı.

Tarihinde ilk defa Avrupa kuplarında oynama şansı yakalayan Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Norveç’in köklü takımlarından Rosenborg’u eleyerek play-off turuna yükseldi.

Maçlarını 14 bin kişilik Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu’nda oynayan Karabük ekibinin play-off turundaki rakibi, Fransa’nın Saint-Etienne takımı oldu.

Saint-Etienne

Karabük ekibi gibi 1800-1926 yıllarında ağır sanayileşme hamlesi dolayısıyla işçi nüfusu artan Saint-Etienne’de 1919’da kurulan futbol takımının geçmişi başarılarla dolu.

Fransa’nın en köklü ve başarılı kulüpleri arasında bulunan ve kentin adını alan Saint-Etienne, ülkesinde 10 şampiyonluk yaşadı ve UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası’nda final oynadı.

Kadrosunda milli oyuncu Mevlüt Erdinç’i de barındıran yeşil-beyazlılar, maçlarını 40 bin kişi kapasiteli Geoffroy-Guichard Stadı’nda oynuyor.

Fransa Birinci Futbol Ligi’ne iyi başlangıç yapan Saint-Etienne, ilk haftayı milli futbolcu Mevlüt Erdinç’in golleriyle 2-0 galip tamamladı. Mevlüt Erdinç, Guingamp deplasmanında birisi penaltıdan olmak üzere iki gol attı.

Haberin Devamı

İlk maç Karabük’te

İki işçi takımı arasındaki ilk maç Karabük’te oynanacak.

Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda 21 Ağustos Perşembe günü 20.00’de başlayacak karşılaşmayı Polonyalı Barcin Borski yönetecek.

Rövanş maçı ise 28 Ağustos’ta Saint-Etienne’de yapılacak.

"Sahada elimizden geleni yapacağız"

Kulüp Başkanı Mustafa Yolbulan, AA muhabirine Avrupa’da ülkelerini başarıyla temsil etmek istediklerini söyledi.

Tarihlerinde ilk defa Avrupa Kupası maçına çıktıklarını ve bu maçta Norveç’in Rosenborg takımını elediklerini hatırlatan Yolbulan, "Kurada şimdi bize yine Rosenborg gibi Avrupa tecrübesi çok olan bir rakip çıktı. Bizim gibi bir işçi takımı ancak geçmişi başarılarla dolu rakiple mücadele edeceğiz. İşçilerimizin dualarını yanımıza alarak sahada elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Saint-Etienne’i eleyerek gruplara kalmak için çalışacağız" diye konuştu.

YORUM YAZ