MENÜ

Süper Lig'de kader günü

Sivasspor ve Eskişehirspor için büyük gün. UEFA'dan 1 yıl men cezası alan iki Anadolu devinin CAS'a yaptığı itiraz başvurusunun sonucu bugün açıklanacak. Karar olumsuz olursa Bursa ve Karabükspor'a Avrupa kapısı açılacak.

Süper Lig'de kader günü

Avrupa’da boy göstermeye hak kazandıktan sonra UEFA tarafından açılan şike soruşturmasıyla sarsılan Eskişehirspor ve Sivasspor için büyük gün geldi çattı. UEFA’da verdikleri savunmanın ardından ceza almaktan kurtulamayan ve Avrupa’dan men edilen her iki takım da Uluslararası Tahkim Kurulu olan CAS’a itiraz başvurusunda bulunmuştu. 4 ve 5 Temmuz’da art arda duruşmalı savunmalarını veren Anadolu devleri hakkındaki karar bugün açıklanacak. Eğer CAS’ın vereceği karar olumlu yönde olursa ve her iki ekip için de verilen cezalar kaldırılırsa Eskişehirspor, daha önce UEFA’nın davette bulunduğu Bursaspor’un yerine 3. ön eleme turundan turnuvaya dahil olacak. Sivasspor ise 2 ön eleme oynayacak.

Haberin Devamı

Karar onanırsa...

UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen cezanın onanması durumunda ise daha önceden belirtildiği gibi Bursaspor, 5. kez Avrupa arenasında sahne alacak. Sivasspor’un yerine katılacak takım ise Kardemir Karabükspor olacak.

SİVAS CEPHESİ

Neden ceza aldılar?

Süper Lig’i 5. sırada bitirip Avrupa’ya gitmeye hak kazanan Sivasspor, UEFA’nın başlattığı soruşturmayla şok yaşamıştı. Yiğidolar’ın daha önce böyle bir durumla karşı karşıya kalmamasının sebebi, 3 Temmuz 2011’de Türkiye’de başlayan ‘Şike soruşturması’nın ardından Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanamamasıydı. Bu hakkın geride kalan sezonda elde edilmesiyle UEFA harekete geçti. Konuyla ilgili yapılan incelemeler sonucunda Sivasspor’a, kaleci Korcan Çelikay’ın Fenerbahçe maçında ‘Şike’ yaptığı gerekçe gösterilerek ceza verildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Nasıl savundular?

Bu durum karşısında kulübün hukukçularıyla uzun uzun toplantılar yapan Sivasspor Yönetimi, kaleci Korcan’ı savundu. UEFA’da oyuncularının böyle bir suçu işlemediğini belirten Kırmızı-Beyazlılar, duruşmada UEFA yetkililerine, böyle bir suç olmuş olsa bile kişilerin yaptıklarını kulüplere mâl edilmesinin yanlış olacağını dile getirildi. Yiğidolar, ayrıca Türkiye’de o dönem yaşanan hukuk karmaşasını ve gündemdeki ‘Yeniden yargılama’ları gerekçe göstererek UEFA’nın bu cezadan vazgeçmesini talep etti.

Ne bekliyorlar?

10 yıldır Sivasspor’da başkanlık yapan Mecnun Otyakmaz, kulübün bu süreci zarar görmeden geçirmesi için elinden geleni yapıyor. Otyakmaz, bu konularla ilgili pek konuşmayı tercih etmezken, son yaptığı açıklamalarda, yeniden yargılanmaların başlamasına dikkat çekip, “Bu gelişme CAS sürecinde bize pozitif bir katkı sağlayacaktır. İnşallah önümüzdeki süreçte her şey daha güzel olacak” yorumunu yapmıştı.

ESKİŞEHİR CEPHESİ

Neden ceza aldılar?

Sezonu dar bir kadroyla geçiren ve ligden çok kupayı önemseyen Eskişehirspor, finale kadar yükselip, Galatasaray’a 1-0 yenilerek hedefine ulaşamamıştı. Ancak Kırmızı-Siyahlılar, ligi ikinci bitiren Galatasaray’ın bu kontenjandan Avrupa bileti almasıyla ‘Kupa finalisti’ olarak UEFA’ya gitmeye hak kazandı. Mesut Hoşcan başkanlığında düzgün bir mali yapıda başarılı olmaya çalışan Es Es de aynı Sivasspor’un olduğu gibi, 3 Temmuz’da adı geçen ekiplerden biri olduğu için soruşturmaya alındı. Kırmızı-Siyahlılar’ın ceza alma sebebi olarak ise dönemin teknik direktörü ve futbolcusu Bülent Uygun ile Ümit Karan’ın tapeleri gösterildi.

Haberin Devamı

Nasıl savundular?

Avrupa biletini alabilmek için sezon boyunca büyük bir mücadele örneği sergileyen Eskişehirspor, UEFA’dan ceza almamak için adeta seferberlik ilan etti. Soruşturmanın açılmasının ardından ulusal bir
hukuk bürosuyla birlikte çok yoğun çalışıldı. Ancak kulüp 1 yıl men cezası almaktan kurtulamadı. CAS başvurusunda kulübün tüm davalardan ceza almadan ayrıldığını savunan Es Es, suçun bireysel
olduğunu ve kişilerin ceza almasının hukuk kuralları içerisinde olacağını gerekçe gösterdi.

Ne bekliyorlar?

Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan, kulübü en doğru şekilde savunduklarını düşünüyor. Hoşcan, dün yaptığı açıklamada, “CAS önünde 15 kişilik ekiple 5 saat savunma yaptık. Somut belgelerle yaptığımız savunmanın ardından tapelere kadar inerek önümüze koydular. Bunların bireysel olduğunu ve cezanın onanmasının ahlaki ve doğru olmadığını savunduk. Ceza beklemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ömer Necati Albayrak

YORUM YAZ