MENÜ

"All-Star'ı istiyorum"

NBA'deki gururumuz Ömer Aşık, bu yıl New Orleans Pelicans'a takas olurken, en büyük hedefinin 'All Star'a seçilmek olduğunu belirtirken, milli takım için de, “Çok başarısız sonuçlar aldık. Temizlememiz gereken şeyler var” dedi.

"All-Star'ı istiyorum"

NBA’de her geçen yıl performansını yükselten, bu sezon da New Orleans Pelicans’a transfer olan Ömer Aşık, FANATİK’e konuştu. Yıldız basketbolcu, NBA ve Türk Milli Takımı hakkındaki görüşlerini açıkladı.

- Pelicans’a takasını nasıl değerlendiriyorsun?
Bu takas benim inisiyatifimin dışında gelişti. Sonuçta Houston da kendi çıkarlarını düşünmek durumunda. Ama benim için daha iyi olacağını düşünüyorum. Daha fazla süre alacağım. Bu nedenle mutluyum şu anda.

- Dwight Howard’la yan yana oynamak nasıldı?
Onunla yan yana oynamak zor. Çünkü aynı tarzda oyuncularız. Sürekli pota altındayız ve aynı şeyleri düşünüp, aynı hareketleri yapıyoruz. Zor oldu tabii. Sezon sonuna doğru Play-Off’larda biraz alıştık ama modern basketbolda iki uzunun aynıanda sahada olması bence imkansız.

- Bu şikayetini coacha söyledin mi?

Benim coachla bir problemim olmadı. Onlar da takımın kazanması için elinden geleni yapıyorlar sonuçta. Aynı şekilde düşünmesek de bir problem yaşamadım, hiçbir coachla da yaşamam.

- Amerika’daki yılların sana neler kattı?
Her zaman üstüne koymaya çalışıyorum. Hücumda eksiklerim var. Defansı bırakmadan o yönümü geliştirmeye çalışıyorum. Kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

- La Marcus Aldrigde Play-Off’ta sizi bitirdi. Onu tutmak zor muydu, ya da en çok hangi oyuncuları tutarken zorlanıyorsun?

LaMarcus’u savunmak tabii ki zordu. Çünkü o bir pivot değil. 4 numara gibi oynuyor. İki maçta bize 40’ar sayı attı. Sonlara doğru biraz yavaşlattık ama iş işten geçmişti. Kendi evimizde iki maçı kaybettikten sonra geri gelmek zor. Zaten gelemedik. Benden daha hareketli ve şutu olan oyuncuları tutmak benim için daha zor.

- Bundan sonraki hedeflerin neler?
NBA’de All Star olmayı çok istiyorum. Şampiyon yüzüğü takmak neden olmasın. Sürekli kendimi geliştirip en iyisini yapmaya çalışıyorum.

- David Blatt’in NBA’de tutunabilir mi?
Amerika’da basketbol biraz farklı oynanıyor. Ama gördüğüm kadarıyla Davit Blatt’in sistemi, NBA’e uyacak bir sistem. Başarılı olacağını düşünüyorum. LeBron James’in de Cleveland’a dönmesi, onun ilk antrenörlük deneyiminde büyük bir artı. Bizim Houston’da oynadığımız, şampiyon San Antonio’nun oynadığı basketbola benzer tarzda bir sistemi var. Zaten David Blatt başarılı olursa diğer coachların da önü açılır. Çünkü NBA takımları başarılı olan bir şeyi alıp deniyorlar. Avrupa ve NBA basketbolunun yakınlaşması için bir fırsat olacağını düşünüyorum.

‘Bu kez farklı olacak’

- Bir ara 6 NBA oyuncumuz vardı. Şimdi milli takımdaki tek NBA’li sensin. Sorumluluğun arttı mı?
Sakatlıklar oldu. Hidayet ağabey milli takımı bıraktı. Ama kim olursa olsun, gerek NBA oyuncuları, gerekse Türkiye’den gelen oyunucular milli takımın başarısı için burada. Bunun için de elinden geleni yapıp savaşacaktır.

- Daha önce turnuvalara hep favori olarak gittik, hüsran yaşayıp döndük. Bu kez beklentiler fazla yüksek değil.
Hedeflerin büyük olması güzel ama ben hiç öyle düşünmedim. Geçen sene gruptan bile çıkamadık. Önceliğimiz yarı final, final değil, önümüzdeki ilk maçı kazanmak olmalı. İyi oynamayı düşünüp, her karşılaşmayı kazanmak istemeleyiz. Gerisi kendiliğinden gelir.

- Bu seneki takım hakkında ne düşünüyorsun?
Genç oyuncular var. Ergin Ataman sayesinde kadroya giren herkes en iyisini sahaya yansıtmak zorunda. Bunu yapmak zorundayız. Ben de Ergin Ataman benden ne istiyorsa elimden geleni yapacağım. Sonuçta herkes, milli
takımın başarısı için burada. Ergin Ataman da son yılların en başarılı coachlarından biri. Onunla beraber iyi işler yapacağımızı düşünüyorum.

- Grupta Amerika da var. Takım arkadaşların da orada olacak. Maç ne olur?

Houston’dan James Harden var. Yeni takımımdan Anthony Davis var. En süperstarları yok ama yine de süperstarlar geliyor. Amerika her zaman favoridir. Ama biz de çıkıp ‘rakip Amerika’ diye maçı bırakacak halimiz yok. Elimizden geleni yapacağız.

-Dünya Şampiyonası’nda bu takım sence neler yapabilir?

Bizim temizlememiz gereken çok şey var. 2010’dan sonra çok başarısız olduk. İyi başlamak bizim için çok önemli. İyi konsantre olup gruptan çıkmak istiyoruz. Her maçı kazanmak için sahaya çıkacağız.

- İyi başlamak bizim için neden bu kadar önemli. Bir yenilgi ile demoralize oluyoruz geçen sene Finlandiya yenilgisi sonrası olduğu gibi.

Etkilenmemek gerekiyor. Sonuçta grup aşamasında bir maç kaybetseniz bile telafi şansınız var. O yenilgiyi unutup yarına bakmak gerekiyor ama bunu beceremiyoruz galiba. Bunu değiştirmek için de herkesin bu şekilde düşünmesi gerekiyor. Basketbol kağıt üzerinde oynanan bir oyun değil. Geçen sene kime sorsanız ‘Finlandiya’yı yenersiniz’ derdi. Ama Finlandiya bizden daha iyi mücadele etti ve kazandı.

- Onlarla yine ayrı gruptayız
Bu sefer farklı olacak. Bizim kazanacağımızı düşünüyorum.

-Ümitler’in Avrupa Şampiyonluğu için ne söyleyeceksin. Sence o oyuncular fırsat bulup kendilerini geliştirebilecekler mi?
Türk basketbolunun geleceği açısından iyi bir şampiyonluk oldu. Hem onları hem de teknik kadroyu tebrik ediyorum. Yabancı oyuncu çokluğu etkileyecektir ama ben inanıyorum ki eğer ellerinden geleni yapıp iyi mücadele ederlerse coachlar da bir şekilde onlara süre vermeye mecbur kalacaklardır.

Gökhan German

Haberin Devamı
YORUM YAZ